Mám tu lečo maďarské ipražské, ale na to opravdové dozrál čas teď. Není to zase žádná věda. Slice, opečeme, podusíme a spojíme vajíčkem.
Servings | Prep Time |
2 osoby | 10 minutes |
Cook Time |
25 minutes |
|
|
|
Need: |
- 2 zelené (bílé) papriky
- 1 červenou papriku
- 2 červená rajčata
- 1 žluté rajče
- 1 cibuli
- 280 g venkovských špekáčků > když vám řezník zaručí vysoký podíl masa
- 3 egg
- sádlo
- salt
- pepper
- tomatoe sauce (volitelné) > pokud chcete zvýraznit chuť rajčat
- Všechno si připravíme.
- Na rozpuštěném sádle osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli. Necháme zesklovatět. Teď můžete přidat trochu rajského protlaku, pokud jste jeho velcí fandové, ale netřeba.
- Přidáme na čtvrtkolečka nakrájené špekáčky. Osmahneme tak, aby se špekáčky dobře opekly, ale hlídáme si cibuli. Špekáčky brzdí její zhnědnutí, ale nechceme přece cibuli spálit, that?
- Přidáme nakrájené papriky a opět chvíli osmahneme, promícháváme.
- Přidáme nahrájená rajčata a dobře promícháme.
- Osolíme, pepper.
- Zakryjeme a na mírném ohni dusíme tak si 20 minutes.
- Vajíčka rozkvedláme a pak přilijeme a stálého míchání do směsi.
- Můžeme vypnout vařit, vajíčka dojdou, stále směs jemně mícháme.
- served. Třeba s chlebem.
Kam jít pro chytré rady:
Zmiňuji občas Florentýnu. S lečem se opravdu mazlí, jak si můžete přečíst tady. Proč to nepřiznat, kde pátrám, aby si pak ze všeho vybral, co mi konvenuje. Do něčeho se nepouštím záměrně, něco vypouštím, protože mi to nejde (loupat papriku fakt ne!). Ale rád se nechám poučit, třebaže nejsem zrovna dcerou. Ale tu a tam tápu jako dcery...
Pease pudding | It's already ours
Ve školních jídelnách nás kaší docela hustě častovali. Až po létech jsem hrachové kaši přišel n chuť. Asi proto, že jsem si ji připravil.
Servings | Prep Time |
2 osoby | 10 minutes |
Cook Time |
50 minutes |
|
|
|
Need: |
- 250 g žlutého loupaného půleného hrachu
- 3 lžíce sádla
- 1 spoon hladké mouky
- 1 cibuli
- 250 ml zeleninového vývaru
- until 5 cloves garlic
- 1 spoon majoránky
- Cibuli rozpůlíme a polovinu nakrájíme na měsíčky. Ty vložíme do rozpuštěných dvou lžic sádla a necháme volně jemně probublávat. Až 30 minutes.
- Přebraný hrách několikrát propereme.
- V kastrolu zalijeme vodou, aby byl hrách ponořený. Přidáme malou špetičku sole. Vaříme na mírném ohni.
- Když se tvoří pěna, odebereme ji a pak zakryjeme. Vaříme na mírném ohni tak 49 minutes.
- Druhou polovinu cibule nakrájeme nahrubo na kostičky. Vyjmeme z kastrolu osmahnuté měsíčky a dáme stranou. Na zbylém sále osmahneme kostičky cibule.
- Přidáme mouku a promícháme.
- Vytvoříme jíšku.
- Jakmile se mouka zpění, zalijeme vývarem a rozmícháme.
- Hrách ještě trochu osolíme a smícháme s vývarem. Promícháme a necháme probublávat.
- Přidáme nasekaný česnek.
- Přidáme majoránku.
- Dobře promícháme a necháme ještě tak minutu provařit, aby česnek hrách provoněl. Mezitím si uděláme volské oko a opečeme na sádle klobásu, kterou jsme křížem krážem nařízneme.
- Kaši propasírujeme přes cedník obrácenou stranou měchačky. Je to docela crcání, ale výsledek vás odmění. Pokud při pasírování kaše vychladne, znovu ji ohřejeme.
- Podáváme s vejcem, klobásou a okurkou. Kaši zdobíme osmaženými měsíčky cibule.
Frankfurt soup | With sausage and potatoes
Už tu máme jednu. Tak proč nepřidat další? Tentokrát je méně experimentů a více se blížíme té podobě, kterou vám nabídnou i v hospodě.
