Italská topinka | Bruschetta

Možná se to někomu může zdát drzé, prohlašovat bruschettu za topinku. Ale co to je topinka? A nemyslím toho s velkým T, strážmistra Topinku. Co říká veřejný zdroj, Topinka je krajíc chleba, který je opečený dozlatova na rozpáleném sádle, ztuženém tuku nebo rostlinném oleji, nebo jen na sucho opečený (na tzv. opékači topinek). Topinka se klasicky podává solená a lehce potřená česnekem. Může se podávat i s jinými přílohami, např. masovou směsí, tatarským biftekem, sázeným vejcem apod., potom může nést krajové názvy, např. Čertovo kopýtko (pálivá masová směs), Švejkovská (obložená šunkou, sýrem, nakládanou okurkou а volským okem), Šumavská (obložená míchanými vejci a nastrouhaným sýrem), atd. Aby byla přednáška vyčerpávající a měli jste větší chuť na to, co má následovat tak ještě dodatek: Topinka je synonymum pro keramickou dlaždici, používanou především v půdních prostorech od 19. století. Od normálních cihel se odlišuje nižší tloušťkou (3–4 cm), formáty mohou být různé (čtverec 20×20 cm, 14×28 cm aj.). 

 

Votes: 0
Rating: 0
You:
Rate this recipe!
Tiskni
Servings Prep Time
2 osoby 20 minutes (včetně chlazení)
Cook Time
6 minutes
Servings Prep Time
2 osoby 20 minutes (včetně chlazení)
Cook Time
6 minutes
Prohlašovat bruschettu za předkrm? Proč ne? Ale stejně tak může být lehkou večeří. Easy and fast, to se dneska cení. Porce počítat tentokrát nebudeme. Pro jednoho by mohl stačit jeden krajíc chleba, ale s množstvím si poradíte určitě bez nápovědy.
Votes: 0
Rating: 0
You:
Rate this recipe!
Tiskni
Servings Prep Time
2 osoby 20 minutes (včetně chlazení)
Cook Time
6 minutes
Servings Prep Time
2 osoby 20 minutes (včetně chlazení)
Cook Time
6 minutes
Prohlašovat bruschettu za předkrm? Proč ne? Ale stejně tak může být lehkou večeří. Easy and fast, to se dneska cení. Porce počítat tentokrát nebudeme. Pro jednoho by mohl stačit jeden krajíc chleba, ale s množstvím si poradíte určitě bez nápovědy.
Italská topinka | Bruschetta
Need:
Units:
How do you:
  1. Rajčátka nakrájíme nadrobno.
  2. Nasekáme bazalku.
  3. Rajčátka smícháme s bazalkou. Osolíme. Prolisujeme stroužky česneku.
  4. Přidáme dvě lžíce olivového oleje.
  5. Opepříme. Dáme chladit.
  6. Nakrájíme chleba na čtvrtiny.
  7. Na zahřátém olivovém oleji opékáme kousky chleba.
  8. Opečené chleby ještě potřeme stroužkem česneku.
  9. Směs rajčat poklademe na opečený chleba.
  10. Enjoy your meal. Nejlepší je bruschetta s ještě teplým chlebem a ještě chladnou směsí rajčat.