Květáková pakora | Chuťovka i větší chod

Květák naprosto obsadil moji pidikuchyni. Jedna hlava vystačí určitě na tři jídla pro dva! Už hrál v roli blanšírovaného frajera v kuřecím vývaru, teď přebírá roli předkrmu nebo chuťovky, které ale můžeme považovat i za hlavní jídlo, pokud zrovna chceme něco jen tak pojíst a ne se nacpat. Throughout Asia, already they prepare this delicacy even said even at weddings and family celebrations, což obvykle bývá docela početná sešlost, oblibu má také ve Velké Británii, a hlavně Skotsku. And in Europe conceived slightly differently (weddings again, not so much, and yet also not), bývá položkou ve fast foodech a v indických a pákistánských restauracích. Variant pakory je docela dost, každá pak má své jméno, a obvykle k nim patří nějaká omáčka nebo dip. Já se inspiroval v Austrálii, která spojuje blízkost Asie a zvyky Evropy.

Votes: 0
Rating: 0
You:
Rate this recipe!
Tiskni
Servings Prep Time
2 osoby 10 minutes + 30 minut odležení
Cook Time
15 minutes
Servings Prep Time
2 osoby 10 minutes + 30 minut odležení
Cook Time
15 minutes
Květákové dobrodružství nazvané Pakora se hodně, ale opravdu hodně podobá našemu klasikému smaženému květáku, což nám tedy nebude cizí. Rozdíl je ve složení těstíčka, které květákové růžičky zabalí. Smaží se v mocné vrstvě oleje, což znamená, že na přípravu padne určitě celá lahev nebo skoro celá. Doporučeno je mít asi osm centimetrů oleje v nádobě. Pamatuji si domácí smažení květáku, který v takové vrstvě nikdy neplaval, ale také fritézy a jiné vymoženosti bývaly neběžné, nebo se v naší domácnosti prostě neobjevily. Co s tím? Malé množství připravovaného květáku (fakt je to porce pro dva) vyřeší menší nádoba s postupným smažením. To se dá docela dobře zvládnout.
Votes: 0
Rating: 0
You:
Rate this recipe!
Tiskni
Servings Prep Time
2 osoby 10 minutes + 30 minut odležení
Cook Time
15 minutes
Servings Prep Time
2 osoby 10 minutes + 30 minut odležení
Cook Time
15 minutes
Květákové dobrodružství nazvané Pakora se hodně, ale opravdu hodně podobá našemu klasikému smaženému květáku, což nám tedy nebude cizí. Rozdíl je ve složení těstíčka, které květákové růžičky zabalí. Smaží se v mocné vrstvě oleje, což znamená, že na přípravu padne určitě celá lahev nebo skoro celá. Doporučeno je mít asi osm centimetrů oleje v nádobě. Pamatuji si domácí smažení květáku, který v takové vrstvě nikdy neplaval, ale také fritézy a jiné vymoženosti bývaly neběžné, nebo se v naší domácnosti prostě neobjevily. Co s tím? Malé množství připravovaného květáku (fakt je to porce pro dva) vyřeší menší nádoba s postupným smažením. To se dá docela dobře zvládnout.
Květáková pakora | Chuťovka i větší chod
Need:
Units:
How do you:
  1. Smícháme mouku, mletý koriandr, kmín, chilli a kurkumu, přidáme žloutek a postupně při šlehání metlou přidáváme vodu, aby vzniklo hladké těsto. Těsto pak v uzavřeném boxu dáme do lednice na 30 minut odpočívat.
  2. Mezitím uvaříme květák v osolené vodě, podle velikosti růžiček 3 until 5 minut vaříme, pak ve stylu blanšírování růžičky vyjmeme a dáme do studené vody. Po vyjmutí necháme okapat.
  3. Do nádoby na smažení (použil jsem raději menší kastrůlek než pánev) dáme olej v opravdu silné vrstvě a zahřejeme. Olej by měl mít teploru asi 170 °C, každopádně by se neměl přepalovat. Správná teplota se dá těžko odhadnout, takže pokud máte teploměr, not a problem, jinak si můžete pomoci kouskem chleba, který dáte do oleje. Když se do dvaceti vteřin opeče dorůžova, je to OK. A pozor! Olej v takové vrstvě a teplotě při vložení květáku začne dost divoce bublat, takže je vyšší nádoba je pro tento případ lepší, jinak máte olej všude po vařiči. Když máte fritézu, není co řešit.
    Zkoušíme olej
  4. Květákové růžice obalíme v těstíčku a dáme do horkého oleje. Tolik, aby plavaly, ne naráz! Smažíme tak 3 minuty nebo podle pohledu – aby byly osmažené dozlatova. Smažíme po částech, po vyjmutí první necháme olej zase zahřát, ale to už poznáte sami v akci.
    Příprava květáku
  5. Obalíme
  6. Osmažíme
  7. Květákovou pakoru servírujeme zdobenou čerstvým koriandrem, můžeme ještě dochutit solí a k ní si připravíme třeba klasické tzatziky, nebo podobný okurkový dip.
    S dipem
Tip:

