Irské hovězí dušené s mrkví | Snadná záležitost | Oslava svatého Patrika

Nakouknul jsem v rychlosti na net, jestli bych nenašel nějakou inspiraci na hovězí nudličky, jak jsem je ještě nedělal. Tedy původně jsem hledal vepřové, ale vykoukl na mě zajímavý recept od protinožců. Na hovězí. I na opačné straně zeměkoule jsou kořeny a kořínky Irů. Recept prý vhodný na oslavu Dne svatého Patrika. To by mohlo sedět.

Irské hovězí dušené s mrkví | Snadná záležitost | Oslava svatého Patrika
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Je to dost jednoduchá záležitost, takže to zvládnete bez problémů. A dost si pochutnáte, pokud tedy rádi mrkev. Pokud mrkev neradi, asi se o to vůbec nebudete pokoušet. Škoda. Můžete slavit patrona Irů, a třeba i sklenkoou dobré irské whisky. A pokud chcete echte irské jídlo, místo hovězího vývaru použijte guinness (nebo jiné černé pivo).
Porce Doba přípravy
2 osoby 20 minut
Doba vaření
60-90 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 20 minut
Doba vaření
60-90 minut
Irské hovězí dušené s mrkví | Snadná záležitost | Oslava svatého Patrika
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Je to dost jednoduchá záležitost, takže to zvládnete bez problémů. A dost si pochutnáte, pokud tedy rádi mrkev. Pokud mrkev neradi, asi se o to vůbec nebudete pokoušet. Škoda. Můžete slavit patrona Irů, a třeba i sklenkoou dobré irské whisky. A pokud chcete echte irské jídlo, místo hovězího vývaru použijte guinness (nebo jiné černé pivo).
Porce Doba přípravy
2 osoby 20 minut
Doba vaření
60-90 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 20 minut
Doba vaření
60-90 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Nakrájejte mrkev na dílky podle chuti, tyto jsou tak čtyřcentimetrové.
    Nakrájejte mrkev na dílky
  2. Nakrájíme najemno cibule.
    Nakrájíme najemno cibule
  3. Maso nakrájíme na nudličky.
    Maso nakrájíme na nudličky
  4. Do sáčku dáme 3 lžíce hladké mouky.
    Do sáčku dáme 3 lžíce hladké mouky
  5. Přidáme pepř podle chuti.
    Přidáme pepř
  6. Vložíme do sáčku s moukou maso a dobře protřepeme, aby mouka pokryla kousky masa.
    Vložíme do sáčku maso
  7. Připraveno
  8. Osmaheneme cibulku na oleji na středním ohni, aby zesklovatěla, ale nezhnědla, tak 5 minut.
    Osmaheneme cibulku
  9. Dáme stranou.
    Dáme stranou
  10. Do stejné pánve dáme kousky masa obalené v mouce. Podle potřeby přilijeme olej. Dobře opečeme ze všech stran.
    Osmahneme maso
  11. Do vymazaného pekáčku vložíme mrkev.
    Vložíme mrkev
  12. Přidáme opečené maso.
    Přidáme opečené maso
  13. Do stejné pánve po mase dáme oregano a osmahneme. Stačí chvilička. Pak přilijeme vývar a provaříme.
    Do pánve dáme oregano
  14. Přidáme lžičku medu. Pak ještě zahustíme moukou (můžete si pomoci rozmícháním mouky v troše studené vody, nebudou se vám tvoři hrudky).
    Přidáme med
  15. Vše ještě tak 3 až 5 minut provaříme.
    Provaříme
  16. Omáčkou přelijeme maso s mrkví v pekáčku.
    Nalijeme na maso
  17. Přidáme osmaženou cibulku a dáme zakryté péct do trouby, předehřáté na 200 °C. Pečeme tak 60 minut. Poak odklopíme poklici, snížíme teplotu na 180 a ještě pečeme tak 20 až 30 minut.
  18. Podáváme s vařeným bramborem. Brambory může přelít šťávou z masa.
    Podáváme

Uzená fazolačka | Zbylo a nezbylo

Já to mám tak, že je mi některých věcí prostě líto. Třeba, když připravuji uzené se špenátem a knedlíkem. Žádná Amerika, takže ten recept tady ani nemám. Ale to uzené vždycky povařím a pak dopeču pod grilem. A zůstane mi voňavá uzená voda. Je mi líto ji vyhodit. Už jednou jsem to tady zkusil s falešnou ovarovou polévkou a dostal pak rychtu, že to není nic ovarového. Tak jsem opatrný a tenhle název snad nikdo hezky česky nespláchne někam pryč.