Servings | Prep Time |
4 osoby | 5 minnut |
Cook Time |
25 minutes |
|
|
|
Need: |
- 3 sausages
- 3 potatoes
- 1 cibuli
- 1 l vývaru
- 1 spoon sweet peppers
- 120 ml cream
- 2 lžíce hladké mouky
- sádlo
- salt
- pepper
- lovage > sušený, nebo třeba provensálské koření
- libeček čerstvý > na ozdobu
- pórek > na ozdobu
- Cibuli nadrobno nakrájenou necháme zesklovatět na rozpáleném sádle.
- Přidáme na kolečka nakrájené párky.
- Promícháme a orestujeme.
- Stáhneme z plamene. Přidáme sladkou papriku.
- Přidáme mouku.
- Promícháme jako základ jíšky.
- Zalijeme trochou vody a vytvoříme jíšku.
- Zalijeme vývarem a dobře promícháme. Vaříme tak 10 minutes.
- Přidáme na kostičky nakrájené brambory. Salt and pepper. Vaříme do měknutí brambor, tak dobrých 10 minutes.
- Nakonec přidáme smetanu, množství podle vaší chuti. Promícháme a necháme chvíli probublávat. Ještě můžeme přidat sušený libeček nebo provensálské koření.
- Podáváme s bagetou, zdobené čímkoli zeleným. Třeba libečkem, petrželkou nebo i pórkem.
Frankfurtská polévka miluje vývar tak moc, že ho pro svůj plnohodnotný život potřebuje, jinak to s ní bude mrzuté. Ale úplně se spokojí s béčkovým vývarem, tedy s vývarem druhé kategorie.Béčkový vývar je skutečně terminus technicus i terminus gastronomicus. Béčkový vývar (v restauračních normách nazývaný vývar B) je pracovní, ne zcela čirý vývar, který by nemohl posloužit jako základ pro čirou nedělní polévku s nudlemi a játrovými knedlíčky. Ale jinak je jako základ naprosto dostačující.
Novoroční čočka | Tradition is tradition
Na Nový rok obědvejte čočku – nosí peníze! Tak se to traduje. Novoroční čočka je prostě klasika, kterou nemůžeme vynechat – dokonale si ji vychutnáte nejen na Nový rok, ale kdykoliv budete mít chuť. Luštěniny jsou zdravé aNew Year's lens už tu máme a hned několikrát. Atady, a zase jiná může být bylinková čočka, nebe je libo Turkish? Máme tu verzi novoroční čočky 2023…
Zase se o něco pokouším. broth, který by měl být v čočce zeleninový nebo kuřecí zaměňuji za vývar z uzeného kolene. Furt lepší než obyčejná voda a navíc tu tekutinu můžeme využít a ne ji vylívat bez užitku. Vývar dá čočce příchuť uzeného masa. Na fotkách postupu je to tak pro dva, ale když přidáte klobásu a vejce na oko, čtyři budou spokojení. |
Need: |
- 350 g zelené čočky
- 1 cibuli
- 500 ml vývaru zeleninový, kuřecí, já zkouším vývar z uzeného kolene
- 1 Bay leaf
- 1 špetku thyme
- 1,5 lžíce sádla
- 2,5 lžíce hladké mouky
- ocet podle chuti
- pepper
- salt
- 2 egg
- pikantní klobásu
- Čočku přebereme a propláchneme, abychom se zbavili drobných nečistot. Pak namočíme a necháme minimálně dvě hodiny v klidu, dělává se to i přes noc. Pokud nasákla čočka veškerou tekutinu, přidáme vodu tak, aby byla čočka pod hladinou.
- Zakryjeme a vaříme ji pak v téže vodě doměkka. Asi 45 minutes. (Někdo vodu sleje a dá novou, je to na vás.) Čočku scedíme. Voda se nám hodí.
- Mezitím nakrájíme cibuli najemno.
- Přidáme na rozpálené sádlo.
- Cibuli osmahneme na sádle dosklovata.
- Přidáme mouku a promícháme, abychom získali zlatavou jíšku.
- Zamícháme a vytvoříme jíšku.
- Postupně přidáváme vodu z čočky a mícháme.
- Zalijeme vývarem.
- Přivedeme k varu a vaříme tak 10 minutes.
- Přidáme bobkový list a tymián.
- Vyjmeme bobkový list a přidáme čočku. Toss.
- Osolíme, opepříme a přidáme trochu octa. A ještě chvilku povaříme.
- Opečeme na sádle klobásu.
- Připravíme volské oko.
- Podáváme s kyselou okurkou.