Papriky plněné masem a papričkami jalapeňo | Rajčatová omáčka nemůže chybět

Tak tu máme variantu už známého receptu papriky plněné masem a kapary. Ale! Tentokrát místo kapar nasazuji papričky jalapeňo. Zkuste odhadnout, jak to bude chutnat. Co zkuste odhadnout, jděte do toho! A máme tu hned dvě varianty přílohy. Stačí si vybrat.

Bramborová kaše jako příloha
Plněná paprika s variantou přílohy – bramborovou kaší

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
4 osoby 15 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 15 minut
Doba vaření
30 minut
Pokud nechcete číst dál, vraťte ke zmiňovanému receptu a jenom zaměňte kapary za jalapeňo. Recept s jalapeňo je totiž evidentním klonem. Protože tentokrát masová směs trošku nabyla, je to jídlo rovnou pro čtyři.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
4 osoby 15 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 15 minut
Doba vaření
30 minut
Pokud nechcete číst dál, vraťte ke zmiňovanému receptu a jenom zaměňte kapary za jalapeňo. Recept s jalapeňo je totiž evidentním klonem. Protože tentokrát masová směs trošku nabyla, je to jídlo rovnou pro čtyři.
Papriky plněné masem a papričkami jalapeňo | Rajčatová omáčka nemůže chybět
Potřebujete:
Rajčatová omáčka
Papriky
Jednotky:
Jak na to:
  1. Paprikám odřízneme vršek a vyjmeme střední část se semeny.
  2. Do mletého masa přidáme najemno nakrájenou cibuli, vejce, najemno nasekaný česnek, nasekané papričky jalapeňo, pepř a majoránku. Promícháme a směsí naplníme papriky. Vrátíme na papriky odříznuté vršky.
  3. Do máslem vymazané zapékací misky dáme plněné papriky, podlijeme trochou vody a pečeme asi 20 až 25 minut při teplotě 190 °C.
  4. Na lžíci másla necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme cukr a necháme mírně zkaramelizovat.
  5. Přidáme rajčatové pyré, bobkové listy a nové koření. Vaříme asi tak 3 minuty a pak přilijeme zeleninový vývar. Necháme vařit na mírném ohni 10 minut. Pokud se vám zdá konzistence příliš hustá, pomůžete si horkou vodou. Přiměřeně.
  6. Mezitím připravíme rýži nebo bramborovou kaši.
  7. Mouku rozmícháme ve vodě a přidáme do omáčky. Promícháme a necháme vařit 15 minut.
  8. V závěru přidáme trochu cukru, lžičku citronové šťávy a dosolíme podle chuti.
  9. Podáváme s rýží nebo bramborovou kaší.
  10. Zapečené papriky. Pokud vám chybí jedna do zmiňovaného počtu, pak je to ta, která už je na talíři.
    Papriky v misce
  11. Podáváme s rýží
  12. Ale co tak zkusit i jinou přílohu než klasickou rýži? Pochutnejte si na plněnou papriku s bramborovou kaší.
    Přílohou je bramborová kaše

Papriky plněné masem a kapary | Rajčatová omáčka nemůže chybět

Plnit papriky, to bývá oblíbenou sezonní kratochvílí v kuchyních. Už je tady také máme, jen trochu v jiném vydání a ještě podobně. Ale tentokrát do směsi masa přidáme kapary. Cože? Neznáte? Tak tedy kapary jsou nerozvinutá poupata květů keře kapary trnité, naložená v soli nebo solném nálevu, případně v solném nálevu s vinným octem. Nejlepší kapary pocházejí z francouzského Provence a jsou nazývány „nonpareilles“. Ale možná znáte, jen jste je ještě neochutnali. Tak to zkuste.

Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
30 minut
Do masové náplně se obvykle přidává rýže, ale proč to nezměnit, když jako přílohu máme v úmyslu zvolit také rýži. Jena tedy musí z kola ven. A přicházejí ke slovu kapary. A protože jsou ve slaném nálevu, můžeme jinak se solí v náplni šetřit.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
30 minut
Do masové náplně se obvykle přidává rýže, ale proč to nezměnit, když jako přílohu máme v úmyslu zvolit také rýži. Jena tedy musí z kola ven. A přicházejí ke slovu kapary. A protože jsou ve slaném nálevu, můžeme jinak se solí v náplni šetřit.
Papriky plněné masem a kapary | Rajčatová omáčka nemůže chybět
Potřebujete:
Masová náplň
Rajčatová omáčka
Příloha
Jednotky:
Jak na to:
  1. Paprikám odřízneme vršek a vyjmeme střední část se semeny.
  2. Do mletého masa přidáme najemno nakrájené šalotky, vejce, najemno nasekaný česnek, kapary, pepř a majoránku. Promícháme a směsí naplníme papriky. Vrátíme na papriky odříznuté vršky.
  3. Do máslem vymazané zapékací misky dáme plněné papriky, podlijeme trochou vody a pečeme asi 20 až 25 minut při teplotě 180 °C.
  4. Na lžíci másla necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme cukr a necháme mírně zkaramelizovat.
  5. Přidáme rajčatové pyré, bobkové listy a nové koření. Vaříme asi tak 3 minuty a pak přilijeme zeleninový vývar. Necháme vařit na mírném ohni 10 minut. Pokud se vám zdá konzistence příliš hustá, pomůžete si horkou vodou. Přiměřeně.
  6. Mouku rozmícháme ve vodě a přidáme do omáčky. Promícháme a necháme vařit 15 minut.
  7. V závěru přidáme trochu cukru, lžičku citronové šťávy a dosolíme podle chuti.
  8. Podáváme s rýží.
    Podáváme s rýží
Tip:

Tak jenom na okraj:

Jakost kapar závisí na místě původu, jejich velikosti a postupu při nakládání. Ty nejlepší kapary jsou z Itálie (sicilské kapary), Španělska, Francie, Řecka a Kalifornie. Třídí se podle velikosti – od nejmenších nonpareilles mající maximálně 7 mm, po surfines, cappucines, capotes, fines, až po největší kapary, kterým se říká grossos (více než 13 mm). Ovšem čím menší kapary jsou, tím jsou větší delikatesou. O těch francouzských už byla řeč výše.