Okurkový dip si můžete připravit stejně rychle jako tzatziky, oproti doporučenému receptu jsem tentokrát do nich přidal i lehký jogurt.

Poznámka:

Pakory se připravují nejen z květáku, ale i brambor, lilku, špenátu, paprik či rajčat nebo cibule. Některé ve formě celých kousků, jiné ze sekané zeleniny v těstíčku. To stojí za vyzkoušení, uvidíme. Třeba cibulová pakora se nabízí skoro sama.

Kuřecí vývar s blanšírovaným květákem | Dozvuky vývaru

Když se pustíte do přípravy kuřecího vývaru, můžete už rovnou počítat s návdavkem. Třeba s polévkou, když si jinak vývar dáme stranou na pozdější využití.

Votes: 0
Rating: 0
You:
Rate this recipe!
Tiskni
Servings Prep Time
2-3 osoby 5 minutes
Cook Time
10 minutes
Servings Prep Time
2-3 osoby 5 minutes
Cook Time
10 minutes
Když s takovou variantou počítáme, vaříme vývar jen hodinu nebo hodinu a půl, aby si maso ještě zachovalo svoji chuť. Vývar je dostatečně silný, navíc máme polévku. Polévka je to rychlá, pokud nenavazuje na vývar.
Votes: 0
Rating: 0
You:
Rate this recipe!
Tiskni
Servings Prep Time
2-3 osoby 5 minutes
Cook Time
10 minutes
Servings Prep Time
2-3 osoby 5 minutes
Cook Time
10 minutes
Když s takovou variantou počítáme, vaříme vývar jen hodinu nebo hodinu a půl, aby si maso ještě zachovalo svoji chuť. Vývar je dostatečně silný, navíc máme polévku. Polévka je to rychlá, pokud nenavazuje na vývar.
Kuřecí vývar s blanšírovaným květákem | Dozvuky vývaru
Need:
Units:
How do you:
  1. Meat, které jsme vyjmuli po uvaření vývaru, obereme od kostí. Mrkev z vývaru nakrájíme nadrobno.
  2. Do vývaru dáme maso a mrkev, přivedeme k varu a stáhneme teplotu na mírnou. Osolíme, opepříme a přidáme nasekanou pažitku a špetku chilli. Pokud máte v kořenáči tymián, ze dvou až tří stvolů odrhneme lístky a přidáme do polévky. A máme akorát tak čas na přidání vlasových nudlí.
  3. Květákové růžičky vaříme dobrých 5 minut v osolené vodě, pak je vyjmeme a dáme do studené až ledové vody.
  4. Do talíře dáme blanšírované růžičky květáku a přelijeme polévkou.

