Horní kuřecí stehna opět v centru pozornosti. Tentokrát to bude docela rychlá záležitost. A ještě tu máme další horní stehna, tentokrát pečená a rovnou s kaší.
Need: |
- 2 kuřecí horní stehna > 360 g
- 3 lžíce olivového oleje
- kousek butter
- 1 white onion
- 150 g krémových žampionů
- 1/2 l kuřecího vývaru
- 2 lžičky hladké celozrnné mouky
- salt
- pepper
- kuřecí bujón Vitana
- Stehna osolíme a opepříme. Z obou stran.
- Fry in oil, ve kterém je kousek másla.
- Opečeme z obou stran. Pak maso vyjmeme a dáme stranou.
- Mezitím nahrájíme žampiony a cibuli.
- Osmahneme cibuli.
- Přidáme houby a necháme chvíli, aby se orestovaly.
- K houbám vrátíme maso.
- Zalijeme vodou. Necháme dusit tak 30 minutes. Při konci vaření ještě přidáme tekutý kuřecí bujón a promícháme.
- Dvě lžičky hladké mouky rozmícháme ve vodě. Celozrnná je proto, že mi ta klasická došla. Vlijeme do omáčky a promícháme. Necháme 5 minut provařit.
- Podáváme s rýží.
Cibulačka jako víno | Těžko odolat
Tak už tu máme jeden recept na cibulačku po francouzsku. Narazil jsem náhodou ještě na francouzkou cibulačku pana Cuketky, který ji dělá tři hodiny. A většinu času spotřebuje karamelizace cibule. Dobrá inspirace. Tak si ji připravíme v trochu pozměněné variantě.
Need: |
- 3 cibule
- 2 lžíce butter
- 1200 ml beef broth
- 50 ml bílého vína
- 50 g sýru chedar
- 1 spoon hladké mouky
- thyme
- salt
- toasted bread
- garlic
- Základ.
- Slice onion into rings.
- Rozpustíme máslo.
- Na másle cibuli osmahneme a budeme karamelizovat. Jen hlídáme, aby se cibule nepřichytila ke dne kastrolu.
- Osolíme.
- Cover and simmer 15 minutes.
- Odklopíme poklici a za občasného míchání necháme cibuli postupně karamelizovat.
- Postupně promícháváme cibuli, aby zhnědla, ale nespálila se. To může trvat i tři hodiny. Objem cibule se viditelně zmenší.
- Přidáme vrchovatou lžíci hladké mouky. Vytvoříme jíšku. Takže mouce dejte tak dvě tři minuty.
- Zalijeme vínem a necháme tak polovinu vyvařit.
- Zalijeme vývarem a necháme asi 30 minutes to cook.
- Přidáme dvě špetky tymiánu. Promícháme a necháme ještě chvilku vařit.
- Na másle opečeme toastový chléb.
- Z obou stran.
- Opečený chléb potřeme česnekem. V tomto případě je česnek nasekaný.
- Do žáruvzorné misky, která snese zapékání nalijeme polévku. Pokryjeme kousky toastového chleba.
- Posypeme nastrouhaným chedarem.
- Dáme zapéct do trouby s vrchním ohřevem tak asi na 200 °C předehřáté.
- Pečeme tak 10 until 15 minutes, aby se sýr dobře zapekl.
- served.
Kuřecí prsa v houbové omáčce | Nejen pro zahřátí
Dostal jsem chuť na oběd s omáčkou a tak volba padla na kuřecí prsa, kterým bude slušet houbová omáčka. Ke slovu se dostanou krémové žampiony, ke který ještě přidám trochu lesních hub nasbíraných sousedy. Dají jídlu skutečně houbovou chuť. To se sice snaží žampiony také, ale lesní příchuť nemají. Ale žampiony nezatracuji, jsou záchranou pro takové nesběrače, jako jsem já.
Servings | Prep Time |
2 osoby | 10 minutes + 20 minut odležení |
Cook Time |
30 minutes |
|
|
|
Need: |
- 2 chicken breast
- 100 ml bílého vína
- 250 g krémových žampionů
- 100 g lesních hub
- 1 cibuli
- 300 ml zeleninového vývaru > dobře poslouží tekutý bujón Vitany, je lepší než kostka či vanička
- 200 ml smetany ke šlehání > 31%
- 150 g butter > část potřebujeme pro cibuli, část pro prsa
- 2 lžíce hladké mouky
- olive oil
- 1 špetku rozmarýnu > sušeného, drceného
- salt
- pepper
- thyme
- Prsa omyjeme a osušíme. Podélně je rozřízneme na plocho...
- ... a naklepeme. Jemně, žádné mlácení, protože pak vám zbydou jen cucky, když to přeženete.
- Plátky kuřete potřeme olivovým olejem s nadrceným rozmarýnem.
- Zabalíme do alobalu a necháme v chladu tak 20 minut odležet.
- Připravíme si zeleninový vývar.
- Houby nakrájíme na plátky.
- Chop the onion
- Na rozpuštěném másle s trochou olivového oleje zpěníme cibuli se špetkou tymiánu.
- Podlijeme vínem a necháme alkohol odpařit.
- Smetanu smícháme s hladkou moukou.
- Dobře prošleháme.
- Do cibulového základu přidáme houby a orestujeme.
- Přilejeme vývar a podusíme tak 5 minutes.
- Přilejeme smetanu s moukou...
- ... a povaříme tak 15 minutes.
- Breasts with salt and pepper.
- Na olivovém oleji s trochou másla opečeme kuřecí prsa.
- Z obou stran dozlatova.
- Serve with dumplings.
option is, že prsa necháme vcelku a po opečení je teprve nakrájíme na plátky, takže krok 1 bude bez krájení na plocho vypustíme. Po opečení maso nakrájíme na plátky.
Provensálské kuře s houbami | Na skok do Francie přes Austrálii
Je to tak trochu na hlavu? But where, jen jsem si inspiraci našel u Protinožců. Je totiž připravené jinak než by se dalo čekat. To mě láká. Clearly, že najdeme ty správné recepty i v češtině, jen spíše převládají stehna a já chtěl něco menšího, komornějšího, dá-li se to tak říct.
Need: |
- 400 g Upper chicken legs
- 50 g butter > část použijeme pod houby
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 červené cibule
- 6 cloves garlic > i se slupkou
- 200 ml kuřecího vývaru
- 125 ml bílého vína
- 250 g baby brambor > celé i se slupkou
- 1 plechovku bílých fazolí
- 1 plechovku chopped tomatoes
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 200 g žampionů > ve hnědé variantě
- 2 Bobkov list
- sprig thyme
- 10 g bílého cukru
- Kuřecí horní stehna osolíme a opepříme. Zahřejeme máslo a olej v hrnci na středně vysokou teplotu.
- Kuřecí maso opékáme tak 10 minut nebo dozlatova. Vyjmeme na talíř.
- Připravíme si zeleninu s bylinkami.
- Na pánev s výpekem přidáme cibuli nakrájenou na čtvrtiny, celerové stonky pokrájené na kousky, stroužky česneku ve slupce, bay leaves and thyme. Vaříme 5 minutes.
- Vrátíme kuřecí maso do hrnce.
- Přidáme rajčata...
- ... víno...
- ... vývar, promícháme a přivedeme k varu.
- Zakryjeme, stáhneme mírně teplotu a vaříme 30 minutes.
- Osmahneme houby na másle.
- Přidáme houby...
- ...fazole...
- ...cukr...
- ... a omyté baby brambory ve slupce.
- Snížíme teplotu na středně nízkou.
- Cover and cook so 20 minutes, nebo dokud brambory nezměknou.
- served.