Několik dní jsem se cpal dobrotami, které připravovala naprosto suverénně a nenápadně zároveň kamarádka Alenka, jíž láska zavála do příjemného kraje v Lotrinsku. Tak mě to jídlo pohltilo, že jsem si ani nevzal recepty. A to jsem teda měl! No, budeme hledat podobné a nějak si hrát, protože suroviny budou také trochu z jiného fochu. A také je to jiný recept. Takové krok sun krok. Že je to trochu podivné, když v Lotrinsku ochutnávám alsaské recepty? No, jsme na pomezí (do Alsaska je to co by kamenem dohodil), takže se tady kuchyně prolínají.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
50minut + 4 hodiny marinování
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
50minut + 4 hodiny marinování
Recept na kuřátka se špeclemi jsem teda nenašel ani podobný, ale trochu se přiblížím tímhle kuřátkem ve vinné omáčce (Coq au Vin). Kovaní francouzští gurmáni by mě určitě hnali potěhem, ale podnikneme ten pokus, proč ne?! Takže zase vařím pro dva.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
50minut + 4 hodiny marinování
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
50minut + 4 hodiny marinování
Recept na kuřátka se špeclemi jsem teda nenašel ani podobný, ale trochu se přiblížím tímhle kuřátkem ve vinné omáčce (Coq au Vin). Kovaní francouzští gurmáni by mě určitě hnali potěhem, ale podnikneme ten pokus, proč ne?! Takže zase vařím pro dva.
Kuře ve vinné omáčce (Coq au Vin) | Alsaská inspirace z Lotrinska
Stehna opláchneme, osušíme a dáme do kastrolu. Přidáme na půlměsíčky nakrájenou cibuli, bobkové listy a tymián. Zalijeme červeným vínem a necháme tak 4 hodiny odpočinout v chladu.
Stehna vyjmeme z marinády, kterou dáme stranou. Rozhodně nevyhazujte! Budeme ji potřebovat, kromě cibule.
V novém kastrolu rozehřejeme olivový olej a na něm při střední teplotě opečeme na půlměsíčky nakrájenou novou cibuli. Stačí tak 8 minut, cibuli opečeme dohněda, částečně.
Cibuli vyjmeme a dáme stranou. Do kastrolu dáme na osminky nakrájené žampiony. Na střední teplotě opékáme asi tak 8 minut. Pak žampiony přidáme stranou k opečené cibuli.
Do stejného kastrolu dáme máslo a po rozpuštění přidáme kuřecí stehna, která opepříme a osolíme. Po chvíli přidáme nakrájenou anglickou slaninu. Pečeme na střední teplotě tak 10 minut.
Vyjmeme stehna a přidáme 2 lžíce mouky, rozšleháme a přidáme 200 ml kuřecího vývaru a marinádu, z které jsme vyndali cibuli, opět prošleháme a provaříme.
Vrátíme kuřecí stehna, zvýšíme teplotu a provaříme. Pár minut. Pak zakryjeme, snížíme teplotu a ještě dusíme 15 minut.
Vmícháme žampiony a opečenou cibuli. Po chvíli přidáme nasekanou petrželku. Prohřejeme.
Tak tu máme variantu už známého receptu papriky plněné masem a kapary. Ale! Tentokrát místo kapar nasazuji papričky jalapeňo. Zkuste odhadnout, jak to bude chutnat. Co zkuste odhadnout, jděte do toho! A máme tu hned dvě varianty přílohy. Stačí si vybrat.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
4osoby
15minut
Doba vaření
30minut
Porce
Doba přípravy
4osoby
15minut
Doba vaření
30minut
Pokud nechcete číst dál, vraťte ke zmiňovanému receptu a jenom zaměňte kapary za jalapeňo. Recept s jalapeňo je totiž evidentním klonem. Protože tentokrát masová směs trošku nabyla, je to jídlo rovnou pro čtyři.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
4osoby
15minut
Doba vaření
30minut
Porce
Doba přípravy
4osoby
15minut
Doba vaření
30minut
Pokud nechcete číst dál, vraťte ke zmiňovanému receptu a jenom zaměňte kapary za jalapeňo. Recept s jalapeňo je totiž evidentním klonem. Protože tentokrát masová směs trošku nabyla, je to jídlo rovnou pro čtyři.
