Cibulačka jako víno | Těžko odolat

Tak už tu máme jeden recept na cibulačku po francouzsku. Narazil jsem náhodou ještě na francouzkou cibulačku pana Cuketky, který ji dělá tři hodiny. A většinu času spotřebuje karamelizace cibule. Dobrá inspirace. Tak si ji připravíme v trochu pozměněné variantě.

Votes: 0
Rating: 0
You:
Rate this recipe!
Tiskni
Servings Prep Time
2 osoby 5 minutes
Cook Time
240 minutes
Servings Prep Time
2 osoby 5 minutes
Cook Time
240 minutes
Je to jednoduchá polévka, jen potřebujete víc času na přípravu. Ale stojí to pak za to. Můžete karamelizaci mírně zkrátit, ale když to vydržíte, máte fakt polévku jako víno.
Votes: 0
Rating: 0
You:
Rate this recipe!
Tiskni
Servings Prep Time
2 osoby 5 minutes
Cook Time
240 minutes
Servings Prep Time
2 osoby 5 minutes
Cook Time
240 minutes
Je to jednoduchá polévka, jen potřebujete víc času na přípravu. Ale stojí to pak za to. Můžete karamelizaci mírně zkrátit, ale když to vydržíte, máte fakt polévku jako víno.
Cibulačka jako víno | Těžko odolat
Need:
Units:
How do you:
  1. Základ.
  2. Slice onion into rings.
  3. Rozpustíme máslo.
  4. Na másle cibuli osmahneme a budeme karamelizovat. Jen hlídáme, aby se cibule nepřichytila ke dne kastrolu.
  5. Osolíme.
  6. Cover and simmer 15 minutes.
  7. Odklopíme poklici a za občasného míchání necháme cibuli postupně karamelizovat.
  8. Postupně promícháváme cibuli, aby zhnědla, ale nespálila se. To může trvat i tři hodiny. Objem cibule se viditelně zmenší.
  9. Přidáme vrchovatou lžíci hladké mouky. Vytvoříme jíšku. Takže mouce dejte tak dvě tři minuty.
  10. Zalijeme vínem a necháme tak polovinu vyvařit.
  11. Zalijeme vývarem a necháme asi 30 minutes to cook.
  12. Přidáme dvě špetky tymiánu. Promícháme a necháme ještě chvilku vařit.
  13. Na másle opečeme toastový chléb.
  14. Z obou stran.
  15. Opečený chléb potřeme česnekem. V tomto případě je česnek nasekaný.
  16. Do žáruvzorné misky, která snese zapékání nalijeme polévku. Pokryjeme kousky toastového chleba.
  17. Posypeme nastrouhaným chedarem.
  18. Dáme zapéct do trouby s vrchním ohřevem tak asi na 200 °C předehřáté.
  19. Pečeme tak 10 until 15 minutes, aby se sýr dobře zapekl.
  20. served.

Žižkovské čufty | Mill trout

Fakt, že tenhle pokrm věnuji Žižkovu je ten, že jde o kombinaci několika receptů. Všechny mi nějak nevyhovovaly, ale průnikem vznikly žižkovské čufty. A hned je tu mám ve dvou variantách. Je libo místo těstovin rýži? Not a problem. Stejný recept, jiný vjem.

