Tak nějak jsem byl na suchu. Tedy řešil něco k večeři. Rychlé a postačující. I know, polévka mnohým nestačí, jsem na tom jinak. A vždycky se pak ještě můžete saturovat něčím, co dům dal.
Need: |
- 3 potatoes
- 1 celou palici česneku
- 1 cibuli
- sádlo
- kuřecího bujonu Vitana
- kmín
- salt
- pepper
- majoránka
- 250 ml vody
- Brambory nakrájíme nadrobno. Česnek zbavíme slupek a nakrájíme na plátky. Brambory dáme do vody.
- Přidáme česnek a spolu vaříme. Brambory by měly být do měkka.
- add the cumin.
- Na troše sádla osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli.
- K cibuli přidáme trochu rozmačkaných brambor z hrnce.
- Salt and pepper. Brambory jen trochu opečeme.
- Brambory s cibulí vložíme do hrnce s ostatními bramborami a česnekem.
- Promícháme a přidáme majoránku. Přidáme kuřecí bujón, promícháme. Ještě chvíli povaříme.
- Podáváme zdobené nasekanou natí jarní cibulky nebo čerstvou majoránkou.
Osvědčil se bujón Vitany, fluid, ne ten ve vaničce. Má přijatelnou chuť bez toho klasického ocásku, který má kostka nebo i vanička.
Vietnamese pork kebabs | We'll give it
Chcete si udělat kebab trochu jiný než Turci nebo ti týpci ve fastfoodových stáncích u stanic metra? Zkusíme něco z Vietnamu. Až tam se zatoulala inspirace střední Ásie. But it is logical, že maso umelete a spojíte s místními surovinami. Tak možná vznikla variantu kebabu ve Vietnamu.
Servings | Prep Time |
2 osoby | 10 minutes |
Cook Time |
25 minutes |
|
|
|
Need: |
- 460 g vepřového mletého masa
- 1/2 šálku corn bread crumbs
- 5 cloves garlic > rozdrtíme a nasekáme
- 2 šalotky > nakrájíme nadrobno
- 2 lžíce fish sauce
- 125 g rýžových nudlí
- 1/2 šálku vietnamské omáčky na jarní závitky
- 1/3 šálku citronové šťávy
- 1/4 ledového salátu
- 1 šálek mint > nasekáme
- 1 šálek koriandru > nasekáme
- pepper
- salt
- Připravíme si na špízy maso, šalotku, česnek a rybí omáčku.
- Do masa přidáme česnek.
- Šalotku.
- Strouhanku. Všechno propracujeme rukama. Ochutíme trochou pepře a soli.
- Přidáme lžíci rybí omáčky a dobře zapracujeme. Směs dáme na chvíli do chladu.
- Z masové směsi kolem špejle vytvarujeme špízy.
- Předehřejeme lehce olejem namazanou pánev na stření teplotu. Pokud máte gril nebo grilovací pánev, jistě jídlo bude efektnější.
- Špízy opékáme tak 8 until 10 minutes, dokud nebudou propečené. Při pečení je otáčíme, aby se propekly rovnoměrně.
- Rýžové nudle vložíme do vroucí vody a vaříme 6 minutes.
- Mezitím nakrájíme zelí.
- Nasekáme koriandr a mátu.
- Přendáme nudle do mísy a přidáme rybí omáčku.
- Přilejeme citronovou šťávu.
- Přidáme omáčku na jarní závitky.
- Přisypeme nakrájený salát.
- gently mix,,cs,h file with vegetables P1020632,,cs,Return to pan file,,cs,file is zeleninou and P1020633,,hr,Serve sprinkled with chopped parsley leaves or chopped spring onions,,cs,fillet with vegetables,,cs,P1020645,,zh-CN,The recipe is also VIDEO,,cs.
- Přidáme ještě nasekané bylinky.
- Dobře jemně promícháme s nudlemi.
- Podáváme se špízy.
Pork stew with mushrooms | A little different
Na guláše už tu máme několik receptů, třeba ten hospodský and also ještě jeden, ale vlastně jsem nikdy nedělal vepřový guláš. Proč, to nevím. Takže to napravíme. Jenže to bude guláš trochu jinak.
