Kuřecí kebab | Čili špízy, samo, že kuřecí

Měl jsem na ně chuť. A když mi přistála do mailu inspirace na korejský kuřecí kebab, bylo už rozhodnuto. Jen ingredience jsou odlišnější. Vypouštím ty korejské, prostě česká improvizace.

Kuřecí kebab | Čili špízy, samo, že kuřecí
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Špízy nejsou žádná věda. Nakrájené části navlékneme na špejle a grilujeme. A pak už jenom debužírujeme.
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 + 120 minut
Doba vaření
35 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 + 120 minut
Doba vaření
35 minut
Kuřecí kebab | Čili špízy, samo, že kuřecí
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Špízy nejsou žádná věda. Nakrájené části navlékneme na špejle a grilujeme. A pak už jenom debužírujeme.
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 + 120 minut
Doba vaření
35 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 + 120 minut
Doba vaření
35 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Smícháme všechny ingredience na marinádu. Popracujeme ji metlou.
    Smícháme marinádu
  2. Nakrájíme kuřecí maso na kousky podle libosti.
    Nakrájíme maso
  3. Maso dáme do umělohmotného boxu a zalijeme marinádou. Pozorný pozorovatel pochopí, že tentokrát jsem použil krabičku od zmrzliny. Zaklopíme, dobře protřeseme a necháme odležet v chladu tak aspoň dvě hodiny. Když dáte marinádě celou noc, odvděčí se vám větším propojením chutí.
    Naložíme
  4. Nakrájíme na kousky papriku a cibuli.
    Nakrájíme papriku
  5. Bambusové špejle namočte před navlékáním aspoň na třicet minut do vody. Lépe se budou špízy ze špejlí stahovat. Na špejle navlékneme maso, papriku a cibuli podle toho jak vám padnou do ruky, ale střídání těch ingrediencí je lepší.
    Navlékneme
  6. Dáme na grilovací desku. Špízy ještě jemně polijeme zbylou marinádou. Dáme do trouby předehřáté na 250 °C. Umístíme tak doprostřed trouby. Pečeme asi 20 minut.
    Příprava na pečení
  7. Vyjmeme z trouby, špízy otočíme a ještě polijeme marinádou. Vrátíme do trouby a přepneme na gril, pokud ho vaše trouba má. Myslím, že už každá je taková. Grilujeme 10 minut. Špízy jsou pořád ve středu trouby. Pak vypneme troubu a necháme ještě tak 5 minut dojít. Ale než to uděláte, mrkněte a zkontrolujte, zda jsou špízy na tu akci připravené. Už můžou být hotové.
    Otočíme
  8. Podáváme s oblíbeným dipem. V mém případě je to chilli omáčka s česnekem. Trochu ostřejší, ale o to jde. Ke špízům podáváme dalamánek nebo chleba.
    Podáváme
Tip:

Kebab, kabob nebo špízy. Jména různá, příprava stejná a pochutnání v každém případě.

Masová roláda v listovém těstě | Snadné a rychlé | Dáte si venku i ve městě

Zase jsem se do toho zamotal. Pokouším se ochočit si listové těsto. Ono to zase není nic těžkého, ale přece jenom záleží čím těsto naplníte. Už tady máme párkovou roládu a nebo kklobásovou rolku. A tentokrát jedeme na trh s mletým masem.

