Obyčejnskej okurkovej salát | A proč by ne?!

No, dobře. Tohle není výkladní skříň neuvěřitelných úspěchů, ale stránka s recepty. Proč by tu neměl být i ten, který si pamatuji z dětství. Jednoduchý jako facka. Mívali jsme okurky na zahrádce a tak nebyl problém. Ocet se dal koupit, na rozdíl od jiných věcí, takže také nebyl problém. I cukr naši zemědělci hrdinně dobývali z řepy. Pepř a sůl tuším nikdy nechyběla. A vody bylo dostatek. Tenhle salát si takové familiární jméno zaslouží.

Obyčejnskej okurkovej salát | A proč by ne?!
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Salátovka z obchodu, voda asi desetkrát dražší než dřív, cukr, sůl a pepř. A ocet. Ten bzenecký se ještě drží. Toť vše. Nakrájíme, smícháme a máme.
Porce Doba přípravy
1-2 osoby 5 minut
Porce Doba přípravy
1-2 osoby 5 minut
Obyčejnskej okurkovej salát | A proč by ne?!
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Salátovka z obchodu, voda asi desetkrát dražší než dřív, cukr, sůl a pepř. A ocet. Ten bzenecký se ještě drží. Toť vše. Nakrájíme, smícháme a máme.
Porce Doba přípravy
1-2 osoby 5 minut
Porce Doba přípravy
1-2 osoby 5 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Okurku oloupeme škrabkou na zebru a nakrájíme na jemné plátky.
  2. Do vody dáme cukr a dobře rozmícháme. Pak přidáme sůl a pepř. Nakonec ještě ocet. Dobře promícháme a je hotovo. V horkém dni můžete vychladit.
  3. Podáváme.
    Okurkový salát

Okurkový salát s bílou cibulí | Tentokrát s česnekem

Okurkové saláty tady máme v několika variantách. Od těch jen pro odvážné až po jemné.

Okurkový salát s bílou cibulí | Tentokrát s česnekem
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Jde o jednoduchou záležitost, což je pro spěchající vhodná záležitost. Nakrájíte, smícháte, zalijete, konzumujete. Pozor, aby se vám neutrhla ruka s octem nebo pepřem.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Okurkový salát s bílou cibulí | Tentokrát s česnekem
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Jde o jednoduchou záležitost, což je pro spěchající vhodná záležitost. Nakrájíte, smícháte, zalijete, konzumujete. Pozor, aby se vám neutrhla ruka s octem nebo pepřem.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Okurku ooupeme na zebru. Škrabkou na brambory sloupne pásovitě slupku. Okurku pak nakrájíme na kolečka.
  2. Cibuli nakrájíme na měsíčky.
  3. Česnek prolisujeme.
  4. Smícháme ocet s vodou, přidáme cukr, sůl a pepř. Dobře promícháme.
  5. Smícháme okurku, cibuli a prolisovaný česnek.
  6. Zeleninu zalijeme nálevem.
  7. Dobrou chuť.

Okurkový salát s bílou cibulí | Rychlá záležitost

Tak tohle jsem složil za chvilku. Ono to není zase nic tak složitého, aby se to nedalo složit. Stačí jenom okurka a bílá cibule. Myšlenka čekala na okamžik k tomu vhodný. A ta byla příležitost zapečeného pstruha s těstovinami. proč dávat naloženou okurku, taky by se hodila. Ale pak už nejsem potřeba v kuchyni, že jo?!

