Svižně a rychle, to je úkol. A musí to být nejen k jídlu, ale taky chutné. Jasné premisy.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
35minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
35minut
Zapékané těstoviny jsou záležitostí, kterou známe všichni. Jak to dopadá záleží většinou na ingrediencích, jak jinak, že ? A na tom, jak všechno smícháme. Jasně! Když si všimnete dál, sůl je tady pouze jako asistentka při vaření těstovin, pak už ne. Vždyť stačí ta v klobásce. A ta trocha pepře ve finále, je vlastně téměř zanedbatelná. I tak je to ostré, díky pálivé paprice a uspojí i náročnějšího strávníka. A že vím, o čem mluvím.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
35minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
35minut
Zapékané těstoviny jsou záležitostí, kterou známe všichni. Jak to dopadá záleží většinou na ingrediencích, jak jinak, že ? A na tom, jak všechno smícháme. Jasně! Když si všimnete dál, sůl je tady pouze jako asistentka při vaření těstovin, pak už ne. Vždyť stačí ta v klobásce. A ta trocha pepře ve finále, je vlastně téměř zanedbatelná. I tak je to ostré, díky pálivé paprice a uspojí i náročnějšího strávníka. A že vím, o čem mluvím.
Cibuli nakrájíme půlkolečka a smahneme na oleji s máslem. Přidáme na půlkolečka nakrájenou klobásku a nakrájenou papriku. Orestujeme. Stačí tak 3 minuty, aby klobáska pustila tuk i barvu a paprika změkla.
Do pánve přidáme fazolky a necháme na mírném ohni asi 4 minuty.
Zapékací misku jemně vymažeme máslem. Do misky dáme první vrstvu – penne.
Na těstoviny poklademe klobásovou směs. Mírně promícháme.
Položíme vrchní vrstvu, tu tvoří opět penne.
Dáme péct do trouby předehřáté na 180- 200 °C.To záleží na vaší troubě. Pečeme 10 minut, pak přelijeme smetanou rozmíchanou s nastrouhaným sýrem a krémovým sýrem, dáme opět péct.
Zalité těstoviny pečeme dalších 10 až 15 minut, až vrchní vrstvy dostanou zlatavou barvu.
Podáváme s oblohou z cherry rajčátek nebo s okurkou.
Špekáčky začínají být zajímavé, zase se do nich vrátilo maso. Alespoň do některých, které spíše koupíte u řezníka. Můžeme vyrazit za humna, ulomit patřičný klacek, nařezat a na ohýnku opékat na ježka. Jenže, kde dneska máte humna. A také, ono to s tím ohýnkem v přírodě to není nijak jednoduché. Na balkoně tohle provozovat nedoporučuju, snad na zahrádce, máte-li. Ale můžeme si špekáčky připravit i jinak, sice bez ohýnku.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Doba vaření
23minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Doba vaření
23minut
Jednoduché jídlo v jedné pánvi, máte hotovo za dvacet minut. Tak jo, suma sumárum, večeře může být na stole do půl hodiny. No, nekupte to.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Doba vaření
23minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Doba vaření
23minut
Jednoduché jídlo v jedné pánvi, máte hotovo za dvacet minut. Tak jo, suma sumárum, večeře může být na stole do půl hodiny. No, nekupte to.
Nakrájíme špekáčky na kolečka a brambory na kostičky.
Rozehřejeme si olej a na střední teplotě opečeme špekáčky z obou stran. Teplotu volte střední, nechceme mít přece cosi, co připomíná dřevěné uhlí. Stačit by měly asi 3 minuty. Dobře opečené špekáčky vyndáme z pánve a dáme stranou.
Do pánve, kde byly ještě před chvilkou špekáčky, dáme brambory a opékáme je dozlatova.
Přilijeme do opečených brambor pivo.
Přidáme ještě zelí a vše promícháme.
Nezapomeňte přidat také celozrnnou hořčici. Záleží na vás, zda jenom jednu lžičku nebo dvě. Dobře promícháme a vaříme na střední teplotě asi 2 minuty.
Pánev zakryjeme a ještě podusíme asi 3 minuty.
Vrátíme do pánve špekáčky, promícháme a vaříme ještě asi 10 minut.
Ve finále posypeme nasekanou petrželkou, promícháme a necháme chvilu na vypnutém vařiči dojít.
Tip:
Pokud zrovna nemáte nebo nechcete špekáčky, můžete je zaměnit s libovolnou klobásou nebo i točeným salámem.
Když už nevím coby, nejdu (kupodivu) do OBI, ale pátrám jak připravit něco originálního nebo aspoň originálnějšího a chutného. Někde stačí impuls, třeba v podobě pěkných špekáčků u řezníka. Jsou ručně vázané. To nám k chuti asi moc nenapoví, ale aspoň víme, že u výroby musel být řezník. Nebo se mu říká uzenář?
