Falešná ovarová polévka s kroupami | Pokus, který vyšel

Tak prý nepoužít vývar, která vznikne při vaření ovarového masa, by byl neodpustitelný hřích. No, vařil jsem uzené (k čočce) a protože je to také skoro vývar (s mrkví, cibulí a petrželí), bylo mi líto té ochucené vody. Proč ji nevyužít, že?! No, původní zeleninu už jsem zlikvidoval, tak začneme nový příběh.

Na topreceptech se po přidání tohoto receptu strhla bouře protestů a málem to vypadalo na lynčování. Cože to dělám té prdelačce a černé polévce a tak vůbec, když je to vývar z uzeného masa a není v tom ani trochu prejtu a ani vepřová krev. Ani to, že jsem recept nazval jako falešnou ovarovou polévku mě neuchránilo od podezření, že jsem se prostě zbláznil. No, dobrá, až budu porážet prase a vařit všechny ty tradiční zabijačkové laskominy, přijde asi ke slovu i černá polévka a do vývaru, ve kterém ovařím tlačenku, jitrnice, jelita je pak jím ještě umeju nádobí (lavory, vaničky) od prejtů a ještě v ní rozmíchám část krvavé obcházky, tedy jelítkového prejtu pečeného v brutvanu ((brutvan, brutfan, prutvan, brutvaň, brutfaň, brutvuň, brutfuň, brotvan, brtvan, brótfan, protvan, płotvan), tedy pekáči s příklopem ve tvaru pekáče, pak se nechám roztrhat divokovou zvěří a rozčtvrtit a rozemlít, když ovarovou polévku udělám jinak než má být. Sice tápu, který krajový recept je ten pravý, nejspíš budu losovat. Ale až zase budu vařit uzené maso, protože je pak měkkoučké, a zbyde mi vývar, sáhnu po tomhle receptu na falešnou ovarovou polévku. Ona je totiž dobrá.

Můžeme podávat ještě s petrželkou a opečenou bagetou potřenou česnekem
Můžeme podávat ještě s petrželkou a opečenou bagetou potřenou česnekem

Uložit

Uložit

Uložit

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 40 minut
Doba vaření
25 minut
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 40 minut
Doba vaření
25 minut
Fakt to stojí za pokus, pokud vaříte uzené, vždycky zbyde vývar. A ten je dobré poslat dál. Smícháme ho se zeleninovým vývarem a přidáme další zajímavé ingredience. Zdrží vás jenom vaření krup a pak už je to šup šup.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 40 minut
Doba vaření
25 minut
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 40 minut
Doba vaření
25 minut
Fakt to stojí za pokus, pokud vaříte uzené, vždycky zbyde vývar. A ten je dobré poslat dál. Smícháme ho se zeleninovým vývarem a přidáme další zajímavé ingredience. Zdrží vás jenom vaření krup a pak už je to šup šup.
Falešná ovarová polévka s kroupami | Pokus, který vyšel
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Kroupy propláchneme a necháme stát, pak vaříme asi 30 minut, až budou měkké. Scedíme a propláchneme studenou vodou.
  2. Mrkev a petržel nakrájíme nadrobno, stejně tak vařené uzené vepřové maso, celerový stonek nakrájíme na jemné měsíčky.
  3. Smícháme vývary a přidáme do hrnce nakrájené maso i zeleninu. Česnek nasekáme a přidáme do polévky. Opepříme a osolíme.
  4. Přidáme vařené kroupy a majoránku. Vaříme na středním plameni asi 20 minut.
  5. Nakrájíme bagetu na plátky a opečeme ji na másle.
  6. Polévku podáváme s opečenou bagetou. Dozdobíme nasekanou petrželkou. Když opečenou bagetu potřete ještě česnekem, je to vynikající.
    Podáváme s bagetkou a zdobené petrželkou
Tip:

Při vaření krup záleží především na jejich velikosti. Pokud jsou velmi malé, stačí jim na uvaření jen pár minut, pokud jsou větší, musí se vařit třeba i hodinu. Kroupy také při vaření velmi nabydou, proto si dávejte pozor, v jak velkém hrnci a jaké množství vaříte. Mohou totiž nabýt na objemu až pětinásobně!

