Kuba býval jedním z hlavních jídel štědrovečerní večeře. Ale to tak dneska si nebudeme brát, patří nějak k Vánocům a dělává se v tom čase. Plus mínus.
Pearl barley
Votes: 0
Rating: 0
You:
Rate this recipe!
Tiskni
Dal jsem kroupám víc než přes půl dne, aby se pořádně vyráchaly, to by mohlo vyjít. Vždycky si při vyslovení názvu jídla hned vybavím, že Kubula a Kuba Kubikula je animovaný televizní seriál z roku 1986 vysílaný v rámci Večerníčku. Autorem knižní předlohy byl spisovatel Vladislav Vančura. Nejspíš jsme si zamilovali víc jeho Rozmarné léto – díky filmu. Ale kuba je i něco jiného, ten patří k zimě, tak ho ochutnejme.
Servings
Prep Time
2-4 osoby
jakchcete, s namočením i noc
Cook Time
65minutes
Servings
Prep Time
2-4 osoby
jakchcete, s namočením i noc
Cook Time
65minutes
Pearl barley
Votes: 0
Rating: 0
You:
Rate this recipe!
Tiskni
Dal jsem kroupám víc než přes půl dne, aby se pořádně vyráchaly, to by mohlo vyjít. Vždycky si při vyslovení názvu jídla hned vybavím, že Kubula a Kuba Kubikula je animovaný televizní seriál z roku 1986 vysílaný v rámci Večerníčku. Autorem knižní předlohy byl spisovatel Vladislav Vančura. Nejspíš jsme si zamilovali víc jeho Rozmarné léto – díky filmu. Ale kuba je i něco jiného, ten patří k zimě, tak ho ochutnejme.
Servings
Prep Time
2-4 osoby
jakchcete, s namočením i noc
Cook Time
65minutes
Servings
Prep Time
2-4 osoby
jakchcete, s namočením i noc
Cook Time
65minutes
Need:
250gječných krup č. 10namočíme tak aspoň na půl hodiny, ale klidně tomu dejte čas
Kroupy propereme a namočíme do studené vody. Má to být přes noc, ale šumavská krupárna Mrskoš v návodu uvádí 30 minutes. Tak to trochu zkombinujeme s jinými postupy. Takže vodu po půl hodince slijeme a dáme novou. Pak do vody přidáme sůl a vaříme 25 minutes. Je dobré je míchat, aby se nepřipálily. Pak kroupy zase propereme.
Chop the onion. V pánvi pak rozhřejeme sádlo a orestujeme cibulku dozlatova.
add the cumin
a restujeme půl minuty.
Přidáme houby.
Toss.
Krátce podusíme. So 5 či 6 minut.
Přidáme kroupy.
Osolíme,
pepper, marjoram
a česnek a restujeme. So 6 until 8 minutes.
Troubu předehřejeme na 180 °C, zapékací misku vymažeme máslem.
Směs krup s houbami přendáme do vymazané misky, uhladíme
Ty kořeny jsou jen má oblíbená parafráze, že jde o lahodnost. Takže přestaňte zvažovat, kde máte poblíž kořeny a v čem ji ponesete. Někdo nerad, někdo tuhle polévku miluje. Že bývala královnou bufetů, to se ví. A zase se vrací. Dršťková se jedla už za Rakouska-Uherska. A Hanzlík ji vařil ve Slavnostech sněženek. Ačkoli jsou dršťky ne pro každého pochoutkou, platí, že ve světě jsou považované za prvotřídní delikatesu.Česká dršťkovka pochází z Maďarska, odkud se v době monarchie rozšířila do střední Evropya říkalo se o ní, že nesmí chybět v žádné pořádné nádražní hospodě. Dršťkové polévce se lidově přezdívá »držkovka«, ale rozhodně to není proto, že by měla něco společného se slovem »držka« (od slova drzý). Její název se odvozuje od výrazu »dršť«, kterým se označovaly vyvržené vnitřnosti, a to zejména ty méně cenné (cennější se dodnes nazývají droby). Svalovina z předžaludků (čepec, bachor a kniha) se v několika cyklech čistí a předvaří, nakrájí se na malé nudličky – dršťky, které jsou v polévce hlavní surovinou. Polévka podle tradičního receptu obsahuje hovězí dršťky, peppers, cibuli, vepřové sádlo, mouku, sůl a směs koření. Polévku s dršťkami najdete i v zahraničních kuchyních, s tou naší ale mají pramálo společného. Bulharská dršťková polévka »škembe čorba« se připravuje ve vodě, ke které se přidá mléko a každý si polévku dotváří až na talíři umletými chilli papričkami a utřeným česnekem s octem. V Turecku se setkáte s dršťkovou pod názvem »iskembe čorbasi« s jogurtem, vejci, citronem a cibulí.Toliko sesbíraná moudra. Tak se pusťme do klasiky.
