Už jsem zkoušel s květákem klasický trojobal, ale co zkusit něco jiného? Třeba bez trojobalu, takže což takhle udělat těstíčko, které by mělo všechno a květák byl pikantní a skvělý?
Need: |
- 350 g květáku
- 2 egg
- trochu mléka
- 3 lžíce hladké mouky
- 1 a 1/4 lžičky soli
- 1/2 lžičky kmínu
- 1/2 lžičky černého pepře
- 1 spoon koření sumac
- strouhanku podle potřeby
- vegetable oil na smažení
- Květákové růžičky krátce povaříme v osolené vodě a pak je zchladíme v ledové vodě.
- K vajíčkům přidáme kmín a osolíme je.
- Přidáme sumac.
- A ještě opepříme.
- Přidáme mouku.
- Přilijeme trochu mléka a rozšleháme. Pozor s tím mlékem!
- Růžičky obalíme v těstíčku. Pokud je příliš tekuté, můžeme ještě přidat do těstíčka mouku, nebo nastupuje v dalším kroku pomocná četa – strouhanka.
- Obalíme ve strouhance.
- Smažíme v dostatečné vrstvě oleje.
- Při smažení růžičky obracíme.
- Finished. Už můžeme servírovat. Podáváme s hranolky a dipem.
Můžeme si ještě připravit:
Odhalení:
CO JE TO SUMAC?
Nebo také sumah, sumach, sumak, sumac, sumaq...
Sumac se používá jako koření, je to prášek temně červené barvy. V podstatě to jsou usušené a umleté plodové palice stromu a keře škumpy koželužské (Rhus coriaria L.), domácí kolem Středomoří v Turecku, Sicílii, Gruzii, Arménii a jihozápadní Asii. U nás některé druhy škump rovněž rostou v parcích, ale jejich plody se nepoužívají. Ale tohleto není ona škumpa, která figuruje v jednom dílu seriálu Columbo.
Sumah má chuť ovocně kyselou, neostrou, bez vůně. Využívá se podobně jako citronová šťáva nebo ocet. Hodí se k masu, rybám, do salátů, kebabů, na šašlik, do čočky, sypou se jím grilované pokrmy, hodí se také do jogurtů. Nejvíce se používá v ázerbájdžánské, turecké, íránské a libanonské kuchyni.
Dá se koupit například v Marks&Spencer.

Hovězí nudličky s rýží, žampiony, pórkem a paprikou | 2. varianta
Beef strips with rice that already have a recipe, but because my little kitchen I take as a great laboratory, It had no neexperimentovat on and the first recipe to add another variant. taste similar, and yet another. Change comes by adding vegetables.
Need: |
- 400 g beef
- 4 lžičky butter
- 1 cibuli cut into half-moons
- 2 cloves garlic dobře prolisujeme
- 2 lžičky sweet peppers
- 200 g žampionů nakrájíme na plátky
- 1 pórek nakrájíme na kolečka
- 250 ml horké vody
- 1 vaničku silné hovězí šťávy lepší je ale silný hovězí vývar
- 1 spoon worchesterové omáčky
- 1 spoon rajčatového pyré
- 1 kelímek zakysané smetany
- 1 červenou papriku nakrájíme na tenké nudličky
- Na rozpálené pánvi opečeme hovězí nakrájené na nudličky, žádnou hromadu, ale pěkně v jedné vrstvě, i postupně. Pečeme tak 3 minuty, aby nudličky zhnědly. Na pánvi s nimi občas zahýbeme, aby se jenom opekli a nepřipekly. Nudličky dáme stranou.
- Snížíme teplotu a přidáme do pánve máslo, po rozpuštění přidáme cibuli nakrájenou na jemné půlměsíčky a česnek a restujeme, to onions vitrified. Ještě přidáme sladkou papriku a promícháme.
- Pak přidáme opečné masové nudličky, na plátky pokrájené žampiony, horkou vodu, vaničku silné hovězí šťávy (určitě by byl lepší hovězí vývar, ale do toho jsem se ještě nepustil, čeká na svoji příležitost), worchestrovou omáčku a rajčatové pyré. Přivedeme k varu a necháme zakryté dusit, aby maso změklo, tak asi 45 until 50 minutes.
- Mezitím si uvaříme rýži, stačí tak 20 minut před dovařením masa. Tu vaříme v osolené vodě.
- Na druhé pánvi rozpustíme máslo, orestujeme pórek nakrájený na kolečka a červenou papriku nakrájenou na proužky. Použil jsem naloženou papriku z „domácích“ zdrojů – když máte dodavatele, vášnivého pěstitele, musíte taky jeho produkci umět zužitkovat. Pórek a papriku mírně podusíme, opepříme a přidáme k hovězím nudličkám v polovině dušení.
- A závěr je stejný jako v první variantě tohoto receptu – hovězí nudličky s rýží. Když je maso hotové, vmícháme do směsi zakysanou smetanu. Postupně a decentně, takže ve výsledku by mělo být maso na talíři vidět a neplavat ve smetaně.
- Rýži dáme na talíř a tentokrát se nebudeme snažit o kopeček, rozprostřeme ji po talíři. Navrch dáme masové nudličky se žampiony a zeleninou a dozdobíme nasekanou petrželkou.
- První kroky najdete U PRVNÍ VARIANTY, další následují: Na másle orestujeme pórek nakrájený na kolečka.
- Přidáme na proužky nakrájenou papriku.
- Orestujeme a krátce podusíme.
- Opepříme a potom přidáme v polovině dušení hovězích nudliček ke směsi masa a žampionů.
- Před servírováním posypeme posekanou petrželkou.

