Tak s tímhle kuřetem jsem měl obrovský úspěch. Tolik neslýchané chvály už mi dlouho nikdo nevysekl. Prý mám vařit už jenom tohle. Jenomže to by se brzo přejedlo, znáte to. A když máte svůj kuřecí vývar, který najdete i tady, pak je to skvělá záležitost.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2-4osoby
10minut
Doba vaření
40minut
Porce
Doba přípravy
2-4osoby
10minut
Doba vaření
40minut
Je to takové nenápadné jídlo, které má úžasnou chuť. Když si dáte tu práci a připravíte i kuřecí vývar, dostane silnější chuť. Ostatně takový vývar můžete mít už připravený do foroty v lednici, takže žádná zdržovačka. Vaříte, voní celá kuchyně a máte úspěch, což se pro kuchaře hodí, ať už je profík nebo jen „domácí kuchtík“.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2-4osoby
10minut
Doba vaření
40minut
Porce
Doba přípravy
2-4osoby
10minut
Doba vaření
40minut
Je to takové nenápadné jídlo, které má úžasnou chuť. Když si dáte tu práci a připravíte i kuřecí vývar, dostane silnější chuť. Ostatně takový vývar můžete mít už připravený do foroty v lednici, takže žádná zdržovačka. Vaříte, voní celá kuchyně a máte úspěch, což se pro kuchaře hodí, ať už je profík nebo jen „domácí kuchtík“.
Pečené kuře s česnekem, špenátem a bramborami | Kouzelný pekáč
Troubu předehřejeme na 200 °C a pekáček vymažeme máslem.
Začneme špenátem.
Rozpustíme máslo a špenát vložíme do pánve.
Špenát ztratí sice na objemu, ale už je vláčný. Dáme špenát stranou, pánev se ještě hodí.
Česnek nasekáme. Od momentu, kdy jsem si přečetl knížku amerického šéfkuchaře Anthonyho Bourdaina Důvěrnosti z kuchyně, kde preferuje česnek nasekat a ne prolisovat, což považuje za barbarství, držím se raději sekání.
Česnek zpěníme na másle. Můžeme použít stejnou jako na špenát, jen přidáme trochu másla. Česnek potřebuje jen kratičký čas, jinak zhořkne, tak asi minuta stačí.
Přidáme mouku a hned promícháme.
Vytvoříme světlou jíšku.
Zalijeme trochou vývaru.
Ještě promícháme a podle hustoty ještě přidáme trochu vývaru.
Prošleháme základ omáčky a provaříme, tak 5 minut.
Přidáme parmazán, stejný jako dáváme na špagety.
Dobře omáčku promícháme.
Přidáme směs všeho koření.
Máte-li čerstvé bylinky, je vůně silnější, ale vystačíte i s těmi sušenými.
Vše opět dobře promícháme či prošleháme a ještě chvilku provaříme, aby se koření dostalo do správné formy. Tak 3 minuty. Omáčka je hotová.
Do pekáčku vymazaného máslem naskládáme horní kuřecí stehna.
Osolíme, opepříme, přidáme sušené bylinky a rozmarýn.
Poklademe připraveným špenátem, který rozprostřeme po mase.
Přidáme na čtvrtiny nebo osminy nakrájené brambory (prostě podle jejich velikosti). Můžeme ještě trochu osolit.
Vše zalijeme omáčkou.
Omáčku dobře rozprostřeme, aby zakryla maso i brambory.
Posypeme nasekanou listovou petrželkou.
Pečeme při 200 °C asi 25 minut. V závěru pak zvýšíme teplotu i na 250 °C a pečeme tak 5 minut. Máme hotovo a můžeme podávat teplé.
