Hrál jsem si myšlenkou, že připravím kachnu ze zelím, ale když jsem vyrazil na lov do supermarketu, narazil jsem jenom na kuřecí stehna z biofarmy a trochu zvažoval opakování pečení stehen na zelí, jaké už tu we have nebo třeba baskické kuře. Jenže jsem chtěl dopřát něco nového. Takže žampiony, které jsem si do košíku přihodil, se nakonec hodí.
Servings | Prep Time |
2 osoby | 20 minutes |
Cook Time |
60 minutes |
|
|
|
Need: |
- 2 Chicken Thighs
- 1 cibuli
- 250 g žampionů
- 3 lžíce rostlinného oleje
- 100 ml bílého vína
- kmín
- uzenou mletou papriku
- salt
- thyme > sušený
- Stehna osolíme. Rozehřejeme olej a na něm opečeme stehna.
- Pěkně z obou stran.
- Nakrájíme cibuli.
- Slice mushrooms.
- Do oleje po stehnech přidáme cibuli a osmahneme dosklovata.
- Přidáme nakrájené žampiony...
- ... and toss.
- Přidáme trochu kmínu. Toss.
- Přilijeme víno a necháme vařit, aby se alkohol odpařil.
- Přilijeme kuřecí vývar. Připravuji si ho z kuřecí bujónu Vitana.
- Stehna posypeme sladkou uzenou paprikou.
- Přidáme sušený tymián.
- Houbovou směsí zalijeme stehna.
- Houby rozprostřeme po stehnech.
- Vložíme zakryté do trouby předehřáté na 200 °C. Bake 60 minutes.
- Decorate with chopped parsley.
Červené zelí dušené | Ke svatomartinské huse jako dělané
Už tu máme zelí s medem, or s přidanou bramborou. Teď ještě ke druhému přilijeme červené víno.
Need: |
- 500 g pickled red cabbage
- 1 spoon sádla
- 1 cibuli
- 1 potato
- 150 ml červeného vína
- 16 g cukru
- kmín
- salt
- ocet kvasný
- pár kapek apple cider vinegar
- Rozpálíme sádlo a na něm osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli.
- Přidáme zelí.
- caraway seeds.
- Osolíme.
- Toss. Přilijeme červené víno. So 100 ml.
- Zakryjeme a dusíme asi 25 minutes.
- Přidáme cukr.
- Pak přidáme nastrouhanou bramboru, která zelí zahustí. mix well.
- Přidáme trochu kvasného octa...
- ...a ještě trochu jablečného octa.
- Přidáme ještě červené víno. So 50 ml.
- Zakryjeme a ještě chvíli podusíme. Konzistenci můžeme případně doladit přidáním trochy vody a dodusíme.
- served.
Křehký vepřový bůček | Překvapení s rýží
Vepřový bůček? Dá se s ním udělat něco zajímavého? Někomu chutná pečený na cibuli a česneku, to patří k naší klasice. Ale jinak? Nalistoval jsem pár videí a hledal inspiraci. Zase je co objevovat. Třeba i s bůčkem, se kterým zrovna nebývám kamarád. Tak jsem se odvážil a nelituju. Tohle fakt stojí za vyzkoušení. A tím se tady nepodbízím.
Servings | Prep Time |
2 osoby | 10 minutes |
Cook Time |
90 minutes |
|
|
|
Need: |
- 700 g vepřového bůčku bez kosti
- 1 cibuli
- 4 cloves garlic
- 4 g čerstvého zázvoru
- 3 jarní cibulky
- 2 lžíce cukru
- badyán
- celý černý pepř
- 4 lžíce soy sauce
- 2 lžíce ústřicové omáčky
- Volíme masitý bůček, nebudeme přece servírovat vyškvařené sádlo... Pokud máte maso se žebry, tak ta odřízněte. Hodí se k něčemu jinému.
- Bůček nakrájíme na kostky.
- Kousky bůčku dáme na suchou rozpálenou rozpálenou pánev. Smažíme ze všech stran dozlatova.
- Při opékání převracíme, aby se bůček opekl ze všech stran.