Uzená fazolačka | Zbylo a nezbylo
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Jestli máte doma uzenou vodu, nic nebrání tomu si připravit fakt skvělou polévku. Jenom k tomu musíme přidat pár věcí. Jako obvykle. Je to dost sytá polévka, takže rovnou večeře.
Porce Doba přípravy
4 10 minut
Doba vaření
40 minut
Porce Doba přípravy
4 10 minut
Doba vaření
40 minut
Uzená fazolačka | Zbylo a nezbylo
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Jestli máte doma uzenou vodu, nic nebrání tomu si připravit fakt skvělou polévku. Jenom k tomu musíme přidat pár věcí. Jako obvykle. Je to dost sytá polévka, takže rovnou večeře.
Porce Doba přípravy
4 10 minut
Doba vaření
40 minut
Porce Doba přípravy
4 10 minut
Doba vaření
40 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce:
Jak na to:
  1. Bramboru nakrájíme na menší kostičky a dáme vařit do vývaru z vepřového masa.
  2. Přidáme nadrobno nakrájené jarní cibulky (bílou část), nasekanou feferonku, nadrobno nakrájený stonek řapíkatého celeru a nasekaný česnek. Přilijeme zeleninový vývar. Přisolíme. Opepříme. Vmícháme oregano.
  3. Brambory vaříme do měkka. Přidáme nadrobno nakrájené vepřové koleno a propláchnuté fazole. Povaříme.
  4. Přidáme něco zelené natě jarních cibulek, vmícháme mouku rozmíchanou v troše vody. Povaříme už jen krátce.
  5. Podáváme posypané natí jarní cibulky a s dalamánkem.
    Uzená fazolačka
Tip:

Já vím, dá se tahle polévka připravit už rovnou z vařeného uzeného masa. Ale když vám zbyde ten vývar, proč ho neposunout na stůl?

Citronové kuře s bramborami | Lehce a jednoduše

Došlo zase na kuře. Tentokrát stehna. Když jsem je vybalil, málem mě ranila mrtvice, nějak jsem si u řezníka nevšimnul, jak jsou velká. To by bylo i pro čtyři, no tak to se docela dost nacpeme. Stejně jako stehna můžete určitě použít kuřecí paličky. Postup bude stejný, možná kratší pečení, protože tahle stehna jasou fakt obří.

Citronové kuře s bramborami | Lehce a jednoduše
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Nemusíte se bát, že to kuře bude kyselé jako šťovík. Ano, citronovou chuť ucítíte, ale je příjemná a nepřebíjí ostatní chutě.
Porce Doba přípravy
2 osoby 35 minut
Doba vaření
65-70 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 35 minut
Doba vaření
65-70 minut
Citronové kuře s bramborami | Lehce a jednoduše
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Nemusíte se bát, že to kuře bude kyselé jako šťovík. Ano, citronovou chuť ucítíte, ale je příjemná a nepřebíjí ostatní chutě.
Porce Doba přípravy
2 osoby 35 minut
Doba vaření
65-70 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 35 minut
Doba vaření
65-70 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Smícháme koření, přidáme šťávu z poloviny citronu, zalijeme olejem a namícháme marinádu. Kuřecí stehna osolíme, opepříme a naložíme do marinády. Necháme odležet tak 30 minut.
    Připravíme si
  2. Smícháme koření
  3. Marinujeme
  4. Cibuli a brambory nakrájíme na klínky, rozprostřeme v pekáčku.
    Naskládáme do pekáčku
  5. Přidáme kuře i s marinádou a poklademe citronem. Pekáček překryjeme alobalem.
    Přidáme kuře a poklademe citronem
  6. Dáme do trouby předehřáté na 200 °C a pečeme asi tak 50 minut.
    Dáme péct
  7. Pak alobal sejmeme a dopečeme kuře, aby zezlátlo, tak 15 až 20 minut.
    Hotovo
  8. Podáváme.
    Podáváme

Kuřecí paličky pečené s paprikami | Inspirace nad regálem | Hezky česky

No, zaskočil jsem do supermarketu a hledal něco, co by šlo zkombinovat a chutnalo to. Padlo mi oko na paličky, oblíbené, a pak jsem zalovil v zelenině. České papriky! Potěším naše farmáře i ministra zemědělství. Českou cibuli mám doma. Trochu tu českou symfonii ruší olivový olej, ale lisujte ho u nás. A na cajunské koření, které si ovšem můžete namíchat doma. Recept najdete třeba u plněných kuřecích prsou v pikantním koření. Nebo u pečených kuřecích křídel. Protože jde o směs suchého koření, můžete si ji připravit do zásoby. Ono stejně nenamícháte jenom potřebné množství, takže spíš počítejte rovnou s tím, že budete mít připraveno i na příště.