Votes: 0
Rating: 0
You:
Rate this recipe!
Tiskni
Servings Prep Time
2 osoby 10 minutes
Cook Time
60 minutes
Servings Prep Time
2 osoby 10 minutes
Cook Time
60 minutes
Masové koule v rajské omáčce, je to docela jednoduchá záležitost. Jen to chce čas, ale výsledek je prostě famózní.
Votes: 0
Rating: 0
You:
Rate this recipe!
Tiskni
Servings Prep Time
2 osoby 10 minutes
Cook Time
60 minutes
Servings Prep Time
2 osoby 10 minutes
Cook Time
60 minutes
Masové koule v rajské omáčce, je to docela jednoduchá záležitost. Jen to chce čas, ale výsledek je prostě famózní.
Žižkovské čufty | Mill trout
Need:
Units:
How do you:
meatballs
  1. Nakrájíme nadrobno šalotku.
  2. Na oleji rozpustíme máslo.
  3. Osmahneme nadrobno nakrájené šalotky, necháme zesklovatět. Vmícháme sušené koření, necháme rozvonět.
  4. Remove from. Necháme chvíli chladnout.
  5. Připravíme si toastový chléb a mléko.
  6. Chléb namočíme.
  7. Základ se šalotkou smícháme s mletým masem.
  8. Přidáme mletou papriku a osolíme. mix well, přidáme trochu vody a dobře prohněteme.
  9. Přidáme namočený vyždímaný toastový chléb.
  10. Toss, propracujeme, nejlépe rukama, abychom vytvořili kompaktní hmotu.
  11. Vypracujeme koule. Ruce si namočte do studené vody, jde koule tvarovat líp.
  12. Do dobré vrstvy oleje dáme koule a smažíme ze všech stran. Někdo je peče v troubě při teplotě 180 °C 20 minutes. Na oleji to trvá 10 minutes.
  13. Koule při smažení otáčíme. Opečené koule dáme stranou.
Sauce
  1. Nakrájíme cibuli.
  2. Nachystáme zeleninu.
  3. Očistíme papriky a nakrájíme na nudličky. Hrášek scedíme a necháme okapat, okurky pokrájíme na kostičky.
  4. Zelenina je připravena.
  5. Na části oleje, kde jsme smažili koule přidáme nakrájenou cibuli a osmahneme do sklovata. Pozor, nenechte toho oleje v pánvi příliš moc, raději ho redukujte.
  6. Přidáme hladkou mouku.
  7. Just 2 lžíce.
  8. Vytvoříme jíšku.
  9. Přidáme konzervu nasekaných rajčat. Toss.
  10. Pour in beef broth, about 500 ml. Opět dobře promícháme.
  11. Přidáme bobkový list, černý pepř a nové koření. Osolíme.
  12. Vaříme tak asi 20 minutes. V případě hustější konzistence ještě přidáme vodu.
  13. Přidáme tomatovou pastu. Promícháme a necháme na mírnějším ohni vařit. So 10 minutes.
  14. Omáčku přecedíme a propasírujeme.
  15. Do scezené omáčky přidáme papriky s okurkami a hráškem.
  16. mix well. Na střední teplotě držíme ještě tak 10 minutes, aby se provařila zelenina.
Finále
  1. Vložíme usmažené koule a všechno společně ještě pár minut povaříme.
  2. Ještě prohřejeme, aby se koule ohřály.
  3. Mezitím uvaříme přílohu. V tomto případě vrtule eliche Riscossa. Ty se vaří 6 minutes. then drain.
  4. Podáváme zdobené petrželkou.
Tip:

Eliche vrtule
Vrtule jsou italské těstoviny ze semoliny z tvrdé pšenice. V suchém stavu jsou 3 cm dlouhé a mají šroubovitý tvar. Nejpoužívanější jsou s omáčkami, ale hodí se i do těstovinových salátů.

Těstoviny eliche

Klobásky s bramborovou kaší | Bangers & Mash | Inspirace z Korfu

Základ anglické snídaně tvoří vejce, bacon, sausage, fazole v tomatě, pečené žampióny a rajčata. Vejce se dělá nejčastěji v podobě mírně tekutého volského oka, přípustná jsou však i vajíčka míchaná. Anglická slanina s rovnoměrným poměrem tuku a masa obvykle pochází z Yorkshiru. Tolik na první dobrou na vás vyletí na síti. Jenže já chodil pár dní kolem taverny Condor na Korfu, kde mě provokoval poutač s nápisem Bangers & Ham jako pravá anglická snídaně. Můžete namítnout, že co asi Řekové vědí o anglické snídani, ale oni vědí. I když se nápisem mýlí, obrázek nelhal. Bangers and Mash je jedním z nejznámějších britských jídel na světě, v hlavní roli s velmi oblíbenou britskou klobásou alias Banger. No už jenom pohled na obrázek mi napověděl, že to bych asi jako snídani nedal, ale jako večeře by to šlo.

