Při brouzdání po receptech jsem narazil na tento recept z Austrálie, který mohu adoptovat a adaptovat na naše podmínky. To musíš zvládnout sám, notuju si s Karlem Gottem a tak také činím. Dovolím si mírnou úpravu, tak jak to dělávám, když si beru inspiraci.
Servings | Prep Time |
2 osoby | 5 minutes |
Cook Time |
50 minutes |
|
|
|
Need: |
- 300 g potato > oloupaných a podélně rozčtvrcených
- řepkový olej > pro konfitování; ovoníme ho trochou olivového oleje
- 2 velké mrkve > podélně rozdělené na čtvrtky
- 1 spoon hnědého cukru
- 1 prsní kuřecí řízek
- 120 ml suchého bílého vína
- salt
- pepper
- 2 lžíce olivového oleje > pro glazování mrkve
- Vložíme brambory do kastrolu.
- Přilejeme tolik oleje, aby byly brambory pokryté.
- Na mírném ohni vaříme 45 minutes (nenecháme olej bublat) nebo do změknutí. Pak odstraníme kastrol z tepla a přikryjeme, aby zůstaly brambory teplé.
- Mezitím dáme 2 lžíce olivového oleje, hnědý cukr a 20 lžic vody na střední pánev a zahřejeme na středně vysokou teplotu. Přidáme mrkev podélně rozkrojenou na čtvrtiny a přivedeme k varu.
- Snížíme teplotu na střední. Vaříme a kousky mrkve přitom přetáčíme, tak 15 minut nebo dokud mrkev nezměkne, lehce zkaramelizuje a tekutina se neodpaří. (Nemusíte se bát, že olej bude prskat, už na to i díky vodě a přidanému cukru nemá tolik síly. A ostatně i var je decentní.)
- Prsní řízek podélně rozřízneme a paličkou na maso naklepeme filety do tloušťky 1,5 cm.
- Obě strany filetů osolíme a opepříme.
- Kuřecí filety opečeme na oleji z obou stran dozlatova.
- So 4 minuty z každé strany. Dáme stranou a zakryjeme, aby maso zůstalo teplé.
- Do pánve po opékání masa přilejeme víno a přivedeme k varu, cook, aby se odlepily připečené kousky na dně pánve.
- Vaříme tak 2 minuty nebo dokud se nezredukuje víno na polovinu. Season with salt and pepper.
- Na talíř nalijeme omáčku a přendáme brambory na talíř. Přidáme kuřecí maso a mrkev. Ihned podáváme.
- Pomocí děrované lžíce
Baked smoked mackerel | With potato and cream
Už tu jednu máme, ale znáte mě, to nestačí. Takže zapečenou makrelu dáme ještě jednou a trochu jinak.
Need: |
- 1 uzenou makrelu > 370 g
- 4 potatoes
- 200 ml smetany na vaření > 12 %
- 1 cibuli
- 2 egg
- salt
- kmín
- pepper
- 150 g grated cheese
- butter
- Brambory předvaříme ve slupce v osolené vodě. Přidávám k nim ještě trochu kmínu, aby si to užily.
- Makrelu zbavíme páteře, hlavy a všeho, co není maso.
- Cibuli nakrájíme na měsíčky.
- Do zapékací misky dáme kousek másla. Poklademe kolečky oloupaných brambor.
- Na vrstvu brambor poklademe maso.
- Salt and pepper. Zasypeme polovinou cibule.
- Poklademe vrstvu brambor. Nemusí být celistvá, aby si mezi brambory našla cestu smetana s vejcem.
- Přidáme zbylé maso a mírně osolíme a opepříme.
- Přidáme zbylou cibuli.
- Poklademe poslední vrstvou brambor. Třebas i trochu děravou.
- Dáme do předehřáté trouby. Tak na 200 °C. Bake, aby horní vrstva zezlátla. I guess 30 minutes.
- Smetanu smícháme s vajíčkem. A dobře prokvedláme.
- Smetanovou směsí zalijeme pečenou makrelu.
- Necháme tak 10 minut péct.
- Posypeme strouhaným sýrem a necháme zapéct při teplotě 180 °C.
- Podáváme s okurkovým salátem.
Kuřecí prsa v houbové omáčce | Nejen pro zahřátí
Dostal jsem chuť na oběd s omáčkou a tak volba padla na kuřecí prsa, kterým bude slušet houbová omáčka. Ke slovu se dostanou krémové žampiony, ke který ještě přidám trochu lesních hub nasbíraných sousedy. Dají jídlu skutečně houbovou chuť. To se sice snaží žampiony také, ale lesní příchuť nemají. Ale žampiony nezatracuji, jsou záchranou pro takové nesběrače, jako jsem já.