Papriky plněné masem a papričkami jalapeňo | Rajčatová omáčka nemůže chybět
Paprikám odřízneme vršek a vyjmeme střední část se semeny.
Do mletého masa přidáme najemno nakrájenou cibuli, vejce, najemno nasekaný česnek, nasekané papričky jalapeňo, pepř a majoránku. Promícháme a směsí naplníme papriky. Vrátíme na papriky odříznuté vršky.
Do máslem vymazané zapékací misky dáme plněné papriky, podlijeme trochou vody a pečeme asi 20 až 25 minut při teplotě 190 °C.
Na lžíci másla necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme cukr a necháme mírně zkaramelizovat.
Přidáme rajčatové pyré, bobkové listy a nové koření. Vaříme asi tak 3 minuty a pak přilijeme zeleninový vývar. Necháme vařit na mírném ohni 10 minut. Pokud se vám zdá konzistence příliš hustá, pomůžete si horkou vodou. Přiměřeně.
Mezitím připravíme rýži nebo bramborovou kaši.
Mouku rozmícháme ve vodě a přidáme do omáčky. Promícháme a necháme vařit 15 minut.
V závěru přidáme trochu cukru, lžičku citronové šťávy a dosolíme podle chuti.
Podáváme s rýží nebo bramborovou kaší.
Zapečené papriky. Pokud vám chybí jedna do zmiňovaného počtu, pak je to ta, která už je na talíři.
Ale co tak zkusit i jinou přílohu než klasickou rýži? Pochutnejte si na plněnou papriku s bramborovou kaší.
Ředkvičky buď musíte hned sníst, nebo je využít v salátu. Nebo je také můžete naložit. Dobře víte, že zavařování je obor, kterému se zatím úspěšně vyhýbám. Možná k mé smůle. Ale několik naložených položek už tady máme. Třeba pánské okurky jedna a dvě. Nebo také naloženou obloženou okurku. U té se strhla diskusní mela na topreceptech, kde jsem ji ukázal. Že se tam tolik pepře nesluší dát. Zatímco já si pochutnával na nášupu, ostatní mudrovali a kroutili hlavou. Nevěřícně, že trvám na svém. Tak se tentokrát pustíme do nakládání ředkviček. Sluší jim to náramně na sendvičích, nebo tak. Jestli chcete někoho překvapit, pusťte se do toho. Ale stejně tak udělejte, když si prostě chcete jenom pošmáknout.
Hlasů: 4
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Doba přípravy
15minut
Doba přípravy
15minut
Potřebujete samozřejmě svazek ředkviček, obvykle je jich víc než deset, na váze se ukázalo 320 g. pak ještě ocet, cukr, sůl a lecjaké koření. Proč lecjaké? Záleží na vás, jakou chuť si chcete vytvořit. Můžete nasadit vinný ocet, jablečný ocet nebo lihový. A proč nezkusit sladit medem? A když si budete připravovat nálev, neděste se, radši ať vám trošku zbyde, než, aby se nedostávalo.
Hlasů: 4
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Doba přípravy
15minut
Doba přípravy
15minut
Potřebujete samozřejmě svazek ředkviček, obvykle je jich víc než deset, na váze se ukázalo 320 g. pak ještě ocet, cukr, sůl a lecjaké koření. Proč lecjaké? Záleží na vás, jakou chuť si chcete vytvořit. Můžete nasadit vinný ocet, jablečný ocet nebo lihový. A proč nezkusit sladit medem? A když si budete připravovat nálev, neděste se, radši ať vám trošku zbyde, než, aby se nedostávalo.