Masová roláda v listovém těstě | Snadné a rychlé | Dáte si venku i ve městě
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Náplň se pododá té klobásové rolce, ale přece je jiná. Jsou v ní žampiony a je přece jen jinak stavěná. Tohle zvládnete i s trochu šmatlavýma rukama. Dobrou chuť.
Porce Doba přípravy
4 osoby 15-20 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 15-20 minut
Doba vaření
30 minut
Masová roláda v listovém těstě | Snadné a rychlé | Dáte si venku i ve městě
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Náplň se pododá té klobásové rolce, ale přece je jiná. Jsou v ní žampiony a je přece jen jinak stavěná. Tohle zvládnete i s trochu šmatlavýma rukama. Dobrou chuť.
Porce Doba přípravy
4 osoby 15-20 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 15-20 minut
Doba vaření
30 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Nakrájem žampiony a cibuli najemno.
    Nakrájem žampiony
  2. Nakrájíme jarní cibulku. Bílou část i nať.
    Nakrájíme
  3. Na rozpuštěném másle restujeme napřed cibulku, aby změkla. Dejte jí tak 10 minut při mírnější teplotě. Cibule nemá zhnědnout, takže si plotnu nerozpalte jako raketový motor.
    Restujeme
  4. Přidáme houby a restujeme asi tak 5 až 8 minut.
    Restujeme houby
  5. Dobře při restování promícháme.
    Promícháme
  6. Přidáme granulovaný česnek. Můžete samozřejmě použít klasický česnek, stroužků si nasekejte podle chuti. Po dokončení odstavte a nechte vychladnout.
    Přidáme česnek
  7. Smícháme mezitím mleté maso a strouhanku.
    Smícháme
  8. Přidáme vejce, osolíme a opepříme.
    Přidáme vejce
  9. Přidáme zeleninovou směs.
    Přidáme zeleninovou směs
  10. Přidáme strouhaný sýr.
    Přidáme strouhaný sýr
  11. Prohněteme, nejlépe rukama. Vytvoříme kompaktní hmotu.
    Prohněteme
  12. Listové těsto rozdělíme na polovinu a každou poklademe plátky anglické slaniny.
    Rozložíme těsto
  13. Na plátky slaniny poklademe masovou směs. Těsto pak zabalíme do válečku. Spoj těsta stlačíme a konce válečků také, aby nám hmota nevytekla.
    Přidáme směs
  14. Rozšleháme vejce.
    Rozšleháme vejce
  15. Roládu potřeme rozšlehaným vejcem. Vložíme do trouby předehřáté na 180 až 200 °C a pečeme asi 20 minut.
    Potřeme roládu
  16. Vyjmeme z trouby a ještě jednou potřeme zbylým rozšlehaným vejcem.
    Znovu potřeme
  17. Vrátíme zpět dotrouby a necháme ještě asi 10 minut péct.
    Pečeme
  18. Hotovo.
    Hotov
  19. Roládu nakrájíme na plátky.
    Nakrájíme
  20. Podáváme s kečupem a okurkou, můžete si přidat oblbíbený dip podle chuti.
    Podáváme
  21. Dobrou chuť.
    Dobrou chuť.
Tip:

Tuhle roládu si můžete připravit jako večeři, ale stejně tak jako svačinu (polooběd do práce) nebo jako jídlo na piknik.

Bavorský bramborový salát | Lehčí varianta od sousedů

I v létě si můžeme dopřát bramborový salát. Stačí škrtnout majonézu a trochu jinak zatočit s ingrediencemi. Ale neberte to tak, že klasiku zakzuji nebo před ní varuji. Je to jenom lehčí záležitost, která je dobrým ekvivalentem k tomu, co chystáme hlavně na Vánoce. A jsou snad Vánoce v létě? V našich zeměpisných šířkách určitě ne. Napřed mi vyjel recept Kluků v akci, kteří vaří na České televizi. Pak jsem si zašel na německé stránky. Omrknout co kluci změnili. Nic. Na některých receptech se totiž nic moc měnit nedá. Ale nic nebrání tomu, aby se objevil recept i tady. Že jo?!

Bavorský bramborový salát | Lehčí varianta od sousedů
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Tento salát dostanete v Bavorsku v každé restauraci, tvrdí Kluci v akci. Na rozdíl od českého je lehký a vlahý, není ani tolik kalorický. Zajímavá je kombinace vařených brambor a syrové salátové okurky. Další trik tkví v zalití brambor a všech ingrediencí horkým vývarem. Zelenovým! Brambory nasáknou chuť vývaru a všechny chutě se snadněji vzájemně propojí. Odleželý chutná skvěle. A je to pravda.
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 minut
Doba vaření
20 minut
Bavorský bramborový salát | Lehčí varianta od sousedů
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Tento salát dostanete v Bavorsku v každé restauraci, tvrdí Kluci v akci. Na rozdíl od českého je lehký a vlahý, není ani tolik kalorický. Zajímavá je kombinace vařených brambor a syrové salátové okurky. Další trik tkví v zalití brambor a všech ingrediencí horkým vývarem. Zelenovým! Brambory nasáknou chuť vývaru a všechny chutě se snadněji vzájemně propojí. Odleželý chutná skvěle. A je to pravda.
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 minut
Doba vaření
20 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Brambory vaříme ve slupce. Dejte jim tak 20 minut a měly by být. Jasně, vařit brambory umí každý. A každý je umí také rozvařit. Tak tohle nedělejte. Spokojte se s těmi uvařenými akorát.
    Uvaříme brambory
  2. Brambory nakrájíme na kolečka.
    Brambory nakrájíme na kolečka
  3. Nakrájíme okurku na tenčí plátky.
    Nakrájíme okurku
  4. Nakrájíme cibuli na půlměsíčky.
    Nakrájíme cibuli
  5. Přidáme ocet.
    Přidáme ocet
  6. Přidáme kmín.
    Přidáme kmín
  7. Osolíme a opepříme.
    Osolíme
  8. Zalijeme teplým vývarem. Přidáme nasekaný kopr a promícháme.
    Zalijeme
  9. Necháme stát, aby se chutě propojily.
    Necháme stát
  10. Podáváme, třeba s obalovaným kuřecím řízkem.
    Podáváme
Tip:

Můžete použít již připravený zeleninový vývar, ale lepší bude ten, který si uděláte doma. Z cibule, mrkve a celeru. K nim přidejte nové koření, celý pepř a bobkový list. Vařte vše určitě hodinu. Pak sceďte.