Okurkový salát s bílou cibulí
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Saláty bývají korunou jídla. Když se povedou, není co řešit. Tak tuhle jednoduchou kombinaci doporučuji. Ať už jako doplněk hlavního jídla, tak třeba i jenom tak, samotný. Pochutnáte si. Potřebujeme vlastně jen okurku a cibuli.
Doba přípravy
10 minut
Doba přípravy
10 minut
Okurkový salát s bílou cibulí
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Saláty bývají korunou jídla. Když se povedou, není co řešit. Tak tuhle jednoduchou kombinaci doporučuji. Ať už jako doplněk hlavního jídla, tak třeba i jenom tak, samotný. Pochutnáte si. Potřebujeme vlastně jen okurku a cibuli.
Doba přípravy
10 minut
Doba přípravy
10 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce:
Jak na to:
  1. Cibuli nakrájíme na jemnější kolečka, pokud to jde.
    Nakrájíme cibuli
  2. Na plátky nakrájíme i okurku. Můžete strouhat, já krájím.
    Nakrájíme okurku
  3. Smícháme zeleninu.
    Smícháme zeleninu
  4. Smícháme nálev. Do vody dáme cukr, necháme rozpustit, můžeme to to urychlit mícháním. Pak přilijeme ocet a přidáme pepř.
    Připravíme nálev
  5. Opatrně dobře promícháme. Můžete jíst hned po přípravě.
    Promícháme
  6. Ale také salát dát do uzavíratelné sklenice a dát do chladu odležet.
    Dáme do sklenice
  7. To se pak chutě víc propojí. Tak proč si nepochutnat ještě jednou.
    Salát ve sklenici
  8. Nechte odležet a pak se do toho pusťte.
    Hotovo
  9. Pochutnáte si.
    Pochutnáte si

Fakt ostrá česnečka | Navíc s kančí klobáskou

Bojovat proti nachlazení se dá i v kuchyni. Souhlasil jsem s kamarádkou a kolegyní, že neduh lze vyhnat i česnečkou. Tak jsem se do toho pustil. Aby to nebyla taková ta vyprošťovací záležitost, když je den před vánočním večírkem (protože co pak?), cestou kolem řeznictví jsem si vybral kančí klobásu. Jaká je? ptám se paní za pultem. Pikantní, odpověděla. Tak to potřebuju. Jo sedla. Však to poznáte. Ale nemusí být kančí klobáska, každá pikantnější se jistě hodí. Však si poradíte.

Fakt ostrá česnečka | Navíc s kančí klobáskou
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Tohle je fakt dost ostrá česnečka. Chcete-li, uberte česneku. Ale on ten dovážený je spíš takový čajíček. Takže to zase není žádná pumelice mezi oči a konec. No, množství si určete podle svého gusta. Tahle polévka slouží jako zaháněč nachlazení a jistě i jako vyprošťovák. Tam bych klobásu asi vynechal. Na kocovinu to chce jenom tekutinu, že jo?! Ale i jako normální večeře je to skvělá věc. Takže abstinenti, jděte taky do toho!
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 minut
Doba vaření
40 minut
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 minut
Doba vaření
40 minut
Fakt ostrá česnečka | Navíc s kančí klobáskou
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Tohle je fakt dost ostrá česnečka. Chcete-li, uberte česneku. Ale on ten dovážený je spíš takový čajíček. Takže to zase není žádná pumelice mezi oči a konec. No, množství si určete podle svého gusta. Tahle polévka slouží jako zaháněč nachlazení a jistě i jako vyprošťovák. Tam bych klobásu asi vynechal. Na kocovinu to chce jenom tekutinu, že jo?! Ale i jako normální večeře je to skvělá věc. Takže abstinenti, jděte taky do toho!
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 minut
Doba vaření
40 minut
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 minut
Doba vaření
40 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Připravme si vše základní. Brambory, cibuli, česnek, koření...
    Připravíme si
  2. Brambory nakrájíme na menší kousky. Česnek nakrájíme na plátky.
    Nakrájíme
  3. Brambory s česnekem a kmínem dáme vařit. Brambory by měly být měkké. Čím menší kousky, tím se uvaří rychleji.
    Dáme vařit
  4. Nakrájíme klobásu na kolečka i cibuli na půlměsíčky.
    Nakrájíme klobásu
  5. Rozpustíme sádlo.
    Rozpustíme sádlo
  6. Opečeme klobásu na sádle.
    Opečeme klobásu
  7. Přidáme ke klobáse přidáme cibuli a orestujeme.
    Přidáme ciculi
  8. Přidáme brambory.
    Přidáme brambory
  9. Zalijeme vodou se zbytkem brambor a česnekem. Promícháme. Provaříme.
    Zalijeme
  10. Přidáme majoránku.
    Přidáme majoránku
  11. Podáváme.
    Podáváme
  12. Pochutnáte si.
    Pochutnáte si