Votes: 0
Rating: 0
You:
Rate this recipe!
Tiskni
Servings Prep Time
2 osoby 5 minutes
Cook Time
35 minutes
Servings Prep Time
2 osoby 5 minutes
Cook Time
35 minutes
Tako je tu máme. Klobásky s kaší. Nesmíme zapomenout na cibulovou omáčku a hrášek. Pak to bude kompletní. Asi nejproblematičtější bude výběr klobásy. Samo má být grilovací. Červená nebo bílá? Narazil jsem v Albertu na růžovou, teda něco mezi, což se mi zdálo příhodné. Takové tenké taliány, ale nechci úplně srovnávat. Klobása salsiccia obsahuje 90 procent vepřového masa, to je OK. Že je to italská klobása přece nevadí. Používá se na desítky způsobů, proč tedy ne na moji anglickou večeři.
Votes: 0
Rating: 0
You:
Rate this recipe!
Tiskni
Servings Prep Time
2 osoby 5 minutes
Cook Time
35 minutes
Servings Prep Time
2 osoby 5 minutes
Cook Time
35 minutes
Tako je tu máme. Klobásky s kaší. Nesmíme zapomenout na cibulovou omáčku a hrášek. Pak to bude kompletní. Asi nejproblematičtější bude výběr klobásy. Samo má být grilovací. Červená nebo bílá? Narazil jsem v Albertu na růžovou, teda něco mezi, což se mi zdálo příhodné. Takové tenké taliány, ale nechci úplně srovnávat. Klobása salsiccia obsahuje 90 procent vepřového masa, to je OK. Že je to italská klobása přece nevadí. Používá se na desítky způsobů, proč tedy ne na moji anglickou večeři.
Klobásky s bramborovou kaší | Bangers & Ham | Inspirace z Korfu
Need:
Units:
How do you:
  1. Dáme vařit oloupané překrájené brambory v mírně osolené vodě.
  2. Nakrájíme cibuli na půměsíčky.
  3. Česnek rozdrtíme plochou stranou nože a nasekáme.
  4. Na oleji osmahneme cibuli.
  5. Přidáme nasekaný česnek a necháme provonět.
  6. Přidáme lžíci mouky a promícháme, aby vznikla jíška.
  7. Přidáme po částech vývar a promícháme, to form a sauce.
  8. Klobásy osmahneme ze všech stran na oleji.
  9. Hrášek orestujeme na troše másla.
  10. Brambory rozšťoucháme, přidáme máslo a mléko. Vytvoříme kaši. Ještě mírně posolíme.
  11. Na talíř dáme kaši. Přidáme krásek a kaši překryjeme zčásti klobáskami. pour sauce.
  12. Enjoy your meal.
Tip:

Salsiccia je typická svým původem (Itálie) a použitým masem (nejčastěji vepřové, může ale obsahovat například i maso divočáka, jehněčí či koňské maso). Její příprava se liší podle koření, používaných v různých oblastech Itálie. V některých italských regionech chutná salsiccia po fenyklu nebo muškátovém oříšku, jinde do ní zase rádi přidávají například peperoncino (feferonku).
Salsiccia má dvě hlavní podoby: ochutnáte ji čerstvou (salsiccia fresca) nebo sušenou/vyzrálou (salsiccia stagionata). V Itálii můžete narazit na různé typy salsiccie podle toho, ve kterém regionu se nacházíte. Podle toho se mění i pojmenování a obsah koření v této dobrotě. Salsicciu ochutnáte například pod názvy lucanica, salamella, salamina, salametto, sarsizza, sarzizza a dalšími.
Tolik pár mouder od Michaely, která žije s Italem a naší kočkou v Brně.