Makrela zapékaná s bramborem | Variace na známé téma

Už tu máme podobné kousky dovádění s makrelou.Třeba retro nebo rybářský experiment či s paprikou a rajčaty.

Makrela zapékaná s bramborem | Variace na známé téma
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Není to rychlovka, ale zase můžete ocenit jednoduchost receptu, který se povede každému. Tím nikoho nepodceňuji, jenom chci říct, že je to taková brnkačka. K zapečené makrele můžete přidat okurkový salát, nakládanou okurku nebo jinou zeleninovou laskominu.
Porce Doba přípravy
2 osoby 30 minut
Doba vaření
45 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 30 minut
Doba vaření
45 minut
Makrela zapékaná s bramborem | Variace na známé téma
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Není to rychlovka, ale zase můžete ocenit jednoduchost receptu, který se povede každému. Tím nikoho nepodceňuji, jenom chci říct, že je to taková brnkačka. K zapečené makrele můžete přidat okurkový salát, nakládanou okurku nebo jinou zeleninovou laskominu.
Porce Doba přípravy
2 osoby 30 minut
Doba vaření
45 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 30 minut
Doba vaření
45 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Brambory uvaříme ve slupce a po mírném vychladnutí oloupeme. Stačí tak 20 minut, je to započítáno v čase na přípravu.
    Uvaříme brambory
  2. Nachystáme si všechno, co potřebujeme. Z makrely pak vybereme maso.
    Připravíme
  3. Zapékací misky vymažeme máslem. Na dno poklademe na plátky nakrájené brambory.
    Vymažeme misky
  4. Poklademe vrstvou na půlměsíčky nakrájenou cibuli.
    Poklademe cibuli
  5. Přidáme vrstvu makrely.
    Přidáme maso makrely
  6. Opepříme.
  7. Překryjeme další vrstvou brambor. Navrch položíme kousek másla a dáme do trouby předeřáté na 220 °C. Teplotu stáhneme na 200 °C a pečeme 25 minut nebo dokud brambory nezačnou zlátnout. Mám rád, když mají brambory tu zlatavou kůrčičku. Ona změkne v momentě, kdy uděláte další krok. Ale chuťově to tam zůstane.
    Přidáme brambory
  8. Mezitím rozmícháme zakysanou smetanu s vejci a trochou mléka.
    Smetana s vejci
  9. Dobře prošleháme.
    Rozmícháme
  10. Opepříme a osolíme.
    Přidáme pepř
  11. Zalijeme smetanou brambory s makrelou.
  12. Dáme zpět do trouby a pečeme 15 minut.
  13. Hotovo.
    Zapečeme
  14. Podáváme. Třeba s pikantním okurkovým salátem.
    Podáváme

Klobásové rolky | Pro kluky i holky

Už jsem se na tyhle rolky chystal delší čas, ale pořád mi do toho lezly jiné recepty. Nejde o žádný párek v rohlíku, aby bylo jasno.

Klobásové rolky | Pro kluky i holky
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Fígl v jemnosti je v tom, že si zeleninu i se slaninou orestujeme. Nejspíš by to šlo i bez toho, ale restováním se začnou chutě propojovat. Takže to zdržení čekáním až zeleninová směs vychladne, stojí za to.
Porce Doba přípravy
4 osoby 20 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 20 minut
Doba vaření
30 minut
Klobásové rolky | Pro kluky i holky
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Fígl v jemnosti je v tom, že si zeleninu i se slaninou orestujeme. Nejspíš by to šlo i bez toho, ale restováním se začnou chutě propojovat. Takže to zdržení čekáním až zeleninová směs vychladne, stojí za to.
Porce Doba přípravy
4 osoby 20 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 20 minut
Doba vaření
30 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Česnek rozdrtíme plochou stranou nože a nasekáme. Cibuli nakrájíme najemno, stejně tak i celerový stonek.
    Nakrájíme zeleninu
  2. Rozehřejem olej na pánvi a orestujeme cibuli, celer a česnek. Tak asi 2 minuty.
    Restujeme
  3. Přidáme nadrobno nakrájenou anglickou slaninu. Vaříme tak ještě 3 až 5 minut. Necháme vychladnout.
    Přidáme slaninu
  4. Připravíme si masovou klobásu.
    Masová klobása
  5. Vymačkáme masovou směs.
    Vymačkáme
  6. Přidáme k masu chladnoucí směs z pánve, strouhanku a vejce. Osolíme a opepříme.
    Přidáme
  7. Prohněteme, nejlépe rukou. Vytvoříme kompaktní hmotu.
    Prohněteme
  8. Položíme část směsi na plát listového těsta.
    Položíme
  9. Zabalíme směs do těsta, vytvoříme válečky. Položíme na plech s pečicím papírem. Pak potřeme rozšlehaným vajíčkem. Dáme do trouby předehřáté na 180 až 200 °C.
    Zabalíme
  10. Pečeme asi 20 minut a pak ještě jednou potřeme vajíčkem. Vrátíme zpátky do trouby a pečeme ještě tak 10 minut.
    Potřeme
  11. Hotovo.
    Hotovo
  12. Podáváme s omáčkou nebo dipem.
    Podáváme s omáčku nebo dipem.
Tip:

