Vyrážíme na mírně exotický výlet, kde potkáme kuřecí maso s příchutí karamelu a rychle naloženou okurkou. Pro ty, kterým sladké maso nevadí. No, není ho tam zase tolik. Ochutnejte.
Servings | Prep Time |
2 osoby | 50 minutes |
Cook Time |
20 minutes |
|
|
|
Need: |
- 400 g chicken thigh fillet – nakrájíme na nudličky
- 2 lžíce olivového oleje
- 1/4 šálku cukru - Or some 85 g
- 1 red onion – nakrájíme na kolečka
- 2 cloves garlic – nakrájíme na jemné plátky
- 1 spoon soy sauce
- 2 lžíce cukru
- 1 spoon fish sauce
- 1 spoon limetkové šťávy
- 1/4 šálku rýžového octa
- 2 lžíce cukru
- 1/4 šálku vody
- 1/2 cucumbers – nakrájíme na tenké pásky, nejlépe škrabkou na brambory
- 1 scallions – nasekáme na drobno zelenou i bílou část
- Kuřecí stehenní řízky nakrájíme na nudličky, červenou cibuli na kolečka a česnek na jemné plátky.
- Připravíme si okurku. mix vinegar, cukr a vodu. Na mírnějším ohni vaříme za stálého míchání asi 3 minuty, to dissolve the sugar. Vmícháme cibulku a nakrájenou okurku a necháme vše vychladnout.
- Dáme si vařit rýži. Šálek rýže na 2 a půl šálku do vařící osolené vody. Pod pokličkou vaříme na mírném ohni 14 until 16 minutes.
- V pánvi wok zahřejeme olej, přidáme nakrájené maso a za stálého míchání opečeme. Aby se maso nejen zatáhlo, ale i opeklo. I guess 8 until 10 minutes. Opečené maso dáme stranou.
- Do pánve nyní dáme nakrájenou cibuli a restujeme, aby změkla.
- Přidáme nakrájený česnek a vaříme ještě minutu.
- Vrátíme do pánve maso, přidáme sojovou omáčku a povaříme zakryté na středním ohni asi 3 minuty.
- Přidáme cukr a za stálého míchání vaříme tak 2 minuty, přidáme rybí omáčku a limetkovou šťávu. Mícháme a vaříme tak 2 minuty, aby omáčka zhoustla.
- Podáváme s rýží a nakládanou okurkou.

Rychle naložená okurka | Příloha i jako salát
Tak tenhle recept vznikal trochu klopotně, vlastně naložená okurka je součástí jistého exotického receptu, ale ve finále je jasné, že si okurku můžeme připravit i v případě, že o exotiku ani vůbec nejde. I když, kdo ví?
Need: |
- 1/2 cucumbers – nakrájíme na tenké pásky, nejlépe škrabkou na brambory
- 1/4 šálku rýžového octa
- 2 lžíce cukru
- 1/4 šálku vody
- 1 scallions – nadrobno nasekáme nebo nakrájíme zelenou i bílou část
- Připravíme si okurku. Nakrájíme ji na pásky, vhodná je bramborová škrabka. mix vinegar, cukr a vodu. Na mírnějším ohni vaříme za stálého míchání asi 3 until 5 minutes, to dissolve the sugar. Vmícháme cibulku a nakrájenou okurku a necháme vše vychladnout.

Dip ze sojové omáčky | Protinožci vědí, co je dobré
Když jsem zauvažoval, že by se kdivokým medovým kuřecím paličkám dala jako příloha dát rýže, vyvstala otázka, zda to nebude suché. Bylo by. Tak to se musí vyřešit. U protinožců jsem narazil na recept, který se zdá vhodný, dobrý a navíc ještě mohu recyklovat opražený sezam, který jsem v množství při receptu na divoké kuřecí paličky trochu přehnal. To, že se dá tento dip připravit i k jarním závitkům, na které se chystám, je jedině dobře. Je vhodný i k jehněčím kotletkám, do toho bych také jít. We'll see.
Need: |
- 1/3 šálku soy sauce
- 2 lžíce vody
- 2 lžičky rostlinného oleje – volím řepkový
- 1 scallions
- 2 cloves garlic – jemně nasekané
- 1 malou chilli papričku – nasekáme nebo nakrájíme na tenté plátky
- 1 spoon honey
- 1 spoon sezamového oleje
- 1 spoon sesame seeds – jemně opražených
- pepper
- Zahřejeme olej v malém rendlíku na střední teplotě. Přidáme tence nakrájenou jarní cibulku, česnek a chilli. Za stálého míchání vaříme tak 2 until 3 minuty.
- Přidáme sojovou omáčku, with, sezamový olej, sezamová semínka a 2 lžíce studené vody. Dobře promícháme a vaříme ještě tak 2 until 3 minuty, aby se med zcela rozpustil. Dochutíme pepřem.

Wild honey chicken drumsticks,cs | Korejsko-australská inspirace do trouby
Je to korejské jídlo, není to korejské jídlo? Korejská je především inspirace blogerky a milovnice vaření Sue, která žije v Austrálii. Takže je to takový pohled dvou světů – korejského a australského, potažmo evropského. Jak jsem si tak pročítal její recepty, nemusíme si připadat v kuchyni jako exoti a pouštět si korejskou muziku, je to přece jen modifikace. A další modifikací je tenhle recept na divoké kuřecí paličky.
Servings | Prep Time |
2 osoby | 10 minutes |
Cook Time | Passive Time |
30 minutes | 8-10 hodin na marinování |
|
|
|
Need: |
- 5 chicken drumsticks – 450 g
- 1/3 šálku soy sauce
- 3 lžíce honey
- 1 spoon ground ginger
- 1 spoon granulated garlic
- 3 lžičky pepře
- 3 lžičky pimento chili omáčky – ano, je to Heinz
- Smícháme ingredience marinády, mix well, aby se med rozpustil.
- Paličky dáme do umělohmotného uzaviratelného boxu, přelijeme marinádou. Uzavřeme, protřeseme a dáme do ledničky odležet. Nejlépe přes noc. Než usneme, ještě paličky v boxu protřeseme a pak ještě třeba ráno.
- Paličky přendáme na pečicí papír. Pokud potřebujeme, aby papír vyplnil kulatou formu, zmuchláme ho a namočíme, papír pak lépe kopíruje formu. Paličky přelijeme marinádou. Dáme do trouby předehřáté na 240 ° C and bake 12 minutes.
- Vyjmeme z trouby a opět překropíme marinádou, return to oven, temperature is reduced to 200 °C a pečeme ještě asi 12 until 15 minutes.
- Na suché pánvi s nepřilnavým povrchem decentně opražíme sezamová semínka, tak asi 2 minuty. Hlídejte si to, abyste sezam nespálili.
- Paličky posypeme opraženým sezamen a nakrájenou jarní cibulkou. Podáváme s bagetou (v našem případě sedmizrnnou) a dipem – sladkou chilli omáčkou.
- Další vhodnou přílohou může být rýže.