Nakládané ředkvičky | Obložte si sendvič pikantní zeleninou
Smícháme vodu, ocet, cukr a sůl. Pro chuť můžeme přidat lžičku medu. Promícháme a přivedeme k varu. Odstavíme.
Červenou cibuli nakrájíme na kolečka a dáme na horní vrstvu ředkviček.
Na vrstvu červené cibule dáme lžičku chilli vloček, lžičku celého černého pepře a lžičku hořčičných semínek. Přidáme bobkový list. Množství nám vyšlo na dvě sklenice.
Zalijeme zálivkou až po okraj a pevně uzavřeme. Necháme vychladit na pokojovou teplotu a pak uložíme do ledničky. Občas přetočíme dnem vzhůru a vrátíme zpět. Můžeme konzumovat okamžitě, ale v ledničce nám vydrží naložené ředkvičky několik dní i déle.
Naložené ředkvičky podáváme třeba na sendviči nebo obloženém chlebu.
Nakládané ředkvičky můžete přidat třeba na bagetu s česnekovou pomazánkou
Plnit papriky, to bývá oblíbenou sezonní kratochvílí v kuchyních. Už je tady také máme, jen trochu v jiném vydání a ještě podobně. Ale tentokrát do směsi masa přidáme kapary. Cože? Neznáte? Tak tedy kapary jsou nerozvinutá poupata květů keře kapary trnité, naložená v soli nebo solném nálevu, případně v solném nálevu s vinným octem. Nejlepší kapary pocházejí z francouzského Provence a jsou nazývány „nonpareilles“. Ale možná znáte, jen jste je ještě neochutnali. Tak to zkuste.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
30minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
30minut
Do masové náplně se obvykle přidává rýže, ale proč to nezměnit, když jako přílohu máme v úmyslu zvolit také rýži. Jena tedy musí z kola ven. A přicházejí ke slovu kapary. A protože jsou ve slaném nálevu, můžeme jinak se solí v náplni šetřit.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
30minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
30minut
Do masové náplně se obvykle přidává rýže, ale proč to nezměnit, když jako přílohu máme v úmyslu zvolit také rýži. Jena tedy musí z kola ven. A přicházejí ke slovu kapary. A protože jsou ve slaném nálevu, můžeme jinak se solí v náplni šetřit.
Papriky plněné masem a kapary | Rajčatová omáčka nemůže chybět
Paprikám odřízneme vršek a vyjmeme střední část se semeny.
Do mletého masa přidáme najemno nakrájené šalotky, vejce, najemno nasekaný česnek, kapary, pepř a majoránku. Promícháme a směsí naplníme papriky. Vrátíme na papriky odříznuté vršky.
Do máslem vymazané zapékací misky dáme plněné papriky, podlijeme trochou vody a pečeme asi 20 až 25 minut při teplotě 180 °C.
Na lžíci másla necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme cukr a necháme mírně zkaramelizovat.
Přidáme rajčatové pyré, bobkové listy a nové koření. Vaříme asi tak 3 minuty a pak přilijeme zeleninový vývar. Necháme vařit na mírném ohni 10 minut. Pokud se vám zdá konzistence příliš hustá, pomůžete si horkou vodou. Přiměřeně.
Mouku rozmícháme ve vodě a přidáme do omáčky. Promícháme a necháme vařit 15 minut.
V závěru přidáme trochu cukru, lžičku citronové šťávy a dosolíme podle chuti.
Podáváme s rýží.
Tip:
Tak jenom na okraj:
Jakost kapar závisí na místě původu, jejich velikosti a postupu při nakládání. Ty nejlepší kapary jsou z Itálie (sicilské kapary), Španělska, Francie, Řecka a Kalifornie. Třídí se podle velikosti – od nejmenších nonpareilles mající maximálně 7 mm, po surfines, cappucines, capotes, fines, až po největší kapary, kterým se říká grossos (více než 13 mm). Ovšem čím menší kapary jsou, tím jsou větší delikatesou. O těch francouzských už byla řeč výše.