Stejně jako masovou klobásu můžeme využít mleté maso, bílou klobásu (ne tu vinnou, která je příliš jemná). Možná by se daly nasadit i taliány, ale to už je jenom úvaha, nemám vyzkoušeno.

Zelňačka | Jak prosté Watsone

Tentokrát se obejdeme bez fotopostupu.Je to jednoduchá polévka, ale to jí nic neubírá na chuti. Naopak. Mám ji tady ještě ve verzi poněkud ostřejší, ale tentokrát budeme střízlivější.

Zelňačka | Jak prosté Watsone
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Máte-li po ruce vývar (a třeba i kuřecí), použijte ho. Jinak poslouží i voda.
Porce Doba přípravy
4 osoby 5 minut
Doba vaření
40 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 5 minut
Doba vaření
40 minut
Zelňačka | Jak prosté Watsone
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Máte-li po ruce vývar (a třeba i kuřecí), použijte ho. Jinak poslouží i voda.
Porce Doba přípravy
4 osoby 5 minut
Doba vaření
40 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 5 minut
Doba vaření
40 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Zelí propláchneme, pokrájíme a dáme vařit. Můžete ovšem tento krok přeskočit s tím, že zelí dáte do kastrolu, zalijete vodou a dáte vařit. Vaříme do měkka. Tedy asi 25 minut.
  2. Brambory nakrájíme na kostičky a dáme v jiném kastrolu vařit. Osolíme a přidáme kmín. Brambory po nakrájení propláchněte, protože pak do polévky použijeme i jejich vodu z vaření.
  3. Na troše sádla opečeme na kostičky nakrájenou klobásu, přidáme ještě nadrobno nakrájenou cibuli, kterou necháme zesklovatět.
  4. Rozpustíme trochu másla a přidáme do něho lžíci hladké mouky. Necháme zezlátnout a přilijeme trochu vývaru ze zelí. Jíšku pak vmícháme do zelí.
  5. Přidáme vařené brambory i s jejich vodou a vývar. Provaříme asi 5 minut.
  6. Přidáme klobásu s cibulí. Promícháme a opepříme. Povaříme asi 5 až 10 minut.
  7. Vzávěru přidáme zakysanousmetanu a dobře promícháme. Necháme chvíli na vypnutém vařiči prohřát.
  8. Podáváme.
    Zelňačka

Tuňáková pomazánka | Klasika i exotika

Asi máte podobný recept ve své domácí kuchařce. Ale to přece nebrání tomu vám nabídnout další variaci. Klasikou míním tvarohovou pomazánku, exotikou pak to jenom ošlechtíme.

Tuňáková pomazánka | Klasika i exotika
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Žádná věda, jenom smícháme, mícháme a namažeme. Ale je to rychlé a dobré.
Porce Doba přípravy
4 osoby 10 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 10 minut
Tuňáková pomazánka | Klasika i exotika
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Žádná věda, jenom smícháme, mícháme a namažeme. Ale je to rychlé a dobré.
Porce Doba přípravy
4 osoby 10 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 10 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Připravíme si potřebné ingredience.
    Připravíme si
  2. Cibuli nakrájíme nadrobno.
    Cibuli nakrájíme
  3. Tvaroh smícháme s cibulí.
    Tvaroh smícháme s cibulí
  4. Přidáme tuňáka a salát. Je dobré z plechovek slít tekutiny. Pokud budete potřebovat řidší konzistenci, můžete část vmíchat do směsi.
    Přidáme tuňáka
  5. Dobře promícháme.
    Dobře promícháme
  6. Osolíme a opepříme. Ještě dobře promícháme.
    Osolíme a opepříme
  7. Pomazánku si dáme do sklenice a dáme do chladu.
    Pomazánku si dáme do sklenice
  8. Podáváme s chlebem nebo dalamánkem.
    Podáváme s chlebem nebo dalamánkem

Gulášek na pánvi

Tak jsem přemítal, co bych tak si mohl uvařit k obědu. Láká mě brát ze seznamu zakázaných potravin. To jsou ty, které prostě nemám vařit. A tak je vařím, jsem tvrdohlavý. Tak jsem zase sáhnul po sekaných rajčatech s bylinkami. Přidal chilli papričku a to všechno bude doprovázet na prožky nakrájený hovězí roštěnec.