Kuřecí paličky pečené s paprikami | Inspirace nad regálem | Hezky česky
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Nezvyklé? Jenom takový nápad, jak zamíchat kartami v kuchyni s hlavním trumfem – kuřecími paličkami. Toť vše. Jistě, trvá to trochu déle než byste asi mysleli, ale většinu času tráví připravovaný pokrm v troubě.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut + 60 na marinování
Doba vaření
75 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut + 60 na marinování
Doba vaření
75 minut
Kuřecí paličky pečené s paprikami | Inspirace nad regálem | Hezky česky
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Nezvyklé? Jenom takový nápad, jak zamíchat kartami v kuchyni s hlavním trumfem – kuřecími paličkami. Toť vše. Jistě, trvá to trochu déle než byste asi mysleli, ale většinu času tráví připravovaný pokrm v troubě.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut + 60 na marinování
Doba vaření
75 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut + 60 na marinování
Doba vaření
75 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Vše si připravíme.
    Vše si připravíme
  2. Paličky posypeme kořením, pokropíme bohatě olejem a necháme chvíli zakryté odležet v chladu. Asi by to měla být minimálně hodina, musí stačit méně.
    Paličky posypeme kořením
  3. Zalijeme olejem
  4. Zakryjeme a necháme odležet
  5. Nakrájíme cibuli a půlkolečka, rozčtvrtíme podélně papriky a celerové stonky podélně rozřízneme a nakrájíme tak asi dílky asi o délce 5 cm. Nakrájenou zeleninu dáme do pekáčku a na ni položíme paličky. Olej, kterým jsme marinovali paličky přelijeme přes paličky.
    Nakrájíme zeleninu
  6. Pekáček překryjeme alobalem a dáme do trouby předehřáté na 220 °C. Pečeme 45 minut. Sejmeme alobal.
    Zakryjeme
  7. Brambory vaříme ve slupce tak asi 15 minut. Po zchladnutí je nakrájíme na měsíčky. Osolíme. Pak přidáme k paličkám.
    Vyndáme z trouby
  8. Poklademe kousky másla a pečeme ještě asi 10 až 15 minut.
    Poklademe máslo
  9. Podáváme.
    Podáváme

Kuře na pánvi | Vše v jednom až na přílohu

Tahle jídla mě baví, protože u nic nenaděláte moc nádobí, takže ubývá práce. Máme tu opět kuřecí maso, tentokrát stehenní řízky. A uděláme s nimi krátký proces, nic dlouhého, široké, ale možná přece jen bystrozrakého.

Kuře na pánvi | Vše v jednom až na přílohu
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Stehenní řízky si nakrájíme tak na tři filety z každého. Rajčatový protlak se spojí s vývarem a chutěmi koření do chutné omáčky. A když k tomu přidáme strouhanku z nachos, je to prostě skvělé.
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
30 minut
Kuře na pánvi | Vše v jednom až na přílohu
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Stehenní řízky si nakrájíme tak na tři filety z každého. Rajčatový protlak se spojí s vývarem a chutěmi koření do chutné omáčky. A když k tomu přidáme strouhanku z nachos, je to prostě skvělé.
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
30 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Smícháme vývar, protlak, pepř, oregano, sůl a česnek v misce. Dobře promícháme a dáme stranou.
    Smícháme omáčku
  2. Kuřecí maso nakrájíme na menší kousky, takové střední, jemně posolíme a opepříme. Dobře obalíme ve strouhance z nachos.
    Obalíme v nachos
  3. Rozehřejeme olej s kouskem másla na střední teplotu a lehce opečeme kuřecí maso. Tak 5 minut z každé strany.
    Lehce opečeme
  4. Pak přidáme směs s vývarem a houby a přivedeme k varu. Zakryjeme a dusíme na mírné teplotě asi 20 minut.
    Přidáme vývar
  5. Přidáme houby
  6. Dáme vařit bramborové hranolky v osolené vodě. Nic z pytlíku, mám na to vychytávku, která z brambory hranolky vyrobí. Pokud něco podobného nemáte, jistě si poradíte s jinou podobou brambor.
    Vaříme brambory
  7. Vyjmeme maso a dáme ho stranou do tepla (obvykle talíř s masem přikryji velkou poklicí). Omáčku přivedeme k varu, přilijeme trochu horké vody a vaříme tak 5 minut, aby se redukovala, tedy zhoustla.
    Omáčku provaříme
  8. Podáváme s vařeným bramborem, omáčku s houbami přelijeme přes kuřecí maso. A můžeme posypat nasekanou petrželkou.
    Podáváme s hranolky
Tip:

Strouhanka z nachos není nic jiného než rozemleté nachos. Jsou to kukuřičné chipsy, ochucené i neochucené. Nachos rozlámeme a rozdrtíme ve dlaních. Vše pak rozmixujeme – po všech pokusech s technikou, došlo na tyčový mixer. Poradil si s tím.

Plněná kuřecí prsa v pikantním koření | Závan Lousiany v Česku

Tak k tomu došlo. Už jsem dělal roládky různě, ale tentokrát to bude docela dobrodružství. Protože jsem okouknul fígl, jak z prsíček vytvořit vhodné plátky k zabalování. Stačí k tomu váleček a pečicí papír. Maso není rozmlácené, papír ho dostatečně ochrání. Jestliže mluvím o závanu Lousiany, pak mám na mysli tu jižní část Cajun, kam byli za sedmileté války přesunuti z dnešní Kanady frankofonní obyvatelé. Už jsem se o tom rozpovídal v receptu na cajunské rybí filé. Odtud pochází i cajunská kořenící směs. Ingredience na ni mohou být různé, třeba i cibulový prášek, což nemám, ale vystačíme si i bez něho. Hodně se chuti této kuchyně (tak blízké kreolské) přiblížíme. No, pochutnáme si.

Plněná kuřecí prsa v pikantní koření | Závan Lousiany v Česku
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Je to jednoduchá záležitost, jenom potřebujete mít trpělivost při plnění. Ale za tu námahu to rozhodně stojí. Záleží také na velikosti prsíček, větší se lépe plní a navíc takže připravit porci pro dva i pro čtyři. Záleží na tom, jak velký máte hlad. Kořenící směs vám jistě zbyde, uchovejte si ji na příště.
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 20 minut
Doba vaření
45 minut
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 20 minut
Doba vaření
45 minut
Plněná kuřecí prsa v pikantní koření | Závan Lousiany v Česku
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Je to jednoduchá záležitost, jenom potřebujete mít trpělivost při plnění. Ale za tu námahu to rozhodně stojí. Záleží také na velikosti prsíček, větší se lépe plní a navíc takže připravit porci pro dva i pro čtyři. Záleží na tom, jak velký máte hlad. Kořenící směs vám jistě zbyde, uchovejte si ji na příště.
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 20 minut
Doba vaření
45 minut
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 20 minut
Doba vaření
45 minut
Potřebujete:
Směs koření
Plněná prsa
Příloha
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Kuřecí prsa dáme mezi pláty pečícího papíru a válečkem rozklepeme na tenčí pláty.
    Jak vytvořit z prsíček pláty masa
  2. Smícháme všechny ingredience na kořenící směs.
    Koření
  3. Připravíme si zeleninu, papriky zbavíme semínek a membrán.
    Příprava
  4. Připravíme si nadrobno nakrájenou polovinu bílé cibule, nakrájené papriky a nakrájené žampiony.
    Zeleninu nakrájíme
  5. Na střední teplotě rozehřejeme olej, zeleninu restujeme asi 5 minut.
    Zeleninu restujeme
  6. Na kuřecí pláty dáme špetku nastrouhaného sýra, 2 až 3 lžíce restované zeleninové směsi a navrch dáme opět strouhaný sýr.
    Na maso dáme sýr
  7. Přidáme zeleninu
  8. Připravená druhá vrstva
  9. Třetí vrstva
  10. Opatrně kuřecí plát zabalíme a sepneme párátky. Dáme do zapékací misky.
    Zabalíme a sepneme párátky
  11. Rolky dobře posypeme kořenící směsí a navrch dáme kousky másla.
    Posypeme kořením
  12. Přidáme máslo
  13. Dáme do trouby předehřáté na 200 °C a pečeme asi 35 až 40 minut. V polovině pečení maso pokropíme trochou horké vody.
    Pečeme
  14. Mezitím si uvaříme brambory ve slupce v osolené vodě, které přidáme k pečenému masu tak asi 10 minut před koncem.
    Přidáme brambory
  15. Na másle orestujeme na kolečka nakrájený pórek, na půlměsíčky nakrájenou bílou cibuli (ta nám zbyla z přípravy náplně) a nakrájené pak choi. Tak 3 až 5 minut na středním ohni.
    Orestujeme přílohu
  16. Podáváme se směsí zeleniny a malými bramborami.
    Podáváme se zeleninou a brambory