- Mírně snížíme teplotu pod pánví s bůčkem a opékáme ještě tak 20 minutes, aby vytekla část tuku. Klidně můžete péct i déle, aby kousky byly opravdu ze všech stran opečené. A v průběhu ještě otáčejte. Ono v momentě, kdy se uvolní tuk, pečení se zpomaluje. V mezičase ještě obracíme. Tak tomuhle kamarádovi jsem dopřál opékání půl hodinky. Ono také záleží na výkonu vašeho vařiče. Ale pozor, bůček si hraje na ostřelovače a někdy brutálně vyprskne. Tak se nepopalte.
- Maso vyjmeme tuk z pánve slijeme.
- Cibuli přepůlíme a pak krájíme na čtvrtměsíčky. Česnek nakrájíme nadrobno.
- Cibuli na pánvi po opekání bůčku necháme zesklovatět. Ta omaštěná pánev to zvládne.
- add garlic. Toss, ale nedáme česneku víc jak minutu, aby nezhořkl.
- Opečený bůček vrátíme do pánve na cibuli s česnekem.
- Chop the scallions.
- Nakrájíme zázvor. Já ho sice neloupu, ale klidně to udělejte.
- Přidáme cukr a necháme ho zkaramelizovat.
- Přidáme badyán a kuličky černého pepře.
- Přidáme pokrájenou jarní cibulku.
- Přidáme sójovou a pak ústřicovou omáčku. Toss.
- Zalijeme vodou tak, aby maso bylo ze dvou třetinu ponořené.
- Přidáme na plátky pokrájený zázvor a promícháme.
- Zakryjeme a vaříme na středním ohni tak 50 until 60 minutes.
- Pak odkryjeme a tekutinu redukujeme na hustější konzistenci.
- Podáváme s rýží. Ozdobíme nakrájenou jarní cibulkou. Bez rýže se můžete obejít, stačí zvolit jako přílohu třeba bagetu.
Kuře Marengo | Napoleon by si pochutnal
Tohle je recept s příběhem. Napoleonův kuchař musel vytvořit chutnou krmi pro císaře, který měl zrovna nějako práci v Itálii. A kuchař musel vařit z dostupných zásob. Tak prý vznikla právě tato dobrota v blízkosti italské obce Marengo, kde císařova vojska bojovala. Tenhle recept má samozřejmě varianty. Napoleon měl ke kuřeti ještě raky a lanýže, to už se dnes vynechává. To, že jsou v receptu rajčata jsem musel nějak chytře obejít. Pomohli mi Kluci v akci, kteří rajčata zbavili dužiny, takže by to mohlo projít. Kuře se čtvrtí nebo se krájí na menší kousky, sakra pro dva nemusí být celé kuře, takže další plus. Jak asi tušíte, z variant si vyberu a udělám to po svém. matters?
Servings | Prep Time |
2 osoby | 15 minutes |
Cook Time |
60 minutes |
|
|
|
Need: |
- 2 čtvrtky kuřete
- 1 cibuli
- 4 cloves garlic
- 4 rajčata
- 120 g žampionů volím hnědé, víc voní
- 500 ml bílého vína
- 300 ml kuřecího vývaru
- 3 lžíce olivového oleje
- 180 g zelených vypeckovaných oliv
- salt
- pepper
- butter
- smítku hladkolisté petržele
- smítku thyme
- 2 Bobkov list
- Chop the onion, česnek a žampiony na plátky, z rajčat odstraníme semínka a nakrájíme na nudličky.
- Svážeme svazek bylinek – petržel, tymián a bobkový list.
- Čtvrtky kuřete (bez křídel, to že je prý Napoleon neměl rád!) salt, pepper.
- Kuře na oleji opečeme dozlatova.
- Vložíme do pekáče a dáme do vyhřáté trouby (170 °C) péct. Podlijeme trochou horké vody nebo vývarem. Pečeme tak 30 minutes.
- Na vypečeném tuku po kuřeti opečeme cibuli.
- Přidáme na plátky nakrájený česnek.
- simmer, vložíme žampiony a osmahneme.
- add tomatoes.
- Podlijeme vínem.
- Osolíme, opepříme a vložíme svazek bylinek, přidáme lžíci másla.
- Zakryté pokličkou dusíme asi 10 minutes.
- Když je kuře pečené, rajčatovou směs vložíme do pekáče ke kuřeti (svazek bylinek vyjmeme).
- Přidáme olivy, dochutíme a společně ještě 10 minut pečeme.
- Podáváme s rýží.