Gulášek na pánvi
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Měla to být rychlá pánev, ale nějak se mi to smyklo ke guláši. Když jsem vstupoval do kuchyně, už bylo rozhodnuto. Bude to gulášek na pánvi. Jo, ten se dá pro dva připravit opravdu na pánvi. Od guláše v kastrolu se neliší. Takže, když si chcete tenhle gulášek připravit pro celou rodinu, víte, co máte za nádobí. Pokud máte obří pánve, nic nebrání je použít.
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
150 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
150 minut
Gulášek na pánvi
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Měla to být rychlá pánev, ale nějak se mi to smyklo ke guláši. Když jsem vstupoval do kuchyně, už bylo rozhodnuto. Bude to gulášek na pánvi. Jo, ten se dá pro dva připravit opravdu na pánvi. Od guláše v kastrolu se neliší. Takže, když si chcete tenhle gulášek připravit pro celou rodinu, víte, co máte za nádobí. Pokud máte obří pánve, nic nebrání je použít.
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
150 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
150 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Připravíme si.
    Připravíme
  2. Maso nakrájíme na proužky.
    Nakrájíme
  3. Na sádle po částech masové proužky opečeme dohněda. Je lepší je rozdělit, aby se rychleji opekli. Takže jedna várka trvá tak 5 minut.
    Opečeme
  4. A další várka. Masové proužky pak dáme stranou.
    Ještě opečeme
  5. Na stejném sádle pak orestujeme zvolna na půlměsíčky nakrájenou cibuli.
    Orestujeme cibuli
  6. Přidáme na plátky nakrájené žampiony.
    Přidáme žampiony
  7. Přidáme na proužky nakrájenou červenou papriku. Opět promícháme.
    Přidáme papriku
  8. Přidáme nadrobno nakrájenou chilli papričku. Promícháme a chvilku povaříme.
    Přidáme chilli
  9. Přidáme mletou gulášovou papriku a svižně promícháme. Tak půl minuty pro papriku stačí.
  10. Přilijeme trochu vývaru.
    Přilijeme vývar
  11. Přidáme sekaná rajčata s bylinkami, celou plechovku.
    Přidáme rajčata
  12. Ještě zalijeme vývarem a promícháme.
  13. Přidáme masové proužky. Promícháme.
    Přidáme maso
  14. Zakryjeme a na mírném ohni zvolna dusíme.
    Zakryjeme
  15. Osolíme a opepříme. Promícháme. Zakryjeme a pak zvolna dusíme tak 2 hodiny.
    Osolíme
  16. Podáváme s dalamánkem a zakysanou smetanou.
    Podáváme

Fazolky na kyselo s vejcem | Tentokrát bez masa

Byla to náhoda, že jsem natrefil na fazolky. A řekl jsem si, že se budou hodit. Hodily se hned večer. Pokud mě podezříváte z toho, že jsem masožravec, nebudu to vyvracet. Ale co zkusit něco tak trochu vegetariánského? Vegetariánům na tom receptu asi bude něco vadit, ale to je jejich věc. Ostatně, aby nedošlo k soudním sporům, tenhle recept neprohlašuji za vegetariánský. Jenom tvrdím, že jedeme tentokrát bez masa. I to se má zkusit. Myslím, že takových receptů je spousta. Víc pokušitelů chutí, nic z toho nevyvozuji.

Fazolky na kyselo s vejcem | Tentokrát bez masa
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Jednoduchá večeře, tohle zvládne i začátečník. A může si pochutnat. Je to jídlo, které si asi neobjednáte v restauraci. Ale nejspíš proto, že vám tohle nenabídnou. Jejich věc. Zahnali nás do kuchyně. Tak pojďme na to. Záměrem původně bylo, aby vejce byla taková, že když je rozříznete, žloutek vyteče. To se trochu nepovedlo. Je to tak na půl cesty. Ale i tak dobré. Možná jen méně efektní. Ale co, příště se to podaří.
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 5 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 5 minut
Doba vaření
30 minut
Fazolky na kyselo s vejcem | Tentokrát bez masa
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Jednoduchá večeře, tohle zvládne i začátečník. A může si pochutnat. Je to jídlo, které si asi neobjednáte v restauraci. Ale nejspíš proto, že vám tohle nenabídnou. Jejich věc. Zahnali nás do kuchyně. Tak pojďme na to. Záměrem původně bylo, aby vejce byla taková, že když je rozříznete, žloutek vyteče. To se trochu nepovedlo. Je to tak na půl cesty. Ale i tak dobré. Možná jen méně efektní. Ale co, příště se to podaří.
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 5 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 5 minut
Doba vaření
30 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Přivedeme k varu vodu a do ní vložíme vejce.
    Vejce
  2. Vejce vaříme 4 až 5 minut, pak hned dáme do studené vody (hodně studené, třeba i s ledem) a necháme minimálně 10 minut chladit. Pro efekt tekoucího žloutku vařte spíše jen 4 minuty.
    Vaříme vejece
  3. Do osolené vařící vody dáme fazolové lusky, které předtím zbavíme špiček i konců se stopkou.
    Lusky
  4. Vaříme do měkka. Tak asi 20 až 25 minut.
    Vaříme
  5. Na másle osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli. Teplotu zmírníme a restujeme zvolna asi 10 minut.
    Osmahneme cibulku
  6. Přidáme mouku.
    Přidáme mouku
  7. Vytvoříme jíšku.
    Vytvoříme jíšku
  8. Jíšku rozředíme vodou z vařených fazolek. Tak 4 až 5 naběraček.
    Zalijeme
  9. Provaříme, tak 5 minut.
    Provaříme
  10. Přidáme cukr.
    Přidáme cukr
  11. Přidáme ocet.
    Přidáme ocet
  12. Přidáme vařené fazolky.
    Přidáme fazolky
  13. Promícháme.
    Promícháme
  14. Osolíme a opepříme. Promícháme a na vypnutém vařiči necháme ještě chvíli dojít.
    Osolíme a opepříme
  15. Podáváme s vejcem.
    Podáváme s vejcem