Fasolada – Φασολάδα παραδοσιακή – je tradiční fazolová polévka z Řecka. Je ochucena rajčaty a řapíkatým celerem. Použitím těchto surovin je pro naši fazolačku netradiční.Není zahuštěná moukou, je tedy bezlepková, lehká a přitom nabitá vitamíny. Jinak už tu máme fazolovou polévku s rajčaty, fazolovou s uzeným masem a černobílou fazolovou.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
40minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
40minut
Od klasického receptu se mírně odkloníme. Nebudeme namáčet fazole přes noc a pomalu vařit, sáhneme po konzervě. Fazole Heinz v tomatové omáčce. Už proto, že v polévce hraje svoji roli rajčatové pyré. A to pyré, které si připravíme sami. Rajčata rozkrojíme a přes hrubé struhadlo propasírujeme tak, že nám zbydou jen slupky rajčat.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
40minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
40minut
Od klasického receptu se mírně odkloníme. Nebudeme namáčet fazole přes noc a pomalu vařit, sáhneme po konzervě. Fazole Heinz v tomatové omáčce. Už proto, že v polévce hraje svoji roli rajčatové pyré. A to pyré, které si připravíme sami. Rajčata rozkrojíme a přes hrubé struhadlo propasírujeme tak, že nám zbydou jen slupky rajčat.
Přidáme nadrobno nakrájenou jarní cibulku i s natí.
Opět chvíli restujeme.
Podlijeme horkou vodou a dusíme tak 5 minut.
Přidáme rajčatové pyré. Dobře promícháme a chvilku provaříme.
Přidáme fazole.
Dobře promícháme.
Na fazole přidáme rajský protlak a promícháme. Vše zalijeme horkou vodou tak, aby byla hladina tak 2 cm nad fazolemi.
Vaříme na mírném ohni ještě tak 30 minut.
Dobrou chuť.
Při podávání ještě můžeme dozdobit nakrájenou natí jarní cibulky.
Tip:
Řekové si fasoladu připravují z fazolí „metrio“, což jsou střední bílé fazole. Mají máslovou jemnost a dokonalou chuť.
Místo namočených fazolí si zkrátíme čas konzervou fazolí v rajské omáčce Heinz:
Už tu máme jednu. Tak proč nepřidat další? Tentokrát je méně experimentů a více se blížíme té podobě, kterou vám nabídnou i v hospodě.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
4osoby
5minnut
Doba vaření
25minut
Porce
Doba přípravy
4osoby
5minnut
Doba vaření
25minut
Tahle polévka se jmenuje tak proto, že jsou její hlavní součástí frankfurtské párky. No a frankfurtská omáčka je této polévce prostě jen hodně podobná. A s těmi párky je to tak: podle kronikáře Achilla Augusta Lersnera se párky prodávaly ve Frankfurtu už v roce 1487. Z Frankfurtu se recept, vyžadující libové maso, skopová střívka a jemné ochucení muškátovým květem, muškátovým oříškem a bílým pepřem, dostal do Vídně, kam ho dovezl a začal podle něj párky vyrábět řezník Lahner. Jeho napodobitelé nazvali své párky jako vídeňské. Odtud se výrobek dostal i k nám do Čech, jen ho už nikdo znovu nepřejmenoval. Ale pokud nemáte ty frankfurtské, zkuste jiné, není problém.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
4osoby
5minnut
Doba vaření
25minut
Porce
Doba přípravy
4osoby
5minnut
Doba vaření
25minut
Tahle polévka se jmenuje tak proto, že jsou její hlavní součástí frankfurtské párky. No a frankfurtská omáčka je této polévce prostě jen hodně podobná. A s těmi párky je to tak: podle kronikáře Achilla Augusta Lersnera se párky prodávaly ve Frankfurtu už v roce 1487. Z Frankfurtu se recept, vyžadující libové maso, skopová střívka a jemné ochucení muškátovým květem, muškátovým oříškem a bílým pepřem, dostal do Vídně, kam ho dovezl a začal podle něj párky vyrábět řezník Lahner. Jeho napodobitelé nazvali své párky jako vídeňské. Odtud se výrobek dostal i k nám do Čech, jen ho už nikdo znovu nepřejmenoval. Ale pokud nemáte ty frankfurtské, zkuste jiné, není problém.
