Variace oblíbeného francouzského salátu Niçoise, který dobyl celý gastronomický svět. V originální verzi, která však nevznikla v Nice, jak říká chytrá PrimaFresh, ale v Paříži, doplňuje brambory, green beans, vařené vejce a černé olivy grilovaný tuňák. Vyměňte tuňáka na pokraji vyhynutí za konzervované sardinky, radí televize, a výrazné černé olivy za nasládlá cherry rajčata, odlehčete majonézovou zálivku zakysanou smetanou a získáte svěží a zároveň sytý salát, ke kterému se budete s chutí vracet celé léto. Zeleninu můžete navíc obměňovat podle sezony. Ale každý vám řekne, že salát Niçoise [nysuáz], v českém prostředí také jednodušeji nazývaný niceský salát, pochází z francouzského města Nice. Je to trochu zamotané, ale nic nebrání tomu, abychom si pochutnali.
Přesný seznam správných ingrediencí prakticky neexistuje. „Má se za to, that ,klasický‘ salát niçoise neobsahuje brambory, rýži ani těstoviny a taky žádnou vařenou zeleninu. S tím ovšem dost kontrastuje to, co se po celém světě jako salát niçoise označuje – totiž salát, jehož nedílnou součástí jsou vařené brambory či zelené fazolky,“ tvrdí známý kuchař Roman Paulus. Obě tyto suroviny obsahuje i jeho recept. Tepelnou úpravu některých surovin navíc hrdě staví na odiv: do salátu patří ještě teplé vařené brambory a lehce orestované fazolky. Předepsaný není ani způsob podávání salátu: někdo tvrdí, že niçoise by se měl servírovat na tzv. salátovém lůžku, na listu salátu. „Někdy se taky jednotlivé ingredience vyskládávají na mělkou mísu jedna vedle druhé, tady rajčata, vedle fazolky, pak vajíčka a tak dále. Vše se přelévá zálivkou, ovšem nemíchá,“ říká šéfkuchař. „Většina kuchařů se shodne na tom, že v salátu niçoise mohou být rajčata, listový salát, green beans, olivy, anchovies, vařené vajíčko a tuňák,“ pokračuje šéfkuchař s tím, že v něm ale klidně můžete najít taky ředkvičky, artyčoky nebo cibuli. „Pro přípravu doma je možné vyměnit či vynechat jakoukoli ingredienci – záleží hlavně na vaší chuti.“ Toliko známý kuchař. Když jsem přemýšlel, jak tento salát poskládám, přišly mi do ruky ředkvičky, evidentně jsem se trefil. |
Need: |
- 150 g green beans
- 250 g small potatoes
- 100 g ředkviček
- 2 egg
- 150 g cherry rajčat třešňovitých Strabena můžete použít jaké cherry chcete
- 1 salát little gem
- 1 plechovku sardinek 125 g
- salt
- pepper
- 2 cloves garlic
- 190 g zakysané smetany
- 2 lžíce citronové šťávy
- 5 lžic olivového oleje
- 2 lžíce vody
- 1 spoon moučkového cukru
- salt
- pepper
- Do hrnce s osolenou vařící vodou dáme neoloupané brambory. Vaříme tak 20 minutes. Brambory scedíme a necháme zchladnout.
- Brambory pokrájíme na poloviny nebo čtvrtiny.
- V hrnci s osolenou vodou, kterou přivedeme k varu, spaříme zelené fazolky. Just 2 minuty.
- Fazolky slijeme a zchladíme studenou vodou. Pak vyjmeme a necháme okapat.
- Do vroucí osolené vody vložíme vejce a vaříme 5 minutes. Vodu s vejci slijeme a vejce zalijeme studenou vodou. Necháme chladit tak 2 minuty. Vejce oloupeme a pokrájíme na čtvrtiny.
- Cherry rajčata pokrájíme na poloviny. Ředkvičky pokrájíme na poloviny.
- Rajčátka, potatoes, vejce a ředkvičky smícháme.
- Přidáme zelené fazolky.
- Roztrháme dva listy salátu a přidáme do mísy.
- Salt and pepper.
- Přidáme okapané sardinky.
- Na dresink smícháme zakysanou s citronovou šťávou a olejem.
- add water.
- Season with salt, pepřem a cukrem.
- Stroužky česneku rozmáčkneme plochou stranou nože. Česnekem vytřeme misku pro podávání salátu.
- V misce vytvoříme ze salátu lůžko. Salát přendáme na salátové lůžko.
- Přelijeme dresinkem.
- served. Enjoy your meal.
pickled radish | The sky a sandwich spicy vegetables
Radishes either need to eat right, or use it inlettuce. Or, you can load. well you know, that preserves the field, which have not successfully avoiding. Maybe my luck. But several loaded items have been here. Maybe men cucumbers one advě. Or also marinated cucumber lined. In the discussion broke out she topreceptech, where I showed it. That there is not lawful to put so much pepper. While I was enjoying for a second helping, Others muttered, shaking his head. incredulously, it maintains its. So this time we get into the handling of radishes. It behooves them exceedingly sandwiches, or this way. If you want to surprise someone, go ahead. But so do, if you simply want to just pošmáknout.
Of course, you need bunch of radishes, usually there are more than ten, weight showed 320 g. then still vinegar, cukr, salt and spices lecjaké. Why lecjaké? Depends on you, what flavor you want to create. You can put vinegar, apple cider vinegar or Alcohol. And why not try to reconcile with honey? And when you prepare the infusion, neděste is, whether you prefer a little left, than, to be lacking.