Prsty z mletého masa | Tak trochu Keftedes

Keftedes jsou masové kuličky z jehněčího. Oblíbené v Řecku. Ale protože maso je maso, použijeme mix hovězího a vepřového. Je nám to bližší, skopovému se v těchto končinách moc neholduje. Takže jen taková inspirace a vzpomínka na příjemnou dovolenou v příjemné zemi s příjemnými lidmi. Podobně děláme z mletého masa kuličky i koule, čevabčiči a nakonec i sekanou. Takže jsem neobjevil Ameriku, jenom zkouším a dělám si chutě.

Prsty z mletého masa | Tak trochu Keftedes
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
K mixu vepřového a hovězího ještě přidáme měkký salám. Jinak už je to opravdu klasika, to zvládnete i se zavřenýma očima. No, já je radši mám otevřené, nůž je ostrý a já nechci přijít k úrazu. Aby pak šlo o moje prsty a ne ty jenom tak jako. Dobrá, otevřete oči a jdeme na to.
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
30 minut
Prsty z mletého masa | Tak trochu Keftedes
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
K mixu vepřového a hovězího ještě přidáme měkký salám. Jinak už je to opravdu klasika, to zvládnete i se zavřenýma očima. No, já je radši mám otevřené, nůž je ostrý a já nechci přijít k úrazu. Aby pak šlo o moje prsty a ne ty jenom tak jako. Dobrá, otevřete oči a jdeme na to.
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
30 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Housku nakrájíme na malé kostičky. Zakápneme mlékem a necháme housku nasát mlékem.
    Nakrájíme housku
  2. Nakrájíme cibuli najemno. Nasekáme česnek.
    Nakrájíme cibuli
  3. Do mletého masa přidáme kořenící směs.
    Přidáme koření
  4. Přidáme vejce a cibuli s česnekem.
    Přidáme cibuli
  5. Promícháme, nejlépe rukou dobře prohněteme.
    Promícháme
  6. Vmícháme nakrájený (nadrobno) měkký salám.
    Vmícháme salám
  7. Vytvoříme prsty, které postupně obalujeme v hladké mouce.
    Vytvoříme prsty
  8. Smažíme v dostatečně silné vrstvě oleje. Spíše na středním ohni než, abychom z prstů měli brikety.
    Smažíme
  9. Podle velikosti prstů smažíme tak 10 minut z každé strany.
    Z obou stran
  10. Prsty odkládáme na papírovou utěrku, aby přebytečný tuk odkapal.
    Okapeme
  11. Podáváme s oblíbeným dipem a hranolky.
    Podáváme
  12. Podáváme

Zapečené uzené s kysaným zelím a bramborami | Snadná večeře, třeba

Se zelím už tady máme kuře, ale i králíka. Takže můžeme vyzkoušet uzené. Vepřovou rolovanou plec. A zase je to trochu jiný recept.

