I brambory se dají připravit zajímavě. Jasně někdy není čas, ale pečené brambory vás zase tolik nezdrží. Chutnají skvěle, vypadají zajímavě a jídlu dodají šmrnc. Podáváme třeba splněnou kuřecí kapsou.
- Brambory oloupeme a nakrájíme na kolečka. Několikrát propláchneme ve vodě a pak je v osolené vodě uvaříme do poloměkka. So 20 until 25 minutes.
- drain.
- Do pekáčku nalijeme olej a dáme do předehřáté trouby na 200 °C. Heat, aby olej byl horký. Pak vyjmeme z trouby a vložíme do oleje scezené brambory. Salt and pepper.
- Vložíme do trouby a pečeme tak 25 until 30 minutes. Při pečení občas v pekáčku promícháme, aby se brambory opekly nejlépe z obou stran.
- served. Třeba s kuřecí kapsou. Recept najdete v odkazu výše.
Česnečka z nouze | Chce to chvíli pouze
Tak nějak jsem byl na suchu. Tedy řešil něco k večeři. Rychlé a postačující. I know, polévka mnohým nestačí, jsem na tom jinak. A vždycky se pak ještě můžete saturovat něčím, co dům dal.
Need: |
- 3 potatoes
- 1 celou palici česneku
- 1 cibuli
- sádlo
- kuřecího bujonu Vitana
- kmín
- salt
- pepper
- majoránka
- 250 ml vody
- Brambory nakrájíme nadrobno. Česnek zbavíme slupek a nakrájíme na plátky. Brambory dáme do vody.
- Přidáme česnek a spolu vaříme. Brambory by měly být do měkka.
- add the cumin.
- Na troše sádla osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli.
- K cibuli přidáme trochu rozmačkaných brambor z hrnce.
- Salt and pepper. Brambory jen trochu opečeme.
- Brambory s cibulí vložíme do hrnce s ostatními bramborami a česnekem.
- Promícháme a přidáme majoránku. Přidáme kuřecí bujón, promícháme. Ještě chvíli povaříme.
- Podáváme zdobené nasekanou natí jarní cibulky nebo čerstvou majoránkou.
Osvědčil se bujón Vitany, fluid, ne ten ve vaničce. Má přijatelnou chuť bez toho klasického ocásku, který má kostka nebo i vanička.
Baked smoked mackerel | With potato and cream
Už tu jednu máme, ale znáte mě, to nestačí. Takže zapečenou makrelu dáme ještě jednou a trochu jinak.
Need: |
- 1 uzenou makrelu > 370 g
- 4 potatoes
- 200 ml smetany na vaření > 12 %
- 1 cibuli
- 2 egg
- salt
- kmín
- pepper
- 150 g grated cheese
- butter
- Brambory předvaříme ve slupce v osolené vodě. Přidávám k nim ještě trochu kmínu, aby si to užily.
- Makrelu zbavíme páteře, hlavy a všeho, co není maso.
- Cibuli nakrájíme na měsíčky.
- Do zapékací misky dáme kousek másla. Poklademe kolečky oloupaných brambor.
- Na vrstvu brambor poklademe maso.
- Salt and pepper. Zasypeme polovinou cibule.
- Poklademe vrstvu brambor. Nemusí být celistvá, aby si mezi brambory našla cestu smetana s vejcem.
- Přidáme zbylé maso a mírně osolíme a opepříme.
- Přidáme zbylou cibuli.
- Poklademe poslední vrstvou brambor. Třebas i trochu děravou.
- Dáme do předehřáté trouby. Tak na 200 °C. Bake, aby horní vrstva zezlátla. I guess 30 minutes.
- Smetanu smícháme s vajíčkem. A dobře prokvedláme.
- Smetanovou směsí zalijeme pečenou makrelu.
- Necháme tak 10 minut péct.
- Posypeme strouhaným sýrem a necháme zapéct při teplotě 180 °C.
- Podáváme s okurkovým salátem.
Rychlá česnečka | Metodou CDD
Požadavek byl jasný a překvapivý. Udělej nějakou polévku. Takže vaříme z toho, co dům dal. Je to metoda CDD, v restauraci bych si nic takového neodvážil nabídnout, ledaže by se to jmenovalo jako Specialità di vita nebo tak nějak. Dalibor se naučil hrát na housle, já zkouším polévku. Inspirovala mě Kateřina Kamberská svou Uzenou česnečkou s celestýnskými nudlemi. Nudle v téhle polévce nečekejte, ale zaujalo mě, že do česnečky Kateřina přidává lžičku uzené papriky. Ale jinak si můžete se mnou udělat uzenou česnečku or kuřecí ostrou česnečku. Ale třeba i česnečku s kančí klobásou.
Servings | Prep Time |
2 osoby | 5 minutes |
Cook Time |
30 minutes |
|
|
|
Need: |
- 1000 ml vývaru z vepřového masa
- 50 g uzené pancety koupené v Delmartu jako kostičky
- 1 paprikovou klobásu
- 1 nožičku párků
- 8 cloves garlic
- 1 zelenou papriku
- 2 potatoes
- Bay leaf
- celý černý pepř
- 1 spoon sladké uzené papriky
- Základní suroviny.
- Brambory nakrájíme a vložíme do ještě chladného vývaru. A přivedeme k varu.
- Přidáme kostičky pancety, abychom umocnili sílu vývaru. A také to dobře vypadá na talíři, a hlavně chutná.
- Přidáme bobkový list a kuličky pepře.
- Nasekáme česnek, opravdu hodně, protože je to přece česnečka.
- Nakrájíme klobásu i párek.
- Slice peppers.
- Přidáme uzenou papriku. Jestli jste to nikdy nedávali do česnečky, děláte trochu chybu.
- Simmer, bramborám by to mělo i s dalším vařením stačit.
- Do polévky dáme uzeniny.
- Add chopped peppers.
- Česnek samozřejmě přidáme také.
- Vaříme na středním plameni.
- Na závěr zvýšíme teplotu a necháme pár minut vařit.
- Finished.