Zapečená makrela s paprikou a rajčaty | Never ending story

Tenhle recept už používám tolik let, že ani vlastně nevím, kdy vznikl. Nejspíše má původ ve variantě šunkofleků nebo francouzských brambor, jak se dělávaly u nás doma. Časem se proto objevila varianta s těstovinami, pak bramborami – a rybou. Nejspíše děláte něco podobného a málem také poslepu. Makrelu můžeme použít uzenou, nebo opečenou. A výsledek pořád bude stát za to.

Zapečená makrela s paprikou a rajčaty | Never ending story
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Vařit pro dva je vždycky trochu svízel, pokud nechcete jíst několik dní po sobě to samé. Někdy se to dá zvládnout do posledního sousta, někdy je potřeba roztočit mozkové závity a pokračovat v nějaké obdobě ze surovin, které jsou po ruce. A protože mi zůstala v kuchyni opečená makrela, chuťově totožná prakticky s tou uzenou, máme tu variaci zapečené ryby.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
40-50 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
40-50 minut
Zapečená makrela s paprikou a rajčaty | Never ending story
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Vařit pro dva je vždycky trochu svízel, pokud nechcete jíst několik dní po sobě to samé. Někdy se to dá zvládnout do posledního sousta, někdy je potřeba roztočit mozkové závity a pokračovat v nějaké obdobě ze surovin, které jsou po ruce. A protože mi zůstala v kuchyni opečená makrela, chuťově totožná prakticky s tou uzenou, máme tu variaci zapečené ryby.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
40-50 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
40-50 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Brambory předvaříme ve slupce, asi 5 minut. Cibulku nakrájíme nadrobno, papriku, zbavenou semínek, napříč na kolečka. Oloupané brambory rozkrojíme podélně na čtvrtiny a pak je napříč nakrájíme na drobnější kousky.
  2. Na pánvi rozpustíme máslo a dáme zesklovatět cibulku.
    Zesklovatíme cibulku
  3. Přidáme papriku a brambory. Osolíme, přidáme špetku kmínu, bazalky a oregana. Promícháme a na mírném ohni dusíme 5 minut zakryté poklicí.
    Přidáme papriku a brambory
  4. Část směsi brambor dáme do zapékací misky. Na ni položíme kousky makrely zbavené všech kostí i kůže a překryjeme na kolečka nakrájeným rajčetem.
    První vrstva směsi ryby
  5. Rajčata překryjeme zbývající částí směsi brambor. Dáme do spodní části trouby předehřáté na 200 °C a pečeme 20 až 25 minut.
    Přidáme bramborovou směs
  6. Pečeme rybu
  7. Rozmícháme vejce ve smetaně a přidáme nadrobno nakrájenou goudu. Směsí zalijeme makrelu s bramborami. Vrátíme do trouby a pečeme ještě 20 minut. Posypeme špetkou oregana a necháme péct 5 minut.
    Nalijeme smetanu
  8. Podáváme s kyselou okurkou.

Špekáčkový guláš s brambory | Paprika u toho nesmí chybět!

Takové guláše bývaly hitem, buřtguláš nebo guláš z kabanosu, kotlíkový guláš… Když nebylo maso (dovedete si to dneska představit?) nebo se z úsporných důvodů sahalo po uzenině, objevil se na stole guláš tohoto typu. A někdy i s bramborem. Jenomže dneska, to je jiná. Ale co zkusit nějaký trochu jiný guláš, jenom tak? Základem jsou samozřejmě kvalitní masité špekáčky od dobrého řezníka. Trochu mě k nákupu svádí, že jsou ručně vázané. No, ten provázek jde mimo, ale tak si říkám, že obsah nebude samá náhražka, když už se s tím vázáním namáhali.