Braised veal | Italy imported from France

Tohle neuvěřitelně lahodné jídlo jsem ochutnal poprvé ve francouzském Lotrinsku. Hostitelka Alenka nás nechtěla šokovat, je to dokonce oblíbené jídlo jejích dětí, třebaže dospělí si to užijí víc. Prostě normálně vařila večeři. Pořád ještě objevujeme svět, že může fungovat normálně. U nás se už tímhle jídlem blískají Zdeněk Pohlreich i Manu Riddi a Kluci v akci. Každý to dělá jinak, ale to je rozmanitost.

Votes: 0
Rating: 0
You:
Rate this recipe!
Tiskni
Servings Prep Time
2 osoby 15 minutes
Cook Time
230 minutes
Servings Prep Time
2 osoby 15 minutes
Cook Time
230 minutes
Tohle je italské jídlo, milánská záležitost. Takže buď budete přidávat rajčata, což je středoitalská záležitost a níž, nebo tam rajčata nebudou, příhodné pro Milán. Zkusíme recept, který je ze severu. Bez rajčat. Důležitější je maso. Telecí kližka s morkovou kostí. Maso můžete smažit jenom na sádle (Riddi tvrdí, že na severu Itálie dlouho nepoužívali olivový olej, tak si vystačili s máslem), můžete dát jen olej (na něm maso dělá Pohlreich) nebo k olivovému oleji přidat kousek másla, aby byli spokojeni všichni...
Votes: 0
Rating: 0
You:
Rate this recipe!
Tiskni
Servings Prep Time
2 osoby 15 minutes
Cook Time
230 minutes
Servings Prep Time
2 osoby 15 minutes
Cook Time
230 minutes
Tohle je italské jídlo, milánská záležitost. Takže buď budete přidávat rajčata, což je středoitalská záležitost a níž, nebo tam rajčata nebudou, příhodné pro Milán. Zkusíme recept, který je ze severu. Bez rajčat. Důležitější je maso. Telecí kližka s morkovou kostí. Maso můžete smažit jenom na sádle (Riddi tvrdí, že na severu Itálie dlouho nepoužívali olivový olej, tak si vystačili s máslem), můžete dát jen olej (na něm maso dělá Pohlreich) nebo k olivovému oleji přidat kousek másla, aby byli spokojeni všichni...
Braised veal | Italy imported from France
Need:
Units:
How do you:
  1. Plátky osolíme a opepříme z obou stran.
  2. Obalíme ve hladké mouce.
  3. Rozehřejeme olivový olej s kouskem másla. Opečeme plátky masa z obou stran, nemusí být úplně propečené jako třeba steak. Then set aside.
  4. Nadrobno nakrájenou cibuli dáme do výpeku, do kterého jsme přidali další kousek másla. Restujeme několik minut. Tak nějak dosklovata, nic nepřehánět.
  5. Přilijeme víno. Trochu provaříme.
  6. Vrátíme do pánve maso a přilijeme vývar. Zakryjeme a dusíme hodinu.
  7. Připravíme si gremolatu: smícháme nasekaný česnek, strouhanou citronovou kůru a nasekanou petrželku.
  8. Přidáme gremolatu k masu. Dusíme ještě 30 minutes.
  9. Podáváme s bramborami nebo polentou či rýží. A nebo milánským rizotem.
Tip:

Ossobuco nebo osso buco je specialitou lombardské kuchyně z telecí kližky s kostí, dušené se zeleninou, bílým vínem a vývarem. To je často zdobeno gremolatou a tradičně se podává s risoto alla milanese (jeho žlutou barvu mu dodvává špetka šafránu) nebo polentou, v závislosti na regionální variantě. Morek v díře v kosti, ceněná pochoutka,je určujícím prvkem misky. Dva typy ossobuco jsou moderní verze, která má rajčata a původní verze, která ne. Starší verze, ossobuco in bianco, je ochucena skořicí, bobkovým listem a gremolata. Moderní a populárnější recept zahrnuje rajčata, mrkev, celer a cibuli; gremolata je volitelná. Verzi s rajčaty najdete ve střední a jižní Itálii a také v Americe, kam si tuto pochoutku přivezli Italové. V americké verzi se také objevuje mrkev, řapíkatý celer a skořice či bobkový list.