Ostrý dip k masíčku, se šalotkou a chilli papričkami
Grilované maso je dobrá věc. Ale přece jenom tomu ještě něco chybí. Ovšem, dip. A k tomu divoký dip, večírek začíná.

.
Need:
šalotku
salátovou okurku
2 chilli papričky
zakysanou smetanu
salt
pepper
How do you:
Nakrájíme šalotku, celkem najemno nebo jenom na kolečka, okurku nakrájíme na kostičky, chilli papričky zbavíme semínek a pokrájíme nadrobno. Mix everything, můžete přidat sůl i pepř. Podle chuti.
Finished.
Enjoy your meal.
Dip je skvělý ke grilovanému masu, zkuste třeba grilované vepřové v kořeněné medové marinádě.
Grilované vepřové v kořeněné medové marinádě
Grilovat můžete i bez grilu, stačí grilovací pánev. Ta romantika, jasně, trochu schází, ale s pánví nejste vyřazeni ze hry! Tohle jídlo není pro úplně netrpělivé. Maso se totiž nakládá, alespoň na hodinu, lepší je hodin několik. Že se vám nezdá med, sladké maso? Zkuste to, a budete překvapeni, že tahle večeře rozhodně není medovník.

.
Need:
plátky krkovičky nebo kýty nebo plece
5 lžic medu
2 lžíce jablečného octa
2 lžíce rostlinného oleje
100 ml jablečného cideru
salt
pepper
lžičku římského kmínu
lžičku mletého kmínu
Here we go:
Napřed si připravíme marinádu. Do medu přilejeme olej, ocet a cider, nebojte, že si med povede svou, rozpustí se. Přidáme sůl, pepper, kmín, kdo chce může přikápnout trochu sojovky (ale pozor, neděláme “čínu”). Maso ještě trochu posolíme a popepříme a zalijeme marinádou. Necháme v chladu odležet, ať si marináda s masem pohraje, čím déle, tím lépe.
Plátky masa grilujeme na pánvi (dávám na ni trochu oleje, ale nemusí být, když má pánev nepřilnaavý povrch) tak šest až osm minut z každé strany. Že se na mase udržel med a trochu při grilování karamelizuje, je skvělé.
Finished!
Enjoy your meal.
K masu si připravte ostřejší dip se šalotkou a chilli papričkami.
Jako přílohu si připravte divoké brambory. Cosi na způsob amerických. Uvařené brambory rozdělíme na osminky, posypeme paprikou, pepřem, osolíme a opečeme na pánvi.