Servings | Prep Time |
2 osoby | 10 minutes |
Cook Time |
45 minutes |
|
|
|
Need: |
- 1 spoon olivového oleje
- 1 cibuli > nakrájíme na plátky, tedy spíše na půlměsíčky
- 250 g žampionů > hnědých krémových
- 450 g vepřové krkovice
- 1 spoon smoked paprika
- 1 spoon kmínu
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 100 g zakysané smetany
- 1 spoon oregana > je-li čerstvé, better, jinak pomůže sušené
- salt
- pepper
- Maso nakrájíme na kousky.
- Slice mushrooms.
- V kastrolu rozehřejte olej na středním plameni. Za stálého míchání vařte cibuli 4 minuty nebo dozlatova.
- Zvýšíme teplotu a přidáme maso. Vaříme tak 5 until 8 minutes, that meat overcast.
- Přidáme houby...
- ... and toss.
- add the cumin.
- Přidáme uzenou papriku.
- Toss.
- Přidáme ještě rajčatový protlak.
- Přidáme trochu vody a opět promícháme.
- Zakryjeme a necháme dusit tak 30 minutes on low heat.
- Stir in sour cream, promícháme a...
- ... přidáme oregano. Vaříme za míchání 1 minutu nebo dokud omáčka nezačne bublat. Ochutíme solí a pepřem.
- Serve with mashed.
- Variantou jsou těstoviny.
Chicken with confit potatoes and glazed carrots | A snack from Protinožci
Při brouzdání po receptech jsem narazil na tento recept z Austrálie, který mohu adoptovat a adaptovat na naše podmínky. To musíš zvládnout sám, notuju si s Karlem Gottem a tak také činím. Dovolím si mírnou úpravu, tak jak to dělávám, když si beru inspiraci.
Servings | Prep Time |
2 osoby | 5 minutes |
Cook Time |
50 minutes |
|
|
|
Need: |
- 300 g potato > oloupaných a podélně rozčtvrcených
- řepkový olej > pro konfitování; ovoníme ho trochou olivového oleje
- 2 velké mrkve > podélně rozdělené na čtvrtky
- 1 spoon hnědého cukru
- 1 prsní kuřecí řízek
- 120 ml suchého bílého vína
- salt
- pepper
- 2 lžíce olivového oleje > pro glazování mrkve
- Vložíme brambory do kastrolu.
- Přilejeme tolik oleje, aby byly brambory pokryté.
- Na mírném ohni vaříme 45 minutes (nenecháme olej bublat) nebo do změknutí. Pak odstraníme kastrol z tepla a přikryjeme, aby zůstaly brambory teplé.
- Mezitím dáme 2 lžíce olivového oleje, hnědý cukr a 20 lžic vody na střední pánev a zahřejeme na středně vysokou teplotu. Přidáme mrkev podélně rozkrojenou na čtvrtiny a přivedeme k varu.
- Snížíme teplotu na střední. Vaříme a kousky mrkve přitom přetáčíme, tak 15 minut nebo dokud mrkev nezměkne, lehce zkaramelizuje a tekutina se neodpaří. (Nemusíte se bát, že olej bude prskat, už na to i díky vodě a přidanému cukru nemá tolik síly. A ostatně i var je decentní.)
- Prsní řízek podélně rozřízneme a paličkou na maso naklepeme filety do tloušťky 1,5 cm.
- Obě strany filetů osolíme a opepříme.
- Kuřecí filety opečeme na oleji z obou stran dozlatova.
- So 4 minuty z každé strany. Dáme stranou a zakryjeme, aby maso zůstalo teplé.
- Do pánve po opékání masa přilejeme víno a přivedeme k varu, cook, aby se odlepily připečené kousky na dně pánve.
- Vaříme tak 2 minuty nebo dokud se nezredukuje víno na polovinu. Season with salt and pepper.
- Na talíř nalijeme omáčku a přendáme brambory na talíř. Přidáme kuřecí maso a mrkev. Ihned podáváme.
- Pomocí děrované lžíce