Dostal jsem chuť na oběd s omáčkou a tak volba padla na kuřecí prsa, kterým bude slušet houbová omáčka. Ke slovu se dostanou krémové žampiony, ke který ještě přidám trochu lesních hub nasbíraných sousedy. Dají jídlu skutečně houbovou chuť. To se sice snaží žampiony také, ale lesní příchuť nemají. Ale žampiony nezatracuji, jsou záchranou pro takové nesběrače, jako jsem já.
Servings | Prep Time |
2 osoby | 10 minutes + 20 minut odležení |
Cook Time |
30 minutes |
|
|
|
Need: |
- 2 chicken breast
- 100 ml bílého vína
- 250 g krémových žampionů
- 100 g lesních hub
- 1 cibuli
- 300 ml zeleninového vývaru > dobře poslouží tekutý bujón Vitany, je lepší než kostka či vanička
- 200 ml smetany ke šlehání > 31%
- 150 g butter > část potřebujeme pro cibuli, část pro prsa
- 2 lžíce hladké mouky
- olive oil
- 1 špetku rozmarýnu > sušeného, drceného
- salt
- pepper
- thyme
- Prsa omyjeme a osušíme. Podélně je rozřízneme na plocho...
- ... a naklepeme. Jemně, žádné mlácení, protože pak vám zbydou jen cucky, když to přeženete.
- Plátky kuřete potřeme olivovým olejem s nadrceným rozmarýnem.
- Zabalíme do alobalu a necháme v chladu tak 20 minut odležet.
- Připravíme si zeleninový vývar.
- Houby nakrájíme na plátky.
- Chop the onion
- Na rozpuštěném másle s trochou olivového oleje zpěníme cibuli se špetkou tymiánu.
- Podlijeme vínem a necháme alkohol odpařit.
- Smetanu smícháme s hladkou moukou.
- Dobře prošleháme.
- Do cibulového základu přidáme houby a orestujeme.
- Přilejeme vývar a podusíme tak 5 minutes.
- Přilejeme smetanu s moukou...
- ... a povaříme tak 15 minutes.
- Breasts with salt and pepper.
- Na olivovém oleji s trochou másla opečeme kuřecí prsa.
- Z obou stran dozlatova.
- Serve with dumplings.
option is, že prsa necháme vcelku a po opečení je teprve nakrájíme na plátky, takže krok 1 bude bez krájení na plocho vypustíme. Po opečení maso nakrájíme na plátky.
Zelňačka s klobásou | Správný života budič | Vše v jednom hrnci
Záměrem byla slovenská zelňačka, ale chybějící ingredience mě nasměrovaly na úspornější a přece stejně chutnou polévku. Je to takový eintopf, ale neberte to jako nadávku. Už tu máme several variant, třeba 2.0 a také něco pro Watsona avyprošťovák,cs a pořád je co vylepšovat.
Servings | Prep Time |
2 osoby | 10 minutes |
Cook Time |
50 minutes |
|
|
|
Need: |
- 500 g sauerkraut
- 200 g maďarské klobásy
- 100 g slaniny s chilli
- 3 potatoes
- 1 large onion
- 1 spoon sweet peppers
- 1 spoon hladké mouky
- 20 g sádla
- 400 ml zeleninového vývaru > pomůže tekutý bujón z Vitany *)
- zakysanou smetanu
- kmín
- Bay leaf
- provensálské bylinky > směs koření Vitana
- pepper
- salt
- Klobásu nakrájíme na kolečka, smoked bacon (je to vlastně uzený vepřový bok s chilli) cut into small cubes.
- Na rozpáleném kastrolu osmahneme slaninu, pustí dostatek tuku. Poté ji vyjmeme.
- Na tuku ze slaniny osmahneme klobásu. Opět dáme stranou.
- Zbylý výpek doplníme kousek sádla a osmahneme cibuli dosklovata.
- Přidáme lžíci sladké papriky.
- Toss, rychle, aby paprika nezhořkla.
- Přidáme lžíci hladké mouky.
- Dobře promícháme a máme základ pro jíšku.
- Zalijeme trochou vývaru a dobře prošleháme, pak přilijeme zbytek vývaru.
- Přidáme na kostičky nakrájené brambory.
- Vrátíme zpět do hrnce opečenou klobásu se slaninou.
- add the cumin, bylinky a bobkový list. Salt and pepper.
- boil so 5 minutes.
- Přidáme zelí. Z pytlíku můžete odlít šťávu, aby polévka nebyla přílš kyselá. Zelí můžete překrájet, já to nedělám.
- cook for about 20 minutes, so the potatoes soften.
- Pokud je polévka přílš hustá, přidáme trochu vody.