Treska s čerstvou rajčatovou salsou | Filé je milé

Zase mi někdo bude chtít vyprášit kožich, že mluvím o tresce a přitom je v receptu filé. Filé aljašské tresky. Tak je to treska nebo to není treska? Ale tyhle pseudopůtky házím za hlavu. Jasně, mohl bych zajít do seafood obchodu a pořídit si tresku jako takovou, to by byla pak jiná, jenže, co když mi stačí filé? Ha? Jasně, že můžete podle tohoto receptu připravit obojí, takže každý má možnost volby.

Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
25 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
25 minut
Pečené brambory, filé a čerstvá rajčatová salsa, to je to, oč tu běží. Jídlo, které je hotové za pár minut.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
25 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
25 minut
Pečené brambory, filé a čerstvá rajčatová salsa, to je to, oč tu běží. Jídlo, které je hotové za pár minut.
Treska s čerstvou rajčatovou salsou | Filé je milé
Potřebujete:
Pečené brambory
Salsa
Ryba
Jednotky:
Jak na to:
  1. Brambory omyjeme, necháme ve slupce. Pokud jsou větší, můžeme je překrojit na čtvrtiny. Zalijeme olejem, přidáme koření a sůl.
    Brambory s olejeme
  2. Dobře promícháme, aby se brambory ve směsi obalily.
    Koření s bramborami
  3. Dáme je do zapékací misky (lépe se nimi pracuje, ale když zvolíte plech s pečicím papírem, nic nepokazíte). Pečeme v předehřáté troubě na 210 °C asi 20 až 25 minut. V polovině pečení brambory promícháme (stačí zatřást zapékací miskou).
    Brambory upečeme
  4. Mezitím si připravíme rajčatovou salsu. Cherry rajčátka nakrájíme alespoň na osminy, česnek jemně nasekáme, přidáme nadrobno nakrájenou šalotku a zalijeme citronovou šťávou. Osolíme a promícháme. Během přípravy dalšího kroku salsu několikrát promícháme.
  5. Filé tresky osolíme, pokmínujeme, přidáme provensálské koření a pokapeme olejem. Kousky ryby pak zaprášíme hladkou moukou.
  6. V pánvi na rozehřátém oleji s máslem filé opečeme na středním plameni, tak asi 5 minut z každé strany.
  7. Podáváme filé s pečenými brambory, rajčatovou salsou a můžeme ozdobit lístkem bazalky.
    Podáváme se salsou, brambory a zdobené bazalkou

Kuřecí řízek v jiném obalu

Tak jsem si říkal, že bych mohl zkusit v trojobalu drcené kukuřičné lupínky, jsem to ale hlava děravá, ten už tady mám. Tak jinak. Helemese, co se nabízí. Joshua Bousel přispěl do Serious Eats nápadem, který se mi zalíbil. Po různých zkouškách Josh nakonec dospěl k závěru, že nejchutnější strouhanku si musíte vyrobit. A ve výsledku opekl v troubě na sucho bílý chleba, tedy vlastně toasty, rozmixoval a bylo. Tak jsem to zkusil s bagetou, už ne čerstvou, nakrájel na kolečka a opekl v toastovači. No, je to trošku ekvilibristika, vytahovat opečené plátky pinzetou ze štěrbiny toastovače, ale kýženou surovinu jsem nakonec získal. Pak trochu trápení s pidimixerem a bylo. Něco jako dvakrát pečená strouhanka.

Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
12 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
12 minut
Trojobal je klasika, poměrně svižná, pokud si to nezkomplikujete šílenými nápady. A pak už to jde ráz na ráz. Zkuste i tuhle pečenou strouhanku, pochutnáte si.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
12 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
12 minut
Trojobal je klasika, poměrně svižná, pokud si to nezkomplikujete šílenými nápady. A pak už to jde ráz na ráz. Zkuste i tuhle pečenou strouhanku, pochutnáte si.
Kuřecí řízek v jiném obalu
Potřebujete:
Pečená strouhanka
Jednotky:
Jak na to:
  1. Nejdříve si připravíme pečenou strouhanku. Bagetu nakrájíme na plátky a opečeme v troubě nebo toastovači.
    Bagetu opečeme
  2. Opečené plátky bagety rozlámeme na menší kousky a rozmixujeme na strouhanku.
    Rozmixujeme
  3. Strouhanka
  4. Kuřecí prsa jemně naklepeme. Posypeme bílým pepřem a osolíme. Obalíme v mouce.
    Mouka, první krok
  5. Pak řízky obalíme v rozšlehaném vejci.
    Vejce
  6. Potom obalíme v pečené strouhance.
    Strouhanka
  7. Pečeme do zlatohněda z každé strany na rozpáleném oleji, do kterého jsme přidali máslo.
    Opečeme
  8. Podáváme s bramborovým salátem.