Pico de Gallo | Salát v barvě mexické vlajky

Asi mě budete podezírat, že nějak ujíždím na salátech. A budete mít pravdu. Ulehčuje to práci, a také se pořád nemusíme cpát masem, byť mám maso rád, z vegetariánství mě nemůžete podezírat ani náhodou. Proč se salát jmenuje právě takhle, moc netuším, v překladu to znamená “zobák kohouta”, ale proč ne? Na chuti tahle nejasnost nic neubírá. Salát mi zase doporučil Miguel, učitel z mexického Puebla a ani ten mi toho o zobáku v této souvislosti moc nepověděl. Tohle není lecjaký salát, ale dost ostrá záležitost. Řešením je ubrat na podílu papriček, nebo si nachystat pečivo.

Votes: 0
Rating: 0
You:
Rate this recipe!
Tiskni
Servings Prep Time
6 osob 10 minutes
Servings Prep Time
6 osob 10 minutes
Salát si můžete připravit záměrně sám o sobě, ale stejně tak dobře ho použijete v tacos nebo i fajitas. Klasika mexické kuchyně na druhou. Vlastně je to takové národní jídlo, protože je v barvách mexické vlajky. Italové si někdy dělávají v národních barvách pizzu, my jsme na tom trošku hůř. Leda si tak dát šmoulí zmrzlinu s citronovou a jahodovou. Ale nepláču. Britget Jones měla dokonce i modrou polévku, ale to bylo nedopatření, to asi víte. No, tak vzhůru do Mexika.
Votes: 0
Rating: 0
You:
Rate this recipe!
Tiskni
Servings Prep Time
6 osob 10 minutes
Servings Prep Time
6 osob 10 minutes
Salát si můžete připravit záměrně sám o sobě, ale stejně tak dobře ho použijete v tacos nebo i fajitas. Klasika mexické kuchyně na druhou. Vlastně je to takové národní jídlo, protože je v barvách mexické vlajky. Italové si někdy dělávají v národních barvách pizzu, my jsme na tom trošku hůř. Leda si tak dát šmoulí zmrzlinu s citronovou a jahodovou. Ale nepláču. Britget Jones měla dokonce i modrou polévku, ale to bylo nedopatření, to asi víte. No, tak vzhůru do Mexika.
Pico de Gallo | Salát v barvě mexické vlajky
Need:
Units:
How do you:
  1. Všechno nakrájíme. Rajčata nejdřív na polovinu, pak čtvrtiny a nakonec napříč na drobnější kousky. Cibuli najemno. Papričky nadrobno, pokud máte čerstvé, zbavte je semínek i klasických žilek. Česnek prolisujeme, čerstvý koriandr nasekáme nadrobno.
  2. Všechno smícháme. Doporučuje se přidat i nastrouhanou kůru limetky, ale pokud s tím máte problém, můžete kůru vypustit. Z limetky vymačkáme šťávu a nalijeme na salát. Opepříme a osolíme. Ještě dobře promícháme a dáme vychladit.
  3. Můžeme podávat samostatně nebo s kukuřičnými chipsy, případně jako součást náplně tacos. Ale připravte si k přikusování alespoň bílé pečivo, třeba bagetku, salát je opravdu dost ostrý.

Americký guláš | Klasika poněkud jinak | Maďarská inspirace přes americkou variantu v českém provedení

Guláš je až chronicky známé hospodské jídlo. A jsou podniky, které jsou jeho skvělostí vyhlášené, jiné zvládnou dobrý průměr. Some just so, nearly falsely, play Umtata Umtata, ale to tady nebudeme řešit. Dělává se při volebních kampaních, na nejrůznějších slavnosti, třeba i pro posílení aktérů masopustních průvodů, kdy do sebe masky hážou panáčky dům od domu a přikusují tu koláčky, tu řízečky. Ale gulášek si dají! Zažil jsem veselici na Ostatky ve Vortové, kde jsem měl tu čest být přizván k dochucování rodiného guláše a také jsem se do toho docela drze pustil.