Kroupy nasypeme do misky, zalijeme vlažnou vodou, propereme je a scedíme. Poté je vložíme do hrnce a přidáme vodu, které by mělo být zhruba 4-5x více než krup. Poté je necháme 30 minut odstát. Vodu poté osolíme a přivedeme k varu. To, že jsou kroupy hotové, poznáme tak, že jsou měkké a nabyly na objemu. Pro vaření můžeme také použít jiný postup, kterým, i když je delší, šetříme energii. Kroupy dáme do vody a ihned je přivedeme k varu. Poté vypneme a necháme je 30 minut odstát. Tento postup ještě dvakrát zopakujeme a kroupy jsou hotové. Pokud kroupy připravujeme do polévky, vždy je vaříme v odděleném hrnci a přidáváme do polévky až poté.

Kroupy propláchneme vlažnou vodou, fakt asi pětkrát, pak necháme stát. Těch 120 g se nakonec navaří na 400 g a my potřebujeme 200 g.

Propláchnuté kroupy vložíme do vařící osolené vody a uvaříme do měkka. Potom je odcedíme, propláchneme studenou vodou a vložíme do procezeného vývaru.

 

 

Bylinková čočka se špenátem a rajčaty | Novoroční záležitost

Na Nový rok má být čočka, aby se nás držely peníze. Ale zkusme ji trochu jinou než obvykle. No, asi nebudeme multimilionáři, ale tuhle tradici je dobré ctít. Už proto, že nás to nic nestojí a pochutnáme si jinak, než si dopřáváme o Vánocích. Jo, čočku tady máte na výběr, zkuste třeba tureckou. Je to mírná obdoba téhle bylinkové, a přece je jiná.

Podáváme s uzeným masem
Podáváme s uzeným masem

Uložit

Uložit

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
55 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
55 minut
Takže další čočkový počin, zkuste to, nebudete litovat. I když vás možná zaskočí máta, ale dávejte bylinek jen tolik, kolik snesou vaše chuťové pohárky. Máta má docela silné aroma, takže opatrně. Na konci vaření nechte čočku odkrytou, jednak se odpaří tekutina, jednak i trochu vyvane máta, třebaže chuť zůstane.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
55 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
55 minut
Takže další čočkový počin, zkuste to, nebudete litovat. I když vás možná zaskočí máta, ale dávejte bylinek jen tolik, kolik snesou vaše chuťové pohárky. Máta má docela silné aroma, takže opatrně. Na konci vaření nechte čočku odkrytou, jednak se odpaří tekutina, jednak i trochu vyvane máta, třebaže chuť zůstane.
Bylinková čočka se špenátem a rajčaty | Novoroční záležitost
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Čočku přebereme, propláchneme a namočíme tak na 1 až 2 hodiny do vody.
    Čočku namočíme
  2. Mezitím dáme vařit maso s oloupanou cibulí, petrželí a mrkví, přidáme koření. Přivedeme k varu a pak na mírném ohni (jako vývar) táhneme tak 60 minut.
    Maso dáme vařit se zeleninou a kořením
  3. Vaříme pomalu
  4. Čas od času sebereme pěnu.
    Sbíráme čas od času pěnu
  5. Maso vyjmeme a zabalíme do alobalu, aby si odpočinulo. Pustí také šťávu.
    Maso dáme do alobalu, aby si odpočinulo
  6. V alobalu si maso pěkně odpočine a pustí šťávu
  7. Čočku zalijeme vývarem a dáme vařit. Hladina tekutiny by měla být tak asi 1 cm nad čočkou.
    Čočku zalijeme vývarem
  8. Nasekáme bylinky a nakrájíme rajčátka na poloviny.
    Nasekáme bylinky
  9. Cherry rajčátka překrájíme na poloviny
  10. Když přivedeme k varu, zakryjeme a na mírnějším ohni dusíme tak 30 až 35 minut.
    Zakryjeme a dusíme
  11. Čočku scedíme a vývar dáme stranou.
    Scedíme
  12. Na pánvi rozehřejeme olej na střední teplotě a osmahneme nadrobno nakrájenou šalotku. Tak asi 3 minuty.
    Osmahneme šalotku
  13. Přidáme větší hrst baby špenátu a vaříme, asi 2 minuty, aby špenát zavadl.
    Přidáme špenát
  14. Přidáme přepůlená cherry rajčata, čočku, několik nasekaných lístků bazalky, petržele a máty. Promícháme a vaříme tak 1 až 2 minuty.Můžete přidat trochu vývaru, ve kterém se vařila čočka.
    Přidáme rajčátka
  15. Přidáme bylinky
  16. Zakápneme citronovou šťávou, osolíme a opepříme.
    Zakápneme citronovou šťávou
  17. Zaklopíme a dusíme asi 5 minut, pak poklici sejmeme a necháme vývar odpařit.
    Zaklopíme a dusíme
  18. Hotovo. Můžeme podávat.
    Hotovo, můžeme podávat
  19. Když alobal rozbalíte, vykoukne na vás šťavnaté maso. Pak nakrájíme a přidáme k čočce.
    Maso odpočaté v alobalovém pelíšku je šťavnaté
Tip:

Když vaříte také maso, počítejte s dobrou hodinkou, což vyjde prakticky souběžně s čočkou. Ale použijte ještě ten fígl s alobalem, masíčko bude eňoňuňo, tedy fakt šťavnaté.

Turecká čočka s mrkví | Vaříme podle New York Times

Tak tuhle čočkovou inspiraci předložila v americké adaptaci Martha Rose Shulman čtenářům New York Times. Sladkoslaná kombinace čočky, cibule a mrkve, to už něco podobného tady máme. Ale tenhle recept je přece jenom jiný. Martha radí, že tohle jídlo vydrží pár dnů v ledničce, takže stačí jenom vytáhnout, nechat stát při pokojové teplotě a podávat. Doporučuje i přílohu – hodí se bulgur nebo quinoa. Takže přidávám adaptaci českou. Ať je veselo.

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
45 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
45 minut
Tak se pusťme do čočky, kterou bychom měli mít na stole na Nový rok, aby se doma držely peníze. Pokud nemáte rádi mátu, nebo ji milujete jenom v mochitu, klidně ji vynechte. Ale je to zajímavá chuť, stačí pár lístků. Někomu prostě tahle aromatická bylinka nesedí, netrapte se tím. I tak si pochutnáte.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
45 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
45 minut
Tak se pusťme do čočky, kterou bychom měli mít na stole na Nový rok, aby se doma držely peníze. Pokud nemáte rádi mátu, nebo ji milujete jenom v mochitu, klidně ji vynechte. Ale je to zajímavá chuť, stačí pár lístků. Někomu prostě tahle aromatická bylinka nesedí, netrapte se tím. I tak si pochutnáte.
Turecká čočka s mrkví | Vaříme podle New York Times
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Čočku propereme a dáme vařit ve 3 šálcích vody. Jakmile ji převedeme k varu, zmírníme teplotu, zakryjeme a dusíme 15 minut. Pak scedíme. Vodu si necháme stranou!
  2. Rozehřejeme olej na středním plameni, přidáme nakrájenou cibuli a koriandr. Za stálého míchání restujeme asi tak 5 minut, aby cibule byla měkká.
    Restujeme cibuli
  3. Přidáme nakrájenou mrkev, česnek a osolíme podle chuti. Vaříme za stálého míchání tak 2 až 3 minuty, aby mrkev začala měknout.
    Přidáme mrkev a česnek
  4. Smícháme rajčatový protlak rozpuštěný ve vodě, cukr a scezenou čočku. Přidáme tak šálek až šálek a půl vody z čočky (čočka by měla být pod vodou, stačí aby byla pokrytá).
    Přidáme zředěný protlak
  5. Osolíme a podle chuti přidáme i nasekanou mátu. Přivedeme k varu a dusíme odkryté asi 15 až 20 minut, dokud čočka nezměkne a tekutina se dost neredukuje. Můžeme ještě osolit, podle chuti. A přidat část nasekané máty.
    Přidáme mátu
  6. Podáváme teplé nebo necháme vychladnout na pokojovou teplotu a přidáme bulgur nebo quinou.
    Turecká čočka sama o sobě

Letošní vánoční rybí polévka | Kapr a sumec spojili síly

Vánoční rybí polévku jsem chtěl připravit podle receptu, který už tady je. Jenže při tom chvatu při nákupu se mi místo kousků kapra přimíchal do košíku sumec. Obal skoro stejný, jenom na kaprovi je napsáno Třeboňský kapr a na sumci Třeboňská ryba. Tak to bude tak trochu jiná polévka, a tak trochu v rodině. Mohl bych ještě přidat historku o hledání velkého hrnce, prohledávání a urovnávání špajzu (už potřeboval vyklidit), o třech cestách do sklepa, protože přece ten hrnec někde musí být. No, když jsem jsem to vzdal a přisoudil hrnci možnost zázračného zmizení, při cestě ze sklepa jsem ho potkal na pavlači. Celou dobu na mě koukal. Takže už by mohlo všechno pokračovat v klidu, že?!

