Servings | Prep Time |
2 osoby | 8 minutes |
Cook Time |
45 minutes |
|
|
|
Lentils with sausage debrecínským | Improvisation on the theme lens
Need: |
- 1 šálek čočky
- 3 šálky vody
- 100 g zeleninové směsi mražená Bretaňská směs
- salt
- 1 žlutá cibule nakrájená nadrobno
- 1 červená cibule nakrájená nadrobno
- 2 lžíce olivového oleje
- 3 cloves garlic stroužky rozdrtíme nožem a jemně nakrájíme
- 50 ml kuřecího vývaru
- 50 ml červeného vína
- černý pepř
- hladkolistou petržel
Units:
How do you:
- Olej zahřejeme na pánvi a přidáme nakrájenou cibuli, obě cibule, prosím. Orestujeme, to onions vitrified, mírně osolíme.
- Přidáme předem namočenou čočku s trochou vody, ve které jsme ji měli namočenou. Zakryjeme, zmírníme plamen a dusíme. Po 15 minutách přidáme česnek. Opět zakryjeme. Po 20 minutách přidáme vývar a červené víno, mírně zvýšíme teplotu a vaříme odkryté 10 minutes.
- Přidáme mraženou zeleninu (květák, brokolice, mrkev) a zakryjeme. Dusíme ještě 10 minutes. Mírně dopepříme.
- Párky ohřejeme a vejce uvaříme na tvrdo.
- Podáváme s dijonskou hořčicí, ozdobíme nasekanou petrželkou.

Novoroční čočka | Everyone waits or maybe not
Na Nový rok má být čočka. Tak proč si ji nepřipravit? Ale jinak je to jídlo, které nemusíte vystrčit v seznamu jenom na 1. ledna. Po sojových bobech a konopí má čočka třetí nejvyšší obsah bílkovin ze všech rostlin – 26 %. To dává čočce na důležitosti v jídelníčku. Zejména v Indii, jejíž obyvatelstvo tvoří z velké části vegetariáni, ale nemusíme být vegetariány, dívejme se na čočku optikou chuti. Jednotlivé druhy čočky se od sebe liší jak velikostí, tak barvou, jež může být žlutá, oranžová, hnědočervená, zelená či černá. Ta, kterou si připravíme má hnědočervenou barvu, prostě klasická čočka, kterou koupíte v každém obchodě.
Na Nový rok má být čočka. Tak proč si ji nepřipravit? Ale jinak je to jídlo, které nemusíte vystrčit v seznamu jenom na 1. ledna. Po sojových bobech a konopí má čočka třetí nejvyšší obsah bílkovin ze všech rostlin – 26 %. To dává čočce na důležitosti v jídelníčku. Zejména v Indii, jejíž obyvatelstvo tvoří z velké části vegetariáni, ale nemusíme být vegetariány, dívejme se na čočku optikou chuti. Jednotlivé druhy čočky se od sebe liší jak velikostí, tak barvou, jež může být žlutá, oranžová, hnědočervená, zelená či černá. Ta, kterou si připravíme má hnědočervenou barvu, prostě klasická čočka, kterou koupíte v každém obchodě. |
Novoroční čočka | Everyone waits or maybe not
Need: |
- 1 šálek čočky
- 6 hřebíčků
- 1 cibuli
- 4 cloves garlic
- kousek butter
- 2 Bobkov list
- 2 šálky vody
- 1 spoon thyme
- salt
- pepper
- 150 g hasičské klobásy vyberte jakoukoli podle chuti
- dijinskou hořčici pro podávání (můžete vynechat)
Units:
How do you:
- Čočku propereme a namočíme minimálně na 30 minutes. Vody potřebujete 2 šálky, řeším to tak, že by měla být čočka tak centimetr pod hladinou. V téže vodě čočku vaříme. Pokud se vaří, po 5 minutách přidáme celou oloupanou cibuli, do které natlačíme hřebíčky.
- Zmírníme teplotu a přidáme nadrobno nakrájenou mrkev, prolisovaný česnek, Bobkov list, kousek másla a tymián. Osolíme, pepper. Promícháme a vaříme asi 15 minutes. Pokud je potřeba, přidáme trochu vody. Pokud máte po ruce třeba kuřecí vývar, hodí se. Cibuli s hřebíčky vyndáme a vyhodíme. Splnila úkol.
- Klobásu (a stačí opravdu 150 g) nakrájíme příčně na kolečka a přidáme do čočky. Vaříme na mírném ohni ještě asi 10 minutes, aby se klobása dobře prohřála. Můžeme ještě trochu přisolit a dopepřit, pokud je třeba. Vyndáme bobkové listy.
- Při podávání můžeme přidat dijonskou hořčici.
