Tak jo, zahrajeme si zase tu hru na kuchaře a jeho inspiraci. Když nejste v kuchyni z musu, ale z radosti, půjde to samo. Moje metoda je stejná: omrknu všechno kolem a kolem a vytvořím jídlo, které je okay. Takže dobré. Jasně, že je to další variace na dané téma, ale vždycky si můžete zkusit ještě něco přidat, či ubrat. Ovšem platí, že je dobré být střídmý.Tuhle polévku jsem si už vyzkoušel třeba jako plnou párků.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
14minut
Doba vaření
50minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
14minut
Doba vaření
50minut
První překvapení. Čočka. Druhé překvapení rajčata. V českých receptech po nich není ani vidu, ani slechu.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
14minut
Doba vaření
50minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
14minut
Doba vaření
50minut
První překvapení. Čočka. Druhé překvapení rajčata. V českých receptech po nich není ani vidu, ani slechu.
Frankfurtská polévka zase trochu jinak | Zkuste si to taky! Párky, čočka, rajčata.
Rozehřejeme sádlo a orestujeme na kousky nakrájenou slaninu. Pak přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Přidáme nadrobno nakrájenou mrkev a celer. Promícháme.
Přidáme 2 lžičky sladké papriky.
Zalijeme vývarem, aby paprika nezhořkla. Přidáme bobkový list a trochu pepře. Necháme chvilku vařit, pak přidáme 4 lžíce krájených rajčat i se šťávou. Přilijeme trochu vývaru a necháme chvíli vařit.
Přidáme čočku, kterou nemusíme dlouho namáčet, stačí ji nechat 10 minut ve vodě, kterou slijeme.
Bramboru nakrájíme na malé kostičky. Dáme do základu. Bramboře by mělo stačit k uvaření 20 minut.
Stroužky česneku rozmáčkneme plochou stranou nože a nakrájíme nadrobno. Přidáme do polévky.
Přilijeme vodu, promícháme a necháme vařit na mírném ohni pod pokličkou.
Párky nakrájíme na kolečka a přidáme do polévky.
Můžeme ještě dochutit špetkou drceného kmínu a špetkou majoránky nebo libečku, ještě trochou mletého pepře a soli.
Zelňačku jste nejspíše někdy už měli na jídelníčku. A důvod není podstatný, byť má tahle polévka pověst vyprošťováka. Jenomže nemusíte být ve stavu, kdy by přišla vhod. Jsou i chvíle, kdy přijde vhod tak sama o sobě.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
4osoby
10minut
Doba vaření
15minut
Porce
Doba přípravy
4osoby
10minut
Doba vaření
15minut
Chodil jsem kolem kysaného zelí, tak nějak nevšímavě, pak minul pikantní klobásu a rázem mi to seplo. Což takhle dát si zelňačku? Pikantnost jí dodá jak klobása, tak chilli.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
4osoby
10minut
Doba vaření
15minut
Porce
Doba přípravy
4osoby
10minut
Doba vaření
15minut
Chodil jsem kolem kysaného zelí, tak nějak nevšímavě, pak minul pikantní klobásu a rázem mi to seplo. Což takhle dát si zelňačku? Pikantnost jí dodá jak klobása, tak chilli.
Na rozehřátém másle necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli.
Přidáme na kolečka nakrájenou klobásu, na osminky nakrájená rajčata (můžeme je spařit a zbavit slupky, pak nakrájíme), přidáme vločky chilli (ale opatrně, nechceme přece při jídle hořet!) a orestujeme. Ještě přisypeme trochu sladké papriky, promícháme a zalijeme horkou vodou, jen tolik, aby pokryla všechny ingredience.
Přidáme na kostičky nakrájené brambory, koření, opět trochu vody a zvolna vaříme až budou brambory měkké. Malé kostičky brambor se uvaří vcelku rychle.
Přidáme zelí, pokud se vám zdá v příliš velkých kusech, nakrájejte je. Za stálého míchání vaříme 12 minut. Můžete připad horkou vodu, pokud s vám zdá polévka moc hustá.
Na závěr přidáme kysanou smetanu a ještě prohřejeme.
Slaninu nakrájíme na drobné kostičky, osmahneme a pak přidáme drobně nakrájenou žlutou cibuli a půlměsíčky cibule červené. Přidáme plátky masa, které jsme naklepali, osolili a opepřili. Osmahneme z obou stran. Když se maso zatáhne, přidáme bobkový list a snítku rozmarýnu. Po chvíli zalijeme trochou horké vody, stáhneme teplotu, zakryjeme a dusíme. Počítejte určitě s hodinkou a půl, aby maso bylo úžasně měkké.
Na másle orestujeme žampiony, přidáme hrášek po 2 minutách trochu teplé vody, zakryjeme a vše podusíme 10 minut. Přidáme k masu.
Mouku rozmícháme v troše vody, pak ji přidáme k dušenému masu a chvilku povaříme. Teplotu stáhneme a necháme dojít. Uvaříme rýži.
Tuhle polévku jsem zvolil jako dobrodružství. A varuju, když ji ochutnáte, hodně si ji oblíbíte. Je v ní i cuketa, něco, co zrovna do jídelníčku nezařazuji. Tímto jsem ji vzal na milost. Nastrouhaná na jemné plátky do polévky skvěle zapadne. Efektnější by bylo nakrájet ji na spirály, ale nějak jsem nemohl najít forichtung na ty spirálky. Až se mi přestane schovávat a vykoukne, čapnu po něm a pustím se zase do téhle skvělé polévky.
Hlasů: 2
Hodnocení: 4.5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
15minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
15minut
Ještě větší grády může mít polévka při použití čerstvých bylinek, což také stojí za zkoušku. Každopádně tu máme dvojvariantní polévku, která neskutečně chutná.
Hlasů: 2
Hodnocení: 4.5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
15minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
15minut
Ještě větší grády může mít polévka při použití čerstvých bylinek, což také stojí za zkoušku. Každopádně tu máme dvojvariantní polévku, která neskutečně chutná.
Zeleninová polévka, která překvapí | Cuketa vzaná na milost
Lžíci olivového oleje rozehřejeme, kuřecí kostky osolíme, opepříme a opečeme na oleji dozlatova, asi 3 minuty. Můžete přihodit i snítku čerstvého rozmarýnu. Maso po opečení dáme stranou.
Přidáme lžíci oleje a opět rozehřejeme. Nakrájenou cibuli, mrkev, celer a česnek orestujeme, necháme zeleninu, aby změkla, asi 4 minuty. Přidáme sušený tymián a sušený rozmarýn i bobkový list, promícháme a vaříme ještě minutu, aby se uvolnila chuť koření.
Přidáme kuřecí vývar, který smícháme s horkou vodou, přivedeme k varu. Cuketu nastrouháme na jemné plátky a dáme do vývaru. Snížíme teplotu a 5 minut povaříme.
Přidáme 2 lžíce čerstvé citronové šťávy, dochutíme solí a pepřem.