Kuřecí polévka s pošírovanými prsíčky a kukuřicí | Pochutnejte si na kvalitě

Kuřecích polévek vám v restauracích nabídnou mraky, některé zavánějí kostkou, jinde poctivým kuřecím vývarem. V jedné pražské restauraci, která se stavěla do role lepších mi nabídli kuřecí vývar (tentokrát míněný jako polévku), která fakt zaváněla kostkou. Nic proti kostkám, když je nouze, ale v restauraci by se za tohle měli stydět! Ve vývařovně bych jim to odpustil, v restauraci by si měl šéfkuchař takovou polévku ještě horkou nalít do kaťat i s těmi kupovanými nudlemi (nic proti ni, taky je používám). Připravte si polévku, která voní a chutná. A k tomu receptu budete potřebovat základní pošírovaná kuřecí prsa. Jo, tohle už jste asi četli u základního receptu na pošírovaná kuřecí prsa. Opakování, matka moudrosti, takže mě prosím nekamenujte. Takže pro tento recept potřebujete i nápovědu z toho základního. Nic složitého, jenom pokliknete.

Kuřecí polévka s pošírovanými prsíčky a kukuřicí | Pochutnejte si na kvalitě
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Tuhle polévku můžete sfouknout zároveň s přípravou pošírovaných kuřecích prsou. Máte vývar i maso. Pro dva můžete vyjít z decentního množství půl litru, ale stejně doporučuji spíše 1 litr. Bude o polévku zájem. Takže pro 4 osoby si to nějak přepočtěte, to dáte. Dopřejte spolustolovníkům tu dobrou polévku.
Porce Doba přípravy
2 osoby 20 minut
Doba vaření
10 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 20 minut
Doba vaření
10 minut
Kuřecí polévka s pošírovanými prsíčky a kukuřicí | Pochutnejte si na kvalitě
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Tuhle polévku můžete sfouknout zároveň s přípravou pošírovaných kuřecích prsou. Máte vývar i maso. Pro dva můžete vyjít z decentního množství půl litru, ale stejně doporučuji spíše 1 litr. Bude o polévku zájem. Takže pro 4 osoby si to nějak přepočtěte, to dáte. Dopřejte spolustolovníkům tu dobrou polévku.
Porce Doba přípravy
2 osoby 20 minut
Doba vaření
10 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 20 minut
Doba vaření
10 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Připravíme si pošírovaná kuřecí prsa podle základního receptu. Pokud chcete ušetřit čas, je i tady (ale rozpis ingrediencí si radši najděte v základním receptu). Do nádoby dáme kuřecí vývar a vodu, tak půl na půl, stonek řapíkatého celeru, kuličky černého pepře a bobkový list. Přivedeme k varu. Pak teplotu stáhneme, aby tekutina jenom mírně probublávala. Přidáme kuřecí prsa a necháme vařit mírným varem asi tak 15 minut. Kuřecí maso pak vyndáme a necháme vychladnout. Pro další potřeby ho natrháme nebo nakrájíme. To jsme pořád ještě v čase doby přípravy polévky.
  2. Smícháme 1 lžíci kukuřičné mouky se 2-3 lžícemi vody v malé misce. (Čím váce mouky, tím bude polévka méně čirá.)
    Kukuřičná mouka
  3. Směs pak vmícháme do vývaru z pošírování prsíček. Povaříme na mírném ohni asi 2 minuty.
    Vmícháme
  4. Z kukuřičného klasu vyloupeme zrna a přidáme je do polévky. A ještě přidáme a baby špenát. Opět povaříme na mírném ohni tak 3 až 4 minuty. Můžete přidat o kousky klasů.
    Přidáme kukuřici a špenát
  5. Do polévky přidáme natrhaná kuřecí prsa. Necháme prohřát tak 3 minuty. Dochutíme solí a pepřem.
  6. Podáváme.
    Podáváme