Pease pudding | It's already ours

Ve školních jídelnách nás kaší docela hustě častovali. Až po létech jsem hrachové kaši přišel n chuť. Asi proto, že jsem si ji připravil.

Votes: 0
Rating: 0
You:
Rate this recipe!
Tiskni
Servings Prep Time
2 osoby 10 minutes
Cook Time
50 minutes
Servings Prep Time
2 osoby 10 minutes
Cook Time
50 minutes
Bývá vhodné loupaný hrách přebrat a odstranit z něj případné kamínky, nečistoty a nehrachové příměsi. Půlený hrách se nemusí předem namáčet a navíc se uvařené půlené luštěniny parádně rozpadají, až v konečném stádiu vytvoří kaši. Takže vám hrách jde tímto vstříc. Paku už to chce jen klid, včas si připravit cibulku na zdobení i volské oko s klobásou.
Votes: 0
Rating: 0
You:
Rate this recipe!
Tiskni
Servings Prep Time
2 osoby 10 minutes
Cook Time
50 minutes
Servings Prep Time
2 osoby 10 minutes
Cook Time
50 minutes
Bývá vhodné loupaný hrách přebrat a odstranit z něj případné kamínky, nečistoty a nehrachové příměsi. Půlený hrách se nemusí předem namáčet a navíc se uvařené půlené luštěniny parádně rozpadají, až v konečném stádiu vytvoří kaši. Takže vám hrách jde tímto vstříc. Paku už to chce jen klid, včas si připravit cibulku na zdobení i volské oko s klobásou.
Pease pudding | It's already ours
Need:
Units:
How do you:
  1. Cibuli rozpůlíme a polovinu nakrájíme na měsíčky. Ty vložíme do rozpuštěných dvou lžic sádla a necháme volně jemně probublávat. 30 minutes.
  2. Přebraný hrách několikrát propereme.
  3. V kastrolu zalijeme vodou, aby byl hrách ponořený. Přidáme malou špetičku sole. Vaříme na mírném ohni.
  4. Když se tvoří pěna, odebereme ji a pak zakryjeme. Vaříme na mírném ohni tak 49 minutes.
  5. Druhou polovinu cibule nakrájeme nahrubo na kostičky. Vyjmeme z kastrolu osmahnuté měsíčky a dáme stranou. Na zbylém sále osmahneme kostičky cibule.
  6. Přidáme mouku a promícháme.
  7. Vytvoříme jíšku.
  8. Jakmile se mouka zpění, zalijeme vývarem a rozmícháme.
  9. Hrách ještě trochu osolíme a smícháme s vývarem. Promícháme a necháme probublávat.
  10. Přidáme nasekaný česnek.
  11. Přidáme majoránku.
  12. Dobře promícháme a necháme ještě tak minutu provařit, aby česnek hrách provoněl. Mezitím si uděláme volské oko a opečeme na sádle klobásu, kterou jsme křížem krážem nařízneme.
  13. Kaši propasírujeme přes cedník obrácenou stranou měchačky. Je to docela crcání, ale výsledek vás odmění. Pokud při pasírování kaše vychladne, znovu ji ohřejeme.
  14. Podáváme s vejcem, klobásou a okurkou. Kaši zdobíme osmaženými měsíčky cibule.

Frankfurt soup | With sausage and potatoes

Už tu máme jednu. Tak proč nepřidat další? Tentokrát je méně experimentů a více se blížíme té podobě, kterou vám nabídnou i v hospodě.

Votes: 0
Rating: 0
You:
Rate this recipe!
Tiskni
Servings Prep Time
4 osoby 5 minnut
Cook Time
25 minutes
Servings Prep Time
4 osoby 5 minnut
Cook Time
25 minutes
Tahle polévka se jmenuje tak proto, že jsou její hlavní součástí frankfurtské párky. No a frankfurtská omáčka je této polévce prostě jen hodně podobná. A s těmi párky je to tak: podle kronikáře Achilla Augusta Lersnera se párky prodávaly ve Frankfurtu už v roce 1487. Z Frankfurtu se recept, vyžadující libové maso, skopová střívka a jemné ochucení muškátovým květem, muškátovým oříškem a bílým pepřem, dostal do Vídně, kam ho dovezl a začal podle něj párky vyrábět řezník Lahner. Jeho napodobitelé nazvali své párky jako vídeňské. Odtud se výrobek dostal i k nám do Čech, jen ho už nikdo znovu nepřejmenoval. Ale pokud nemáte ty frankfurtské, zkuste jiné, not a problem.
Votes: 0
Rating: 0
You:
Rate this recipe!
Tiskni
Servings Prep Time
4 osoby 5 minnut
Cook Time
25 minutes
Servings Prep Time
4 osoby 5 minnut
Cook Time
25 minutes
Tahle polévka se jmenuje tak proto, že jsou její hlavní součástí frankfurtské párky. No a frankfurtská omáčka je této polévce prostě jen hodně podobná. A s těmi párky je to tak: podle kronikáře Achilla Augusta Lersnera se párky prodávaly ve Frankfurtu už v roce 1487. Z Frankfurtu se recept, vyžadující libové maso, skopová střívka a jemné ochucení muškátovým květem, muškátovým oříškem a bílým pepřem, dostal do Vídně, kam ho dovezl a začal podle něj párky vyrábět řezník Lahner. Jeho napodobitelé nazvali své párky jako vídeňské. Odtud se výrobek dostal i k nám do Čech, jen ho už nikdo znovu nepřejmenoval. Ale pokud nemáte ty frankfurtské, zkuste jiné, not a problem.
Frankfurt soup | With sausage and potatoes
Need:
Units:
How do you:
  1. Cibuli nadrobno nakrájenou necháme zesklovatět na rozpáleném sádle.
  2. Přidáme na kolečka nakrájené párky.
  3. Promícháme a orestujeme.
  4. Stáhneme z plamene. Přidáme sladkou papriku.
  5. Přidáme mouku.
  6. Promícháme jako základ jíšky.
  7. Zalijeme trochou vody a vytvoříme jíšku.
  8. Zalijeme vývarem a dobře promícháme. Vaříme tak 10 minutes.
  9. Přidáme na kostičky nakrájené brambory. Salt and pepper. Vaříme do měknutí brambor, tak dobrých 10 minutes.
  10. Nakonec přidáme smetanu, množství podle vaší chuti. Promícháme a necháme chvíli probublávat. Ještě můžeme přidat sušený libeček nebo provensálské koření.
  11. Podáváme s bagetou, zdobené čímkoli zeleným. Třeba libečkem, petrželkou nebo i pórkem.
Tip:

Frankfurtská polévka miluje vývar tak moc, že ho pro svůj plnohodnotný život potřebuje, jinak to s ní bude mrzuté. Ale úplně se spokojí s béčkovým vývarem, tedy s vývarem druhé kategorie.Béčkový vývar je skutečně terminus technicus i terminus gastronomicus. Béčkový vývar (v restauračních normách nazývaný vývar B) je pracovní, ne zcela čirý vývar, který by nemohl posloužit jako základ pro čirou nedělní polévku s nudlemi a játrovými knedlíčky. Ale jinak je jako základ naprosto dostačující.