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
180 minut
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
180 minut
A ještě něčím se letošní vánoční rybí polévka liší. Jsou v ní kapří vnitřnosti (ale jikry ne). Skládám tu polévku jako lego, hele oblíbený obrat. A vnitřnosti zmražené se mi podařilo náhodou koupit před Vánocemi. Takže u nás takový ten krvavý rituál s kaprem je hodně soft.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
180 minut
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
180 minut
A ještě něčím se letošní vánoční rybí polévka liší. Jsou v ní kapří vnitřnosti (ale jikry ne). Skládám tu polévku jako lego, hele oblíbený obrat. A vnitřnosti zmražené se mi podařilo náhodou koupit před Vánocemi. Takže u nás takový ten krvavý rituál s kaprem je hodně soft.
Letošní vánoční rybí polévka | Kapr a sumec spojili síly
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Rybí hlavy a kousky propereme pořádně několikrát studenou vodou. Mezi kapří hlavy se letos zatoulaly i podkovy sumce. Skončí také v hrnci, určitě pětilitrovém. Ryba by měla být pod vodou i se zeleninou.
    Mezi kapří hlavy se přimíchaly podkovy sumce
  2. Zeleninu nakrájíme na větší kusy a přidáme k rybám zalitým vodou. Cibuli i šalotku přidáme i se slupkou. Přihodíme bobkové listy a nové koření. Dáme vařit.
    Přidáme nakrájenou zeleninu
  3. Během vaření sbíráme pěnu, která se tvoří. Je to stejné, jak když připravujeme vývar. Necháme vařit pomalu asi tak hodinku a půl. Můžete přidat 200 ml bílého vína.
    Při vaření sbíráme pěnu
  4. Potom vyndáme hlavy i maso, přecedíme, vařenou zeleninu vyhodíme.
  5. Mouku osmahneme na másle a rozředíme vývarem z ryb. Pak jíšku vmícháme do polévky.
  6. Na másle osmahneme nakrájenou novou syrovou kořenovou zeleninu (petržel, pórek, mrkev a celer, řapíkatý celer), vše nadrobno, a dáme do vývaru.
    Osmahneme zeleninu
  7. Obereme rybí hlavy i kousky ryby, je to sice piplačka, ale kosti v polévce nemají co dělat. A dáme do vývaru. Přidáme také nakrájené rybí vnitřnosti (i ty předtím propláchneme). Promícháme, ještě osolíme, opepříme, přidáme špetku až dvě muškátového květu (fakt decentně, jinak budete mít polévku spíše hořkou; místo květu můžete přistrouhat oříšek) a povaříme na mírném ohni tak 30 minut.
  8. Rohlíky nakrájíme na kostičky a opečeme na másle.
  9. Podáváme s kostičkami rohlíku a posypané nasekanou petrželkou.
    Podáváme s opečnými kostičkami rohlíku a posypané petrželkou
Tip:

Dovětek:
Obvykle tady máme recepty pro dva a najednou je tu polévka pro celý regiment. Jednak proto, že druhý den je polévka ještě lepší a pak, pokud potřebujete jenom polévku pro dva, stačí redukovat množství. Tohle je vlastně rybí vývar, takže pokud není kapr, mohla by ho nahradit jiná sladkovodní ryba. Nebo ryba obecně. Tohle sice nemám ozkoušené, ale, když se rozhlédneme po světě, na rybí vývar (a tedy i polévku) používají mořský jazyk, platýze, kambalu či halibuta a tak. Prostě rybu s bílým masem. A stačí 2 hlavy a nějaká část ryby. Nebo ryba, tak určitě kilo. Časově to také můžete zkrátit, ale tu hodinku v úvodu, kdy se vaří ryba se zeleninou, tu už nezkracujte. To je minimum. Ale našel jsem i recepty, kde stačí 30 minut. Tahle polévka je vánoční, protože se dělá z kapra, kterého vyvalí rybáři tradičně na Vánoce. Je kolem toho také spousta cavyku, koled a další prvky, kterým říkáme atmosféra a tradice.
Někdy můžete narazit na označení fumet, což je starofrancouzské pojmenování rybího vývaru a tutíž jde o totéž. Pomalu na mírném ohni povaříte rybu se zeleninou.
A protože je kolem rybího vývaru dost zajímavého, už teď mám chuť si některé jiné chutě vyzkoušet. Třeba s fenyklem, vínem a tak. Uvisíme, ochutnáme, někdy příště.