Nice | potato pancakes

Hledal jsem přílohu, která by byla jakýmsi ekvivalentem bramborovým knedlíkům. Navedlo mě na to několik videí, kdo hledá, najde. K dokonalému výsledku vedou brambory, egg, flour and salt.

Votes: 0
Rating: 0
You:
Rate this recipe!
Tiskni
Prep Time
10 minutes
Cook Time
20 minutes
Prep Time
10 minutes
Cook Time
20 minutes
Jakmile začneme připravovat bramborové těsto, už není čas na kibicování. Těsto totiž rychle měkne. Lokše jsou větší placky, tady máme menší, tedy minilokše nebo bramborové placky. Nice (krajově také laty, přesňáky, šumpále nebo patenty) je druh bramborových placek oblíbený v kuchyni západního Slovenska a jižní Moravy. Na jižní Moravě se lokše také říká širokým nudlím přidávaným do polévky.
Votes: 0
Rating: 0
You:
Rate this recipe!
Tiskni
Prep Time
10 minutes
Cook Time
20 minutes
Prep Time
10 minutes
Cook Time
20 minutes
Jakmile začneme připravovat bramborové těsto, už není čas na kibicování. Těsto totiž rychle měkne. Lokše jsou větší placky, tady máme menší, tedy minilokše nebo bramborové placky. Nice (krajově také laty, přesňáky, šumpále nebo patenty) je druh bramborových placek oblíbený v kuchyni západního Slovenska a jižní Moravy. Na jižní Moravě se lokše také říká širokým nudlím přidávaným do polévky.
Nice | potato pancakes
Need:
Units:
How do you:
  1. Brambory oloupeme a nastrouháme. Když chcete mít jemnější těsto, je dobré brambory ještě propasírovat.
  2. Osolíme a přidáme vejce a promícháme.
  3. Přidáme mouku a opět promícháme. Prepare a dough.
  4. Z těsta uděláme bochánek.
  5. Rozválíme na placku.
  6. Vykrojíme z těsta malou placku.
  7. Pečeme nasucho nebo na troše sádla.
  8. Finished.
  9. Lokše s vrabcem a špenátem.
Tip:

A ještě trochu o lokších (sesbíraná moudra):
Lokše se vyrábějí z vařených brambor, které se nastrouhají a smíchají s moukou a solí. Vypracuje se těsto a rozválí na co nejtenčí placky, které se pečou nasucho na rozpálené plotně. Na Slovensku je oblíbenější slaná varianta, kdy se hotové placky mažou sádlem (nejlépe husím) a přikusují k polévce, případně plní kysaným zelím či mletým masem. Husími lokšemi je proslulý zejména Slovenský Grob. Moravané tradičně připravují sladké lokše, které se potřou povidly, svinou jako palačinky a posypou mákem a cukrem, někdy také přelijí rozpuštěným máslem.
Kdo je netrpělivý, jí lokše jen tak na sucho. Nebo je alespoň potře rozpuštěným máslem a osolí. Někteří si lokše vychutnají se zakysanou smetanou. Tak jako bramborové placky jsou vynikající potřené sádlem a rozetřeným česnekem se solí. Nebo směsí rozmixovaných škvarků, sádla, cibulky a česneku.
Lokše se sádlem se hodí přikusovat k polévkám, třeba ke sladkokyselým luštěninovým. Lokše lze namazat tvarohovou pomazánkou nebo brynzou a bohatě posypat pažitkou a složit na čtvrtiny nebo srolovat. Lokše je možné také natrhat a na teplo smíchat s tvarohem a mlékem.
Lokše se mohou plnit kysaným zelím. Ať samotným nebo se slaninou, klobásou či uzeným masem. Lokše se plní také mletým masem. Oblíbené jsou lokše plněné husími, kachními, kuřecími či vepřovými játry. Zajímavou variantu tvoří směs vepřových jater, hlívy ústřičné a zeleniny dochucená kmínem, pepřem a kečupem. Mnozí zastávají názor, že k pečené huse nebo kachně s dušeným červeným zelím nepatří jiná příloha než lokše.
NASLADKO! Nejjednodušší je lokše natřít rozpuštěným máslem a posypat moučkovým cukrem. Nebo k cukru přidat mletý mák a svinout. S bramborovými plackami a sádlem výborně vynikají švestková povidla. Někteří povidla posypou ještě skořicí a zakápnou rumem. Nejoblíbenější sladkou klasikou jsou lokše omaštěné sádlem, plněné švestkovými povidly, mletým mákem, cukrem a pak stočené. Existuje také varianta s povidly uvnitř a směsí máku s cukrem na vrchu.

Baked smoked mackerel | With potato and cream

Už tu jednu máme, ale znáte mě, to nestačí. Takže zapečenou makrelu dáme ještě jednou a trochu jinak.