Špekáčkový guláš s brambory | Paprika u toho nesmí chybět!
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Tak jo. Přidal jsem zelené pálivé papriky, ale nějak by to chtělo ještě něco. Tak přišla vhod mrkev a kousek řapíkatého celeru. A pro odpůrce rajčat, byť i coby pasty, mám uklidnění: nic takového. I když jsem měl docela cukání.
Porce Doba přípravy
4 osoby 15 minut
Doba vaření
40 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 15 minut
Doba vaření
40 minut
Špekáčkový guláš s brambory | Paprika u toho nesmí chybět!
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Tak jo. Přidal jsem zelené pálivé papriky, ale nějak by to chtělo ještě něco. Tak přišla vhod mrkev a kousek řapíkatého celeru. A pro odpůrce rajčat, byť i coby pasty, mám uklidnění: nic takového. I když jsem měl docela cukání.
Porce Doba přípravy
4 osoby 15 minut
Doba vaření
40 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 15 minut
Doba vaření
40 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Špekáčky překrojíme podélně na poloviny a napříč nakrájíme na plátky.
    Špekáčky nakrájíme
  2. Rozehřejeme lžíci sádla a špekáčky opečeme na středním ohni, asi tak 8 minut. A pak dáme stranou. Cibuli nakrájíme nadrobno a dáme ji do vypečeného tuku, osmahneme dozlatova.
    Špekáčky osmahneme
  3. Cibuli osmahneme
  4. Papriky zbavíme semen a nakrájíme na drobná kolečka, česnek rozdrtíme plochou stranou nože a nakrájíme nadrobno.
    Česnek a papriky
  5. K osmažené cibuli přidáme mletou sladkou papriku a česnek, papriku rozpustíme a přidáme zelenou papriku. Zalijeme trochou vody a chvilku povaříme. Opepříme.
    Papriky přidáme
  6. Do kastrolu vrátíme špekáčky. Brambory nakrájíme na menší hranolky a přidáme do kastrolu. Promícháme a přidáme šálek (250 ml) vody. Zakryjeme a necháme asi 15 minut dusit.
    Nakrájíme brambory
  7. Přidáme bobkový list a oregano.
    Vložíme bobkový list
  8. Nakrájíme nadrobno mrkev a celer. Přidáme do kastrolu.
    Mrkev a celer
  9. Zakryjeme na 20 minut a vaříme na mírném ohni. Pak odkryjeme a necháme dál mírně vařit, aby se voda redukovala.
    Redukujeme
  10. Podáváme samostatné, posypané zelenou jarní cibulkou, nebo i s chlebem či pečivem.
    Servírujeme

Kuřecí řízek s tajemstvím | Dvakrát do stejné řeky

Konec korunuje dílo. Tak tuhle pravdu jsem si právě ověřil. Jen tak jsem si v kuchyni hrál. Zkuste to také někdy, je to napínavé a zábavné.

Kuřecí řízek s tajemstvím | Dvakrát do stejné řeky
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Řízek s tajemstvím je variantou, kterou jsme si už vyzkoušeli. Ano, tou je rychlý kuřecí řízek. Tentokrát ovšem zahraje svoji roli anglická slanina a pálivá paprika. Může se zdát, že je to dost složité, ale nebojte, opak je pravdou. Dal by se připravit jistě i jako závitek, ale proč nezkusit jiné verze. A obejdeme se i bez nitě nebo párátka.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Kuřecí řízek s tajemstvím | Dvakrát do stejné řeky
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Řízek s tajemstvím je variantou, kterou jsme si už vyzkoušeli. Ano, tou je rychlý kuřecí řízek. Tentokrát ovšem zahraje svoji roli anglická slanina a pálivá paprika. Může se zdát, že je to dost složité, ale nebojte, opak je pravdou. Dal by se připravit jistě i jako závitek, ale proč nezkusit jiné verze. A obejdeme se i bez nitě nebo párátka.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Nejdříve si dáme vařit brambory v mírně osolené vodě. Pokud máte ty nové, mohou zůstat ve slupce a nebudeme je ani pak loupat. Než se brambory uvaří, stihneme ostatní přípravu.
  2. Kuřecí řízky osolíme a opepříme, potřeme hořčicí a posypeme na kolečka nakrájenou paprikou. Okořeníme špetkou oregana.
    Na řízek dáme hořčici a papriku
  3. Řízky zabalíme do plátků anglické slaniny. Řízek položíme na tři plátky, čtvrtý položíme kolmo přes řízek a plátky ohneme.
    Balíme do slaniny
  4. Rozehřejeme lžíci oleje a řízky opečeme na střední teplotě z obou stran. Stačí 3 minuty z každé strany. Pak je namočíme do těstíčka z rozšlehaných vajec, které jsme osolili, přidali tymián a mouku. Pak opět opečeme a znova (ano, to je dvakrát do stejné řeky) ještě namočíme do těstíčka a opečeme. Pokaždé stačí 2 minuty z každé strany. Řízky uchováme v teple.
    Řízky opečeme
  5. Ve stejné pánvi rozehřejeme lžíci oleje s kouskem másla a opečeme na osminy nakrájené vařené brambory. Stačí 5 minut.
  6. Podáváme s opečenými bramborami, posypané nasekanou petrželkou a s ředkvičkovým dipem. Pro ozdobu i další chuť můžete přidat nakrájené rajče. Brambory a rajče jemně osolíme.
    Podáváme s bramborami
Tip:

Pokud chcete zvolit jednodušší variantu, ochutnejte rychlé kuřecí řízky.

Ředkvičkový dip připravíte rychle: Nakrájíme ředkvičky nadrobno, přidáme zakysanou smetanu, lžičku bílého vinného octa, osolíme, opepříme a přidáme nasekanou petrželku. Dobře promícháme.

Vejce se šunkou, rajčaty, jalapeňo a ostrým dipem | Rychlé a jednoduché

Míchaná vajíčka? To není žádná brnkačka, byť se to může zdát. Jasně, lze si je udělat rychle, šup šup a je to. Ale dají se dělat i jinak.

Vejce se šunkou, rajčaty, jalapeňo a ostrým dipem | Rychlé a jednoduché
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Vlastně je to taková tlustější omeleta, a pokud potřebujete hodně rychlé dobré jídlo, pusťte se do tohoto.
Porce Doba přípravy
2 osoby 8 minut
Doba vaření
8 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 8 minut
Doba vaření
8 minut
Vejce se šunkou, rajčaty, jalapeňo a ostrým dipem | Rychlé a jednoduché
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Vlastně je to taková tlustější omeleta, a pokud potřebujete hodně rychlé dobré jídlo, pusťte se do tohoto.
Porce Doba přípravy
2 osoby 8 minut
Doba vaření
8 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 8 minut
Doba vaření
8 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Připravíme si vše, co potřebujeme.
    Vše, co potřebujeme
  2. Vajíčka smícháme se sýrem.
    Smícháme vejce se sýrem
  3. Šunku nakrájíme a opečeme na trošce oleje.
    Opečeme šunku
  4. Přidáme k šunce jemně nakrájenou bílou část jarní cibulky, nadrobno nakrájené jalapeňo a rajčátka.
    Přidáme papričku a rajčata
  5. Promícháme a přidáme ještě oregano a opepříme.
    Přidáme koření
  6. Zalijeme vejci se sýrem.
    Zalijeme
  7. Zakryjeme a pečeme asi 3 minuty.
    Zakryjeme a pečeme
  8. Na proužky nakrájenou goudu poklademe na vrstvu vajec a opět zakryjeme – až se začne sýr roztékat. Po chvíli překlopíme polovinu omelety. Ještě přikryjeme na minutu. Pak omeletu rozbijeme a můžeme podávat.
    Přidáme goudu
  9. Přílohou může být čerstvý chléb, podáváme s ostrým dipem.
    Příloha

Kuře jako z fast foodu | Do toho půjdu!

Nebudu zkoumat jaká tajemství mají kuřata v fast foodech, občas si porci  koupím, je to rychlé a ještě dobré. Jo, dá se to. Zasytí a přiznejme si, má specifickou chuť, která může být návyková. Výhodná akce, kdy vám do kyblíku dají ledacos, měl jsem kuřecí, které už pamatovalo nejspíš i Rudolfa II., to mě docela dožralo. Nabídka je jaká je. Takže s tím zase chvíli utrum! Uděláme si doma kuře, které bude ještě chutnější a tajemství ingrediencí nebudu tutlat.