- Promícháme a necháme po přivedení do varu vypnuté dojít.
- Podáváme s kopečkem zakysané smetany.
*) Tekutý bujón Vitana. Vcelku dobrá záležitost, namísto kostek i vaniček. Je bez konzervanů, při vaření pak chybí takový ten dříve klasický odér. Takže doporučuji.
Slovenská kapustnica, tedy po našem zelňačka se připravuje třeba z vývaru z uzených žeber, ve hře může být více druhů masa, třeba hovězí zadní, vepřová plec, vepřová žebra a pak ještě jednu ingredienci slovenské kuchařky přidávají - sušené švestky. Někdy jsou ve slovenské polévce i houby...
Pease pudding | It's already ours
Ve školních jídelnách nás kaší docela hustě častovali. Až po létech jsem hrachové kaši přišel n chuť. Asi proto, že jsem si ji připravil.
Servings | Prep Time |
2 osoby | 10 minutes |
Cook Time |
50 minutes |
|
|
|
Need: |
- 250 g žlutého loupaného půleného hrachu
- 3 lžíce sádla
- 1 spoon hladké mouky
- 1 cibuli
- 250 ml zeleninového vývaru
- until 5 cloves garlic
- 1 spoon majoránky
- Cibuli rozpůlíme a polovinu nakrájíme na měsíčky. Ty vložíme do rozpuštěných dvou lžic sádla a necháme volně jemně probublávat. Až 30 minutes.
- Přebraný hrách několikrát propereme.
- V kastrolu zalijeme vodou, aby byl hrách ponořený. Přidáme malou špetičku sole. Vaříme na mírném ohni.
- Když se tvoří pěna, odebereme ji a pak zakryjeme. Vaříme na mírném ohni tak 49 minutes.
- Druhou polovinu cibule nakrájeme nahrubo na kostičky. Vyjmeme z kastrolu osmahnuté měsíčky a dáme stranou. Na zbylém sále osmahneme kostičky cibule.
- Přidáme mouku a promícháme.
- Vytvoříme jíšku.
- Jakmile se mouka zpění, zalijeme vývarem a rozmícháme.
- Hrách ještě trochu osolíme a smícháme s vývarem. Promícháme a necháme probublávat.
- Přidáme nasekaný česnek.
- Přidáme majoránku.
- Dobře promícháme a necháme ještě tak minutu provařit, aby česnek hrách provoněl. Mezitím si uděláme volské oko a opečeme na sádle klobásu, kterou jsme křížem krážem nařízneme.
- Kaši propasírujeme přes cedník obrácenou stranou měchačky. Je to docela crcání, ale výsledek vás odmění. Pokud při pasírování kaše vychladne, znovu ji ohřejeme.
- Podáváme s vejcem, klobásou a okurkou. Kaši zdobíme osmaženými měsíčky cibule.
New Year's lentils on sour | Alternative 2022
Rok se s rokem sešel a zase tu máme téma: lens. Musí být na stole, aby se k nám kutálely peníze. Už ji tu we have a hned několikrát, ale není ničeho nikdy dost. Třebaže některé už Nový rok nějak neslaví, ale mohly by. Taky tahle, třeba.
Need: |
- 2 šálky čočky
- 8 cloves garlic
- 1 cibuli
- kousek butter
- 750 ml zeleninového vývaru
- 1 spoon hladké mouky
- several bobkových listů
- salt
- pepper
- nové koření
- celý černý pepř
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 50 ml octa
- 300 g uzeného masa
- Čočku necháme namočit přes noc. Pak se její doba vaření výrazně zkrátí, tak asi na 20 minutes. Vodu slijeme a nahradíme novou. boil. Přidáme kousky řapíkatého celeru, několik stroužků česneku a bobkové listy.
- Mezitím dáme prohřát ve vodě uzené vepřové maso. Přidáme k němu pár kuliček nového koření, černého pepře a bobkový list. Vývar z masa nám ještě může posloužit na polévku.
- Chop the onion, na kousku másla pak osmahneme, tak, jak se říká, necháme ji zesklovatět. Asi 4 until 5 minutes.
- Přidáme tři stroužky nasekaného česneku a dáme mu příležitost zavonět, tak 30 vteřin.
- Promícháme a přidáme lžíci hladké mouky. Vytvoříme jíšku.
- Jíšku zalijeme zeleninovým vývarem. Přidáváme po částech a vše stále mícháme.
- Přidáme bobkový list. Promícháme a vaříme na středním ohni tak asi 10 minutes. Pak vyjmeme bobkový list.
- Přidáme přecezenou čočku.
- Přidáme ocet.
- Salt and pepper. Znovu dobře promícháme. Necháme dojít.
- Podáváme s uzeným masem a okurkou.