Servings | Prep Time |
2 osoby | 10 minutes + 20 minut odležení |
Cook Time |
30 minutes |
|
|
|
Need: |
- 2 chicken breast
- 100 ml bílého vína
- 250 g krémových žampionů
- 100 g lesních hub
- 1 cibuli
- 300 ml zeleninového vývaru > dobře poslouží tekutý bujón Vitany, je lepší než kostka či vanička
- 200 ml smetany ke šlehání > 31%
- 150 g butter > část potřebujeme pro cibuli, část pro prsa
- 2 lžíce hladké mouky
- olive oil
- 1 špetku rozmarýnu > sušeného, drceného
- salt
- pepper
- thyme
- Prsa omyjeme a osušíme. Podélně je rozřízneme na plocho...
- ... a naklepeme. Jemně, žádné mlácení, protože pak vám zbydou jen cucky, když to přeženete.
- Plátky kuřete potřeme olivovým olejem s nadrceným rozmarýnem.
- Zabalíme do alobalu a necháme v chladu tak 20 minut odležet.
- Připravíme si zeleninový vývar.
- Houby nakrájíme na plátky.
- Chop the onion
- Na rozpuštěném másle s trochou olivového oleje zpěníme cibuli se špetkou tymiánu.
- Podlijeme vínem a necháme alkohol odpařit.
- Smetanu smícháme s hladkou moukou.
- Dobře prošleháme.
- Do cibulového základu přidáme houby a orestujeme.
- Přilejeme vývar a podusíme tak 5 minutes.
- Přilejeme smetanu s moukou...
- ... a povaříme tak 15 minutes.
- Breasts with salt and pepper.
- Na olivovém oleji s trochou másla opečeme kuřecí prsa.
- Z obou stran dozlatova.
- Serve with dumplings.
option is, že prsa necháme vcelku a po opečení je teprve nakrájíme na plátky, takže krok 1 bude bez krájení na plocho vypustíme. Po opečení maso nakrájíme na plátky.
Kuřecí paličky | Jako žádné jiné
Kuřecí paličky je téma, do kterého se nakonec pustí každý. Už proto, že si chce připravit doma to, co mu nabízejí fastfoody a doufá, že to bude lepší. Mohu vás ujistit, že to bude jiné, ale stejně chutné. Pokud nekopnete recept dřív než vás vykopnou s fastfoodu coby zaměstnance. Ale ani ti neodhalí všechny finesy a navíc platí zásada, že co se připravuje ve velkém je mírně odlišné od toho, co si připravíte doma. A receptu na paličky je stejně snad jako kuřat na světě. Už tu máme paličky s tymiánem amedové afastfood doma or paličky nasucho, ale to už si najdete.
Všechny metody jsou v téhle disciplíně povoleny, záleží na výsledku. Pokud chcete při přípravě použít pivo nebo třeba kakaový prášek, why not? Omrknul jsem několik fíglů kuchařů na síti a jeden se docela opakoval, což jsem předtím nikdy neudělal. Je to naříznutí paliček. Určitě to přiměje všechny spoluingredience proniknout hlouběji do masa. |
Need: |
- 6 chicken drumsticks ca. 800 g
- salt
- pepper
- 4 lžíce olivového oleje
- butter
- 4 lžíce soy sauce
- 3 lžíce tomatové pasty
- 1-2 lžíce honey
- 1 spoon cukru
- 3 lžičky garlic powder
- Kuřecí paličky omyjeme a osušíme. Na jedné straně stehna uděláme tři zářezy.
- Salt and pepper. Dáme tak na 30 minut do chladu.
- Rozehřejeme olej a přidáme máslo. Vložíme kuřecí paličky a na středním ohni opékáme.
- Z obou stran tak 5 minutes.
- Mezitím smícháme sojovou omáčku s protlakem.
- add pepper, česnek a med.
- Přidáme cukr. Vše dobře promícháme.
- Marinádou zalijeme pečící paličky.
- Paličky dobře obalíme v marinádě.
- Bake yet so 5 minutes, obracíme.
- Zakryjeme a na středním ohni dusíme asi 5 minutes.
- Served.
- Podáváme s rýží, přelité marinádou. Zdobíme koriandrem.