Kuře jako z fast foodu | Do toho půjdu!
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Kuřecí mám rád, a nejsem určitě sám. Je to i dost pohodlné, protože v ostatním mase, abyste měli vysokou kulinářskou, vyznat se vyžaduje trénink. Dobrý řezník pomůže, poradí, doporučí, je to ostatně taky jeho zájem prodat. Ty, kteří jenom řežou maso poznáte od skutečně dobrých řezníků docela rychle.Ale tentokrát se bez nich obejdeme. Kuře je kuře. Vždycky si s ním poradíte.
Kuře jako z fast foodu | Do toho půjdu!
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Kuřecí mám rád, a nejsem určitě sám. Je to i dost pohodlné, protože v ostatním mase, abyste měli vysokou kulinářskou, vyznat se vyžaduje trénink. Dobrý řezník pomůže, poradí, doporučí, je to ostatně taky jeho zájem prodat. Ty, kteří jenom řežou maso poznáte od skutečně dobrých řezníků docela rychle.Ale tentokrát se bez nich obejdeme. Kuře je kuře. Vždycky si s ním poradíte.
Potřebujete:
Jednotky: Porce:
Jak na to:
  1. Smícháme všechno koření, ale s hočicí ještě počkejte.
    Smícháme koření.
  2. Do podmáslí přidáme lžíci kořenící směsi a lžíci dijonské hořčice. Promícháme a ještě přidáme kelímek bílého jogurtu. Smícháme. Pokud nemáme podmáslí, zkuste mléko smíchat s octem v poměru 1 : 3. Tedy 3 díly mléka a díl octa.
    Náhražka podmáslí.
  3. Kuřecí paličky a křídla dáme do sáčku, nalijeme směs podmáslí a dobře uzavřeme. Sáčkem zatřeseme, aby se marináda dostala k masu. Necháme vychladit a odležet v ledničce nejlépe přes noc. Chutě se svěle propojí.
    Kuřecí maso.
  4. Mouku smícháme se zbylým kořením, vejce rozšleháme.
    Dvojobal
  5. Kuřecí maso vyndáme z marinády a jednotlivé kousky pak obalujeme v kořeněné mouce, pak ve vajíčku a opět v mouce.
    Obalíme.
  6. V hluboké pánvi nebo pánvi wok rozehřejeme dostatečnou vrstvu oleje a smažíme 8 až 10 minut.
    V oleji
  7. Osmažené kuřecí kousky přendáme na plech, vyložený pečicím papírem a dáme do trouby předehřáté na 200 °C.
    Budeme péct
  8. Pečeme při teplotě 180 °C asi 10 minut. Během pečení otočíme.
    Vyndáme z trouby.
  9. Podáváme s rychlým bílým dipem a bagetkou...
    Bílý dip.
  10. ... nebo v troubě připravenými hranolky.
    Kuře s dipem a hranolky.
Tip:

Rychlý bílý dip je jednoduchá záležitost. Ke kuřeti se hodí skvěle.

Kuře s citronovou vůní

Pokud neholdujete kombinaci sladkého a slaného, zkuste tuhle variantu – slané a kyselé. Hlavní roli hraje citron, takže si jistě umíte představit, jak bude výsledek chutnat.

Kuře s citronovou vůní
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Zdá se to obtížné, ale není tomu tak. Kuře pečeme na pánvi a pak v troubě. Pokud máte troubu, kam se pánev vejde, není problém. Pokud máte navíc pánev, které trouba nevadí, je to v pohodě. Jinak stačí snadný přesun pečeného masa z pánve do zapékací misky.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
45 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
45 minut
Kuře s citronovou vůní
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Zdá se to obtížné, ale není tomu tak. Kuře pečeme na pánvi a pak v troubě. Pokud máte troubu, kam se pánev vejde, není problém. Pokud máte navíc pánev, které trouba nevadí, je to v pohodě. Jinak stačí snadný přesun pečeného masa z pánve do zapékací misky.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
45 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
45 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Troubu předehřejeme na 200 °C. Smícháme 1 lžíci olivového oleje, hořčici, citronovou kůru, oregano, tymián a sůl v misce.
  2. Pak směs naneseme na kuřecí stehna. Prsty směs vmasírujeme do stehen. Ono to moc nejde, ale přece jen po chvíli směs na mase ulpí. Necháme chvíli odpočinout.
  3. Ve velké míse spolu rozšleháme kuřecí vývar, citronovou šťávu a citronovou kůru; dáme stranou. Pokud chcete kuře citronem jen lehce ovonět, přidejte šťávu jen z poloviny citronu.
  4. Rozehřejeme olivový olej na pánvi na střední teplotě, kuřecí stehna opečeme dozlatova. Tak asi 6 minut z každé strany. Přidáme kuřecí vývar. Vypneme a necháme chvilku vývar probublat.
  5. Stehna i s vývarem přendáme do zapékací misky (pokud máte pánev, která snese troubu, nemusíte se tímhle mezikrokem obtěžovat) a pečeme při teplotě 150 °C asi 30 minut. Pokud chcete mít stehna víc propečená, stačí ubrat šťávu a ještě nechat v troubě 15 minut. Ale to si hlídejte, aby se maso nevysušilo.
  6. Podáváme s bramborem nebo rýží.