Zapečené uzené s kysaným zelím a bramborami
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Už se na to těším, jen si pomyslím. Mělo by to klapnout. A tady také máme důkaz. Klaplo to. Tak si také pochutnejte.
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 minut
Doba vaření
20 + 50 minut
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 minut
Doba vaření
20 + 50 minut
Zapečené uzené s kysaným zelím a bramborami
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Už se na to těším, jen si pomyslím. Mělo by to klapnout. A tady také máme důkaz. Klaplo to. Tak si také pochutnejte.
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 minut
Doba vaření
20 + 50 minut
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 minut
Doba vaření
20 + 50 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Brambory nakrájíme na plátky.
    Nakrájíme brambory
  2. Uvaříme v osolené vodě, tak 20 minut.
    Uvaříme
  3. Anglickou slaninou vyskládáme pekáček.
    Poklademe slaninu
  4. Na slaninu poklademe plátky vařených brambor a pak přidáme nakrájenou cibuli. A ještě přidáme část zelí.
    Přidáme první vrstvu
  5. Poklademe na plátky nakrájené uzené maso.
    Druhá vrstva
  6. Přidáme druhou vrstvu zelí.
    Třetí vrstva
  7. Zalijem smetanou, ve které jsme rozmíchali lžičku sladké papriky.
    Zalijeme
  8. Dáme do trouby předehřáté na 200 °C. Prvních 10 minut zakryjeme, pak už pečeme odkryté. Tak 40 minut.
    Zalito
  9. Upečeno
  10. Podáváme.
    Podáváme

Kuřecí pho | Proč to nezkusit? | Ochutnávka z Asie – říká se jí fo

Nevyplatí se jí vařit málo, protože vám určitě zachutná, tak jako zachutnala všem, které znám. A když už ji jednou začnete vařit, tak je lepší si ji udělat do zásoby. Tolik autentické svědectví jednoho novináře, který pho chutnal na místě. Ale když jdete po ulici, míjíte asijské restaurace i vývařovny, kde nechybí v nabídce pho. Základem polévky pho je vývar, nudle, maso a bylinky. Pho se dělá buď slepičí (pho ga`), nebo hovězí (pho bò). Hovězí můžete mít navíc ve dvou variantách: s hovězím masem vařeným ve vývaru (pho bò chín) anebo se syrovým masem nakrájeným na velmi tenké plátky, které zprudka uvaříme (pho bo tai). Můžete pátrat po variantách, ale v podstatě je postup pořád stejný. Pho bò tái se připravuje se zprudka uvařeným hovězím masem – většinou se svíčkovou, případně falešnou svíčkovou, pho bò chín je s uvařeným hovězím z vývaru. Autentické svědectví ještě doplním další citací: Suroviny, které na ni budete potřebovat jsou trvanlivé a ty, které by mohly propadnout zkáze, si můžete zamrazit. Nevyplatí se jí vařit málo, protože vám určitě zachutná, tak jako zachutnala všem, které znám. A když už ji jednou začnete vařit, tak je lepší si ji udělat do zásoby. S tím souhlasím. Trochu jsem se obával, že bude křik u stolu. Je to pikantní, jiná chuť, Asie. Ale bylo ticho po pěšině. Jen zbývalo přidat do polévky pár kuřecích krků. Prý vzpomínka na dětství, nostalgie jako prase. Ale to na polévce nic nemění.