Tripe soup / Carried over the roots
Votes: 0
Rating: 0
You:
Rate this recipe!
Tiskni
Dršťky dnes koupíte i vařené, ale stejně je podrobíme ještě dalšímu vaření. Měkkost je důležitá. Je to delší cesta, kterouujdeme, ale ten výsledek stojí za to. Jestli si k téhle polévce dáme rohlík nebo chléb, tou už záležína momentální chuti.
Servings
Prep Time
6osob
30minutes
Cook Time
120minutes
Servings
Prep Time
6osob
30minutes
Cook Time
120minutes
Tripe soup / Carried over the roots
Votes: 0
Rating: 0
You:
Rate this recipe!
Tiskni
Dršťky dnes koupíte i vařené, ale stejně je podrobíme ještě dalšímu vaření. Měkkost je důležitá. Je to delší cesta, kterouujdeme, ale ten výsledek stojí za to. Jestli si k téhle polévce dáme rohlík nebo chléb, tou už záležína momentální chuti.
Třebaže si koupíme balení vařených drštěk, stejně je propereme pod tekoucí vodou. Dáme v hrnci vařit vodu a do vařící vody dršťky nasypeme. Vaříme 30 minutes.
Vodu slijeme a proces opakujeme ještě třikrát. Až třetí vodu použijeme jako vývar do polévky. Dršťka v balení bývají již nakrájené, ale můžete je scedit, uchovat vývar a dršťky ještě pokrájet. Ovšem každý ví, že větší kousky dělají dršťkovou polévku dršťkovou. Tahle polévka se bez krájení obešla, takže necháme dršťky ve vývaru.
Rozpustíme sádlo a osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli dočervena. Tedy mírnější oheň, žádné přepálení.
Asi po 10 minutách cibule začne dostávat tu správnou barvu.
Přidáme mletou sladkou papriku,
špetku drceného kmínu,
a rajský protlak.
Mícháme asi minutu.
Pak zaprášíme moukou.
Mícháme tak minutu, abychom vytvořili jíšku.
Pour a little broth, přesně tolik, aby se nám vytvořila kašička, rozmícháme dohladka. Je-li hustá, přilijeme ještě trochu vývaru.
Jíšku provařujeme tak 20 minutes.
Přidáme k vývaru s dršťkami,
promícháme,
salt, přidáme pepř, prolisovaný česnek a majoránku.
Už tu máme one such, but variations can be more. So add another.
The innkeeper stew | Classics supported broth
Votes: 1
Rating: 5
You:
Rate this recipe!
Tiskni
Pubs are going to stew. Or so it used to be, and I, that is. A hand on heart, prepare at home when stew, he is different. As in most pubs do? Certainly in the amount of play, that prepare. With portions of homemade hard to prove. But it can do it closer to or even surpass. Říká se, that should be enough onion flesh. And the meat takes time, order měkkoučké. So let him, you will not regret it.
Pubs are going to stew. Or so it used to be, and I, that is. A hand on heart, prepare at home when stew, he is different. As in most pubs do? Certainly in the amount of play, that prepare. With portions of homemade hard to prove. But it can do it closer to or even surpass. Říká se, that should be enough onion flesh. And the meat takes time, order měkkoučké. So let him, you will not regret it.
Cut the onion into small cubes. Heat a lard over medium heat, and on it slowly cook all the onions with a pinch of salt. pretty slow, We mix and strive to achieve evenly browned onions, which has a monolithic golden or golden brown color.
When the onion is ready, zaprášíme kmínem.
Přidáme papriku.
stir briefly, Pepper can not turn bitter.
Right then add to the casserole meat. Meat shortly restujeme, then a salt.
add the puree, which also zarestujeme.
mix well.
Finally, all pour hot broth. We put just enough fluids, aby bylo maso ponořené.
On low heat, then simmer so 2 until 3 hodiny, until meat is tender. Simmer just fine bubbles with the lid ajar. Let goulash pretty bubble. In the course as needed even complement broth, to stew meat and dry out. You can still add the bay leaf, pro chuť.
We can thicken with flour mixed with water and grated old CHLE. Choose proven flour. Spoon flour sufficient. Even minute simmer.
Necháme dojít.
Serve with dumplings and even to taste with onion rings.