Votes: 0
Rating: 0
You:
Rate this recipe!
Tiskni
Servings Prep Time
2 osoby 15 minutes
Cook Time
50 minutes
Servings Prep Time
2 osoby 15 minutes
Cook Time
50 minutes
Tohle jídlo se asi opravdu nedá zkazit, jak je jednoduché. Volbou misky volíte i mocnost jednotlivých vrstev.
Votes: 0
Rating: 0
You:
Rate this recipe!
Tiskni
Servings Prep Time
2 osoby 15 minutes
Cook Time
50 minutes
Servings Prep Time
2 osoby 15 minutes
Cook Time
50 minutes
Tohle jídlo se asi opravdu nedá zkazit, jak je jednoduché. Volbou misky volíte i mocnost jednotlivých vrstev.
Baked smoked mackerel | With potato and cream
Need:
Units:
How do you:
  1. Brambory předvaříme ve slupce v osolené vodě. Přidávám k nim ještě trochu kmínu, aby si to užily.
  2. Makrelu zbavíme páteře, hlavy a všeho, co není maso.
  3. Cibuli nakrájíme na měsíčky.
  4. Do zapékací misky dáme kousek másla. Poklademe kolečky oloupaných brambor.
  5. Na vrstvu brambor poklademe maso.
  6. Salt and pepper. Zasypeme polovinou cibule.
  7. Poklademe vrstvu brambor. Nemusí být celistvá, aby si mezi brambory našla cestu smetana s vejcem.
  8. Přidáme zbylé maso a mírně osolíme a opepříme.
  9. Přidáme zbylou cibuli.
  10. Poklademe poslední vrstvou brambor. Třebas i trochu děravou.
  11. Dáme do předehřáté trouby. Tak na 200 °C. Bake, aby horní vrstva zezlátla. I guess 30 minutes.
  12. Smetanu smícháme s vajíčkem. A dobře prokvedláme.
  13. Smetanovou směsí zalijeme pečenou makrelu.
  14. Necháme tak 10 minut péct.
  15. Posypeme strouhaným sýrem a necháme zapéct při teplotě 180 °C.
  16. Podáváme s okurkovým salátem.

Bramborové knedlíky | Stručně ručně

Ke kachně se zelím nebo jen tak osmažené s vejcem jsou bramborové knedlíky oblíbenou součástí českých jídel. Already, knedlíky jsou v mé kuchyni tak trochu záhadou. Jednoduché jako facka, řekla by kolegyně Pavla. To se to řekne. Vypadá to jednoduše, ale je to jednoduché? Na videu to jednoduše vypadá.

Votes: 0
Rating: 0
You:
Rate this recipe!
Tiskni
Servings
2 osoby
Servings
2 osoby
Opravdu to není žádná věda, jen ruční práce, když vaříte knedlík pro dva, robot nepotřebujete. Brambory nastrouháme, přidáme krupičku a vejce a hněteme.
Votes: 0
Rating: 0
You:
Rate this recipe!
Tiskni
Servings
2 osoby
Servings
2 osoby
Opravdu to není žádná věda, jen ruční práce, když vaříte knedlík pro dva, robot nepotřebujete. Brambory nastrouháme, přidáme krupičku a vejce a hněteme.
Bramborové knedlíky | Stručně ručně
Need:
Units:
How do you:
  1. Brambory nastrouháme.
  2. Přidáme krupičku. Přidáme vejce a osolíme.
  3. Promícháme rukama a vytvoříme pevné těsto.
  4. Vyválíme dva válečky.
  5. Vaříme v osolené vodě tak 25 minutes. Nakrájíme na plátky.

A real treat | With country dumplings

Mám tu lečo maďarské ipražské, ale na to opravdové dozrál čas teď. Není to zase žádná věda. Slice, opečeme, podusíme a spojíme vajíčkem.

Votes: 0
Rating: 0
You:
Rate this recipe!
Tiskni
Servings Prep Time
2 osoby 10 minutes
Cook Time
25 minutes
Servings Prep Time
2 osoby 10 minutes
Cook Time
25 minutes
Tohle zvládnete, třebaže nebudete rajčata ani papriky loupat, jak to dělá Florentýna, která má spoustu chytrých poznatků, což je dovedlo až k sestavení kuchařky pro dceru. I s vejcem trochu kouzlí, takže si to když tak můžete najít. Ale slupky rajčat i paprik nejsou v leču na škodu. Je trochu rustikálnější, ale dobré.
Votes: 0
Rating: 0
You:
Rate this recipe!
Tiskni
Servings Prep Time
2 osoby 10 minutes
Cook Time
25 minutes
Servings Prep Time
2 osoby 10 minutes
Cook Time
25 minutes
Tohle zvládnete, třebaže nebudete rajčata ani papriky loupat, jak to dělá Florentýna, která má spoustu chytrých poznatků, což je dovedlo až k sestavení kuchařky pro dceru. I s vejcem trochu kouzlí, takže si to když tak můžete najít. Ale slupky rajčat i paprik nejsou v leču na škodu. Je trochu rustikálnější, ale dobré.
A real treat |With country dumplings
Need:
Units:
How do you:
  1. Všechno si připravíme.
  2. Na rozpuštěném sádle osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli. Necháme zesklovatět. Teď můžete přidat trochu rajského protlaku, pokud jste jeho velcí fandové, ale netřeba.
  3. Přidáme na čtvrtkolečka nakrájené špekáčky. Osmahneme tak, aby se špekáčky dobře opekly, ale hlídáme si cibuli. Špekáčky brzdí její zhnědnutí, ale nechceme přece cibuli spálit, that?
  4. Přidáme nakrájené papriky a opět chvíli osmahneme, promícháváme.
  5. Přidáme nahrájená rajčata a dobře promícháme.
  6. Osolíme, pepper.
  7. Zakryjeme a na mírném ohni dusíme tak si 20 minutes.
  8. Vajíčka rozkvedláme a pak přilijeme a stálého míchání do směsi.
  9. Můžeme vypnout vařit, vajíčka dojdou, stále směs jemně mícháme.
  10. served. Třeba s chlebem.
Tip:

Kam jít pro chytré rady:
Zmiňuji občas Florentýnu. S lečem se opravdu mazlí, jak si můžete přečíst tady. Proč to nepřiznat, kde pátrám, aby si pak ze všeho vybral, co mi konvenuje. Do něčeho se nepouštím záměrně, něco vypouštím, protože mi to nejde (loupat papriku fakt ne!). Ale rád se nechám poučit, třebaže nejsem zrovna dcerou. Ale tu a tam tápu jako dcery...