Kuřecí pho | Proč to nezkusit? | Ochutnávka z Asie – říká se jí fo
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Je to jednoduchá záležitost, ale trochu zdlouhavá. Jestli chcete rychlou večeři, protože nestíháte, máte tři možnosti. Sáhnout po pytlíku té vaší oblíbené polévky, mít ji už předem připravou a nebo nic nevařit a zajít do nejbližší restaurace. Každopádně doporučuji vlastní přípravu, je to i zábava. Každopádně nedoporučuji si to usnadnit vývarem z vaničky, to se moc nehodí. Takže pokud nemáte v zásobě už domácí vývar, čas se prodlužuje. Protože napřed vaříte vývar (tažením, takže pomalu a aspoň dvě hodiny) a pak teprve vaříte samotnou polévku. To chce také svůj čas.
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 minut
Doba vaření
230 minut
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 minut
Doba vaření
230 minut
Kuřecí pho | Proč to nezkusit? | Ochutnávka z Asie – říká se jí fo
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Je to jednoduchá záležitost, ale trochu zdlouhavá. Jestli chcete rychlou večeři, protože nestíháte, máte tři možnosti. Sáhnout po pytlíku té vaší oblíbené polévky, mít ji už předem připravou a nebo nic nevařit a zajít do nejbližší restaurace. Každopádně doporučuji vlastní přípravu, je to i zábava. Každopádně nedoporučuji si to usnadnit vývarem z vaničky, to se moc nehodí. Takže pokud nemáte v zásobě už domácí vývar, čas se prodlužuje. Protože napřed vaříte vývar (tažením, takže pomalu a aspoň dvě hodiny) a pak teprve vaříte samotnou polévku. To chce také svůj čas.
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 minut
Doba vaření
230 minut
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 minut
Doba vaření
230 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Založíme si vývar. Proprané krky dáme do vody, přidáme pokrájenou mrkev a cibuli i se slupkou. Přivedeme k varu, pak snížíme teplotu a zakryjeme. Necháme mírně probublávat alespoň hodinu a půl. Pak scedíme, krky dáme stranou, zeleninu vyhodíme.
    Začneme vývarem
  2. Zázvor nakrájíme na plátky, chilli papričku nadrobno, jarní cibulky překrájíme tak asi na 5 cm dlouhé kousky.
    Připravíme si
  3. Do vývaru z krků dáme oprané kuřecí horní řízky (nebo nakrájíme prsa případně). Můžete samozřejmě okrájet ty kousky tuku, já to obvykle nedělám.
    Přidáme maso do vývaru
  4. Přidáme zázvor, nakrájenou chilli papričku, jarní cibulku, skořici a asi dvě špetky anýzu.
    Vše dáme do hrnce
  5. Přidáme sojovou omáčku a přivedeme k varu.
    Přidáme sojovou omáčku
  6. Teplotu snížíme, aby voda probulávala mírným varem, zakryjeme a necháme táhnout (mírně vařit) asi hodinu.
    Vaříme
  7. Občas promícháme. Pak maso vyjmeme z polévky.
    Necháme táhnout
  8. Mezitím si připravíme skleněné nudle. Stačí je tak 2 až 3 minuty povařit, pak propláchneme studenou vodou.
    Připravíme nedle
  9. Maso roztrháme vidličkou.
    Natrháme maso
  10. Záleží na tom, jak chcete mít kousky masa v polévce velké.
    Na kousky
  11. Přidáme 2 lžíce rybí omáčky.
    Přidáme rybí omáčku
  12. Přidáme zeleninu z konzervy. Můžete samozřejmě nakrájet mrkev (fajnšmekři na nudličky metodou julienne).
    Přidáme mrkev a hrášek
  13. Zelenina
  14. Promícháme.
    Chvíli povaříme
  15. Maso vložíme do polévky a promícháme.
  16. Přidáme skleněné nudle.
    Přidáme nudle
  17. Prohřejeme a necháme chvilku dojít.
  18. Polévku servírujeme spolu s drobně nakrájenou chilli papričkou a nakrájenou jarní cibulkou.
    Podáváme s chilli a cibulkou
  19. Dobrou chuť.
    Podáváme
  20. Pro nostalgiky můžete ještě v polévce prohřát krky a servírovat je v polévce. Prý vzpomínka na dětství, tak proč nevyhovět.
    Pro nostalgiky
Tip:

Také je dobé vědět, když už:
Phở,(také Pho, vyslovuje se [fá], [fo], nebo v hanojském dialektu [foho], je populární vietnamské jídlo. Původ jídla je v provincii Nam Dinh, ale posléze se stalo populární v hlavním městě Hanoji a v celé severní části Vietnamu. Polévka phở se vaří v mnoha variantách, například klasické hovězí, kuřecí, rybí, s krevetkami, či vegetariánská verze s houbami a mungo klíčky. Klasickou variantou polévky phở je phở bò, tedy hovězí polévka se širokými rýžovými nudlemi, tenkými plátky masa a jarní cibulkou. K dochucení se používá limetka, chilli papričky v oleji, rybí omáčka, vietnamská pálivá chilli omáčka tương ớt, bambusové výhonky a čerstvé bylinky jako je koriandr, vietnamská bazalka, máta a mexický koriandr. Další variantou je phở gà z masa kuřecího.

CO JE JULIENNE:
Pokud nakrájíte zeleninu na velmi jemné proužky, říká se této úpravě julienne. Takto nakrájená zelenina se vkládá syrová či spařená do polévky, může však být i součástí dalších pokrmů. Celer nakrájený tímto způsobem bývá základem remulády, z brambor se zase tvoří tenké hranolky julienne nebo se na tenká kolečka krájí cibule na jihoamerický ceviche. Poprvé se tento termín objevuje v knize Le Cuisinier Royal et Bourgeois (což by se volně dalo přeložit jako kuchařka pro krále i měšťany) z roku 1722. Přesný původ slova není jasný, má se však za to, že takto nejspíš začal zeleninu krájet nějaký Jules nebo Julien. Nebo že by Julie?

Opravdu dlouhý guláš | Zkouška nervů

Nedám si pokoj. Už jsem měl nějaké tahanice na vařícím webu ohledně amerického guláše, někteří nepochopili, tak se tam po nějakých dalších incidentech už vlastně nevracím. Bavit se o vaření mě baví, hádat ne. Ale to neznamená, že jsem dal utěrku na plotnu a místo vaření cvrnkám kuličky. Jedu dál, pozvolna. Festina lente. Když jsem v jednom receptu zkoušel restovat cibuli 15 minut (a kroutil nad tím hlavou) a ono se povedlo, napadlo mě, že by tu jemnost cibule mohl obsahovat i guláš. Už mi bylo jasné, že tohle je dlouhá trať. Ale, jak s oblibou říkám, proč ne?!