Cibuli nadrobno nakrájenou necháme zesklovatět na rozpáleném sádle.
Přidáme na kolečka nakrájené párky.
Promícháme a orestujeme.
Stáhneme z plamene. Přidáme sladkou papriku.
Přidáme mouku.
Promícháme jako základ jíšky.
Zalijeme trochou vody a vytvoříme jíšku.
Zalijeme vývarem a dobře promícháme. Vaříme tak 10 minut.
Přidáme na kostičky nakrájené brambory. Osolíme a opepříme. Vaříme do měknutí brambor, tak dobrých 10 minut.
Nakonec přidáme smetanu, množství podle vaší chuti. Promícháme a necháme chvíli probublávat. Ještě můžeme přidat sušený libeček nebo provensálské koření.
Podáváme s bagetou, zdobené čímkoli zeleným. Třeba libečkem, petrželkou nebo i pórkem.
Tip:
Frankfurtská polévka miluje vývar tak moc, že ho pro svůj plnohodnotný život potřebuje, jinak to s ní bude mrzuté. Ale úplně se spokojí s béčkovým vývarem, tedy s vývarem druhé kategorie.Béčkový vývar je skutečně terminus technicus i terminus gastronomicus. Béčkový vývar (v restauračních normách nazývaný vývar B) je pracovní, ne zcela čirý vývar, který by nemohl posloužit jako základ pro čirou nedělní polévku s nudlemi a játrovými knedlíčky. Ale jinak je jako základ naprosto dostačující.
Tenhle recept se vám objeví hned dvakrát. Ve verzi, kdy jsem si osahával wordpress a třídil recepty jinak a teď. Pro lepší přehlednost si to ještě zopakujeme.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Doba vaření
12minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Doba vaření
12minut
Byla to taková moje vlastní výzva, mušle na víně. Když jsem je ochutnal v Řecku, bylo jasné, že počáteční nedůvěru brzy zlomím. Obavy, že se to nepovede byly menší než z toho, že když se to nepovede, můžete z toho mít problémy. Ale neděste se jako já, mušle neboli slávky jedlé si klidně dopřejte. Je to jednoduché, rychlé a efektní. Tenhle recept už vychází ze zkušenosti, takže ingredience se mírně liší.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Doba vaření
12minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Doba vaření
12minut
Byla to taková moje vlastní výzva, mušle na víně. Když jsem je ochutnal v Řecku, bylo jasné, že počáteční nedůvěru brzy zlomím. Obavy, že se to nepovede byly menší než z toho, že když se to nepovede, můžete z toho mít problémy. Ale neděste se jako já, mušle neboli slávky jedlé si klidně dopřejte. Je to jednoduché, rychlé a efektní. Tenhle recept už vychází ze zkušenosti, takže ingredience se mírně liší.
Mušle na víně |Slávky jako v Řecku, udělejte si doma pecku
Nakrájenou šalotku s česnekem na plátky orestujeme na oleji. Stačí tak 5 minut. Zprvu jen restujeme šalotku! V závěru přidáme česnek, aby vše rozvoněl. Pozor dlouhé restování způsobí, že česnek zhořkne.
Do orestované šalotky vložíme mušle.
Zalijeme bílým suchým vínem a vaříme 5 až 7 minut, zakryté. Správně by už teď měla být s mušlemi i nasekaná petrželka. Na fotce chybí, ale přidejte ji.
POZOR! Tyhle mušle neservírujte, musí z kola ven, neotevřely se při vaření! Ani se je nepokoušejte otvírat, prostě je vyhoďte.
Hotovo. Můžeme servírovat. Mušle přendáme do talíře a zalijeme omáčkou.
Slávky na víně s bagetou. Vzpomínka na Řecko.
Dobrou chuť!