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
30minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
30minut
Klasika v téhle zemi. Vaří se obvykle spolu s bramborami, v kotlíku při kempování, leckdy jako nouzové řešení večeře. A nemá ve světě moc konkurentů. Nicméně jsem narazil na guláš z klobásy a choriza. To, co mě přímo chytlo bylo, že je jako příloha doporučená rýže. Takže zapomeňte na chleba (je možný), knedlík (také možný) a zkuste rýži.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
30minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
30minut
Klasika v téhle zemi. Vaří se obvykle spolu s bramborami, v kotlíku při kempování, leckdy jako nouzové řešení večeře. A nemá ve světě moc konkurentů. Nicméně jsem narazil na guláš z klobásy a choriza. To, co mě přímo chytlo bylo, že je jako příloha doporučená rýže. Takže zapomeňte na chleba (je možný), knedlík (také možný) a zkuste rýži.
Špekáčkový guláš s rýží | Překvapení, které funguje
Nakrájíme špekáčky i klobásku na kolečka, v kastrolku si rozehřejeme máslo a uzeniny na něm opečeme.
Mělo by stačit 5 až 7 minut. Napřed opékáme špekáčky, pak přidáme klobásku, které potřebuje na opečení méně času.
Opečené špekáčky a klobásu vyjmeme z kastrolu a dáme stranou. Cibuli nakrájíme nadrobno, také česnek a chilli papričku.
Cibulku, česnek i papričku orestujeme na másle, ve kterém jsme opékali uzeniny.
Do restované směsi s cibulí přidáme papriku, kopr, kmín a po rozpuštění papriky přilijeme trochu vývaru. Přidáme opečené špekáčky a klobásku, promícháme. Mírně můžeme osolit a opepřit. Ale počítejte s tím, že v uzeninách je soli docela dost.
Přilijeme zbytek vývaru, přivedeme k varu a dusíme asi 15 minut. Pokud je v guláši víc tuku, odebereme ho lžící.
Smícháme mouku s vodou.
Rozmíchanou mouku vlijeme do guláše a necháme provařit několik minut. Pak podle chuti přidáme asi polovinu kelímku zakysané směsi, promícháme a odstavíme.
Servírujeme s rýží. Pokud máte chuť, můžete přidat ještě trochu zakysané smetany.
Tip:
Guláš s rýží vypadá podezřele, ale je to dobré. Možná by rýže mohla asistovat i při klasickém guláši, ale to je třeba vyzkoušet.
Tenhle pokus musí vyjít. Ostatně, kdyby nevyšel, tak tu recept nebude. Takže, jako vždy ozkoušeno vlastnoručně v prťavé kuchyni, kde se nedá moc otáčet. Hodí se, že potřebujete vlastně jenom jednu pánev. Užívejme si, nejen při vaření! Na scénu přichází kuře.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
12minut
Doba vaření
12minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
12minut
Doba vaření
12minut
Tohle je recept pro dva, nebude vám dělat jistě problém si znásobit ingredience počtem strávníků, ostatně máme tady i pomocnou kalkulačku.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
12minut
Doba vaření
12minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
12minut
Doba vaření
12minut
Tohle je recept pro dva, nebude vám dělat jistě problém si znásobit ingredience počtem strávníků, ostatně máme tady i pomocnou kalkulačku.
Křupavé a křehké chilli kuřátko | Stačí jedna pánev – wok
Potřebujete:
450gkuřecího masaprsní a stehenní řízek nakrájíme na kousky
Kuřecí maso nakrájíme na kousky, mouku smícháme se solí a pepřem.
Maso v mouce obalíme ze všech stran.
Zahřejeme pánev wok a dáme do ní olej, který rozehřejeme na vyšší teplotu. Do horkého oleje vhodíme celé chilli papričky a restujeme 30 sekund. Pozor, prská to! Papričky vyjmeme a dáme stranou, třeba na papírovou kuchyňskou utěrku.
Kousky kuřecího masa dáme do uvolněné pánve wok a restujeme asi 8 minut, dokud maso nedostane zlatavou barvu.
Přidáme zázvor nakrájený na jemné plátky a česnek, který jsme nakrájelii také najemno a restujeme ještě asi 2 minuty.
Pokud máte chuť na arašídy, přidejte jich hrst do pánve. Ale můžete tento krok vynechat.
Pokud je v pánvi ještě tuk, maso, zázvor i česnek vyjmeme z pánve, dáme stranou, třeba znova na papírovou kuchyňskou utěrku, abychom mohli odstranit přebytečný tuk.
Z pánve odstraníme tuk a kuřecí kousky a papričky do ní vrátíme. Ještě ke směsi dáme jarní cibulku, nakrájenou na třícentimentrové kousky (větší bílou část podélně rozkrojíme). Přilijeme sojovou omáčku a vaříme, při součaném pohybováním pánve po vařiči asi 1 minutu. Tím třesením pánví se omáčka promíchá s ostatním stejně jako bychom míchali. Místo třesení můžete promíchat dřevěnou špachtlí.
A můžeme hned servírovat.
Můžete si k tomu připravit také rýži, pokud se chcete hostům víc zavděčit. I na stole to pak vypadá bohatější. A pokud jsou hosté mlsavější, připravte jim také třeba jednoduchý okurkový salát.
Tip:
Okurkové saláty jsou dobrou záležitostí. Rychlé, svěží, chutné. Inpiraci najdete tady, což je japonská záležitost, nebo tady a vypravit se můžet i do Thajska tudy.