Votes: 3
Rating: 5
You:
Rate this recipe!
Tiskni
Servings Prep Time
2 osoby 10 minutes
Cook Time
180 minutes
Servings Prep Time
2 osoby 10 minutes
Cook Time
180 minutes
Guláš patří k těm jídlům, které dobyly svět. A všichni se prakticky odkazují na jeho kořeny v Maďarsku, byť jsou to guláše poněkud jinačí. V řecké taverně vám majitelka rovnou řekne, že jejich guláš na jídelním lístku je jiný než ten český, víc maďarský, tedy víc polévkovitější. A tentokrát jsem při hledání inspirace narazil ještě na inspirativní americkou dámu, jméno Martha Stewart by vám asi mohlo něco říkat. Do jaké míry vymýšlí a do jaké míry "pouze" variuje těžko říct, má to však všechno skvěle marketingově propracované. Její guláš je jiný než ten náš, říká mu maďarský, ale také je jiný. S Martou se rozcházíme už v použití masa – ona volila steaky, já po domluvě s řeznicí kližku. Čímž se budeme rozcházet v čase vaření. No, nevadí, jedeme. A pozor, vlastně ničím nezahušťujeme a přece bude guláš optimálně hustý, jaký si představujeme. Za inovativní považuju přidání zakysané smetany při podávání. Je to skvělé! Za jméno už mi na topreceptech.cz, kde se recepty z této stránky také objevují, mi už vyprášili kožich za jméno receptu. Až dovaří a ochutnají, odpustí mi to, doufám.
Votes: 3
Rating: 5
You:
Rate this recipe!
Tiskni
Servings Prep Time
2 osoby 10 minutes
Cook Time
180 minutes
Servings Prep Time
2 osoby 10 minutes
Cook Time
180 minutes
Guláš patří k těm jídlům, které dobyly svět. A všichni se prakticky odkazují na jeho kořeny v Maďarsku, byť jsou to guláše poněkud jinačí. V řecké taverně vám majitelka rovnou řekne, že jejich guláš na jídelním lístku je jiný než ten český, víc maďarský, tedy víc polévkovitější. A tentokrát jsem při hledání inspirace narazil ještě na inspirativní americkou dámu, jméno Martha Stewart by vám asi mohlo něco říkat. Do jaké míry vymýšlí a do jaké míry "pouze" variuje těžko říct, má to však všechno skvěle marketingově propracované. Její guláš je jiný než ten náš, říká mu maďarský, ale také je jiný. S Martou se rozcházíme už v použití masa – ona volila steaky, já po domluvě s řeznicí kližku. Čímž se budeme rozcházet v čase vaření. No, nevadí, jedeme. A pozor, vlastně ničím nezahušťujeme a přece bude guláš optimálně hustý, jaký si představujeme. Za inovativní považuju přidání zakysané smetany při podávání. Je to skvělé! Za jméno už mi na topreceptech.cz, kde se recepty z této stránky také objevují, mi už vyprášili kožich za jméno receptu. Až dovaří a ochutnají, odpustí mi to, doufám.
Americký guláš | Klasika poněkud jinak | Maďarská inspirace přes americkou variantu v českém provedení
Need:
Units:
How do you:
  1. Maso nakrájíme na kostky, salt, opepříme a opečeme na rozpáleném oleji, aby se zatáhlo a trochu opeklo dohněda. Opečené kostky dáme stranou.
  2. Nadrobno nakrájené cibule dáme do kastrolu, kde jsme opékali maso, přilijeme vinný ocet, promícháme a povaříme, aby cibule změkla. Asi 5 minutes. Dobře promícháme a ode dna kastrolu nejlépe dřevěnou špachtlí oškrábeme přípečky po mase. Přidáme papriku, kmín a rajčatový protlak. Povaříme ještě 1 minutu a přilijeme hovězí vývar. (Ten je nejlepší si připravit a ne spoléhat na kostku!) Vše přivedeme k varu.
  3. Vrátíme do kastrolu kostky masa, zmírníme teplotu. Zakryjeme a dusíme na mírném ohni minimálně 30 minutes. Pak odkryjeme, přidáme na kostky nakrájené syrové brambory a na mírném ohni vaříme ještě asi minimálně dvě a půl hodiny. Maso by mělo být měkkoučké, což zjistíte, how else, ochutnáním. Jinak vaříme opravdu do měkka.
  4. Ještě můžeme dochutit solí a pepřem, případně přidat trochu majoránky.
  5. Při servírování přidáme na guláš lžíci zakysané smetany a dozdobíme nasekanou petrželkou.
    Americký guláš
Tip:

Poznámka: Martha vaří guláš ze steaků, takže je napřed opeče, po vyjmutí nakrájí na kostky. Ve fázi, kdy přidáme vývar, přidá i brambory a vaří 30 minutes, aby brambory změkly, pak přidá kostky masa a prohřeje je. Něco takového je pro kližku jakési šimrání, tady potřebujeme víc, mnohem víc času. Takže můžeme přidat brambory i maso současně, brambory se na mírném ohni příliš nerozvaří, pokud se toho nějak obáváte, můžete jít podle postupu výše. Already, i Martha doporučuje část guláše odložit na druhý den, bude ještě lahodnější.

Co je co?

Guláš je původně maďarský pokrm tvořený nakrájenými masovými kostkami v omáčce z cibule, kořeněné paprikou. Slovo je odvozeno z maďarského „gulya“ (stádo hovězího dobytka), ze kterého pochází maďarský název gulyás (výslovnost [gujáš]) a z toho dále české guláš. V původní maďarské verzi jde o hovězí (jak název napovídá) polévku. Častou přísadou v ní je mrkev a malé bílé knedlíčky zvané csipetke. V maďarské verzi není nikdy zahušťován moukou. Gulyás ač má blízko k polévce, může být i hlavním jídlem, a v maďarštině není výrazného rozdílu mezi gulyás (guláš) a gulyásleves (gulášová polévka). Nejde nutně o krmi ostře kořeněnou, většina papriky v prášku obsažená v guláši je paprika sladká, chceme-li získat verzi pikantní (pálivou), můžeme při podávání talíře či misky polévky dodat kousky čerstvé pálivé papriky anebo přidat rozmačkanou konzervovanou pálivou papriku (např. Erős Pista). Gulyás je vždy podáván s bílým chlebem.
Mimo Maďarsko se pod pojmem guláš rozumí dušené maso následně zahuštěné, podávané se všemožnými přílohami. Tato krmě není identická, ale blíží se maďarskému pörköltu. V angličtině by odpovídal přibližně termín „stew“.

Takže malé Dadalovo shrnutí, abychom se netopili v termínech:

 

  • Paprikáš ("paprikás") můžeme připravit z jakéhokoliv masa, hovězího, vepřového, telecího jehněčího, z kuřete, králíka z ryby. Obvykle obsahuje méně papriky než perkelt. Do paprikáše se přidáváme několik minut před podáním hustá smetana, ke zjemnění chuti.
  • Perkelt ("porkölt") je vždy připravován z kuřecího,vepřového, hovězího, skopového nebo jehněčího masa; čerstvé hovězí maso však má přednost. Název zní velmi vznešeně, ale představuje vlastně jednoduchou praženici s malým množstvím husté šťávy, která je vytvořena rozvařením velkého množství nadrobno nakrájené cibulky. U nás se často perkelt znám a podáván jako "vídeňský guláš", který se vyznačuje se malým množstvím husté šťávy.
  • Tokáň ("tokány") je obvykle připravován z hovězího, skopového a jehněčího masa. Od perkeltu se liší tím, že maso krájíme na krátké, tenké proužky. Připravujeme ho bez papriky, místo dáme jiná koření jako je černý pepř a majoránka, které nikdy nepřidáváme do perkeltu a paprikáše. Někdy můžeme přidat houby nebo fazole a hlavně smetanu.
  • Guláš ("gulyásleves") se liší od perkeltu tím, že má mnoho řídké štávy. Elek Magyar maďarský mistr kuchař říká ("Kuchařská kniha Labužník"; vydala Pannonia Budapešť, 1960), že rozdíl mezi gulášem a perkeltem je ten, že perkelt podléváme během dušení co nejméně, kdežto guláš ředíme hodně vodou z brambor, vařených pro guláš. Jinak jej připravujeme stejným způsobem jako perkelt, avšak ke konci vaření obsahuje velké množství řídké šťávy.