Of course, you need bunch of radishes, usually there are more than ten, weight showed 320 g. then still vinegar, cukr, salt and spices lecjaké. Why lecjaké? Depends on you, what flavor you want to create. You can put vinegar, apple cider vinegar or Alcohol. And why not try to reconcile with honey? And when you prepare the infusion, neděste is, whether you prefer a little left, than, to be lacking. |
Need: |
1 volume
ředkviček - brother 320 g
1
red onion
1 šálek
octa
1 šálek
vody
3 lžíce
cukru
1 spoon
honey
2 lžičky
soli
2 lžičky
chilli flakes
2 lžičky
whole black peppercorns
2
Bobkov list
2 lžičky
mustard seeds
Units:
-
Clean radishes.
-
Radish cut into fine slices.
-
mix water, ocet, sugar and salt. For a taste you can add a teaspoon of honey. Promícháme a přivedeme k varu. Remove from.
-
Red onion, cut into slices and place on top of a layer of radishes.
-
A layer of red onion add a teaspoon chilli flakes, teaspoon whole black pepper and a teaspoon of mustard seeds. Přidáme bobkový list. Quantity released to us two glasses.
-
Pour over the dressing to the brim and tightly closed. Let it cool to room temperature, then store in the refrigerator. Sometimes upside rewind and go back. We consume immediately, but in the refrigerator will last us pickled radish several days or longer.
-
Pickled radishes must be served on sandwiches or sandwiches.
-
-
Pickled radishes you need to add a baguette with garlic butter
Radish salad with cucumber and red onion | refreshing dinner
Series salads you probably earns a convenient nickname. Ale in this co. The point is, it's refreshing meal. And that is podstatné.
Need: |
- 1 salátovou okurku
- 1 volume ředkviček – tak asi 10 ředkviček
- 1 red onion
- 1/4 šálku řepkového oleje
- 2 lžíce bílého vinného octa
- 1 spoon cukru
- 1/4 lžičky pepře
- 1/2 lžičky soli
- 2 špetky mletých chilli vloček
- Připravíme si základní ingredience.
- Okurku podélně zbavíme škrabkou střídavě části slupky. Pak ji nakrájíme na slabá kolečka. Stejně nakrájíme ředkvičky. Červenou cibuli rozpůlíme a nakrájíme na půlměsíčky.
- Zeleninu promícháme, dáme do umělohmotného boxu a necháme v ledničce vychladit. Just 60 minutes.
- Smícháme olej s octem, cukrem, solí, pepřem a chilli.
- Vychlazenou zeleninu zalijeme připravenou zálivkou.
- Opatrně dobře promícháme.
- Finished. Můžeme podávat.
Losos se zeleninovým salátem a křenovou zálivkou | Vegetariáni zpozorní
Protesty, že jsem se dal na vegetariánskou stravu, jsem zažehnal. No, spíše ignoroval, I would say, protože zelenina je dobrá a když jí máte po ruce ve více druzích, dají se z ní také dělat kouzla. A pro jednou nebo dvakrát se s ní může popasovat i ortodoxní masožravec.
Bude smíření, když zeleninový salát doplním teplým uzeným lososem? Každopádně to byl riskantní krok, ale to už se v mé kuchyňské laboratoři stává celkem běžným jevem. Clearly, objevuji věci, které už generace přede mnou znaly, ale při vaření nejspíš jednou určitě narazíte na neprobádanou (myslím osobně) záležitost. option is, že vyrazíte do města a najdete si restauraci, která takové jídlo nabízí, ale co by to pak bylo za dobrodružství, když nevíte jak se to jídlo připravuje. Jakže se učí lidé plavat? Hodí je do vody a řeknou: Plav! No, měl jsem moře zeleniny, a tak jsem si řekl: Plav! |
Need: |
- 250 g kedlubny
- 1 stonek řapíkatého celeru
- 1 hrušku
- 5 ředkviček
- 1 čekankový puk
- 60 ml buttermilk
- 2 lžičky křenové pěny
- 1 spoon citronové šťávy
- 1 spoon chives
- 200 g uzeného lososa
- 2 lžičky Koper
- salt
- pepper
- Oloupanou kedlubnu nakrájíme na špalíčky.
- Ředkvičky nakrájíme na plátky, stejně jako řapíkatý celer. Čekankový puk rozebereme na listy.
- Hrušku zbavíme jadřince, překrojíme podélně na poloviny a pak krájíme na jemné plátky.
- Smícháme podmáslí, křen, citronovou šťávu a pažitku. Jemně osolíme a opepříme.
- Větší čekankové listy překrojíme podélně na poloviny. Zeleninu s hruškou smícháme, osolíme a opepříme. Decentně, prosím.
- Jak ohřát uzeného lososa? Na páře nebo v alobalu? Zvolil jsem alobal a balíček dal na 5 minut do horké trouby.
- Na talíř dáme směs zeleninového salátu a kousky teplého lososa, pokapeme dostatečně křenovou zálivkou a posypeme najemno nasekaným koprem.
Osobní poznámka: Od dětství loupu kedlubny zubama – odříznu kořen a pak loupu, nakonec stačí dočistit nožem. To se dá dělat s jednou nebo dvěma kedlubnami, stát u pásu a loupat a loupat, to by se mi nechtělo. Ale pokud s tím budete mít nějaký problém, pousťte se do loupání jenom s nožem.