Guláš je až chronicky známé hospodské jídlo. A jsou podniky, které jsou jeho skvělostí vyhlášené, jiné zvládnou dobrý průměr. Some just so, nearly falsely, play Umtata Umtata, ale to tady nebudeme řešit. Dělává se při volebních kampaních, na nejrůznějších slavnosti, třeba i pro posílení aktérů masopustních průvodů, kdy do sebe masky hážou panáčky dům od domu a přikusují tu koláčky, tu řízečky. Ale gulášek si dají! Zažil jsem veselici na Ostatky ve Vortové, kde jsem měl tu čest být přizván k dochucování rodiného guláše a také jsem se do toho docela drze pustil.
Servings | Prep Time |
2 osoby | 10 minutes |
Cook Time |
180 minutes |
|
|
|
Need: |
- 500 g hovězí kližky
- 2 cibule
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 2 lžičky sweet peppers nebo rovnou maďarské papriky
- salt
- pepper
- 1 spoon olivového oleje
- 2 lžíce red wine vinegar
- 2 lžičky kmínu
- 2 lžičky majoránky pro dochucení na konci vaření, můžete vynechat
- 1 l beef broth
- 3 medium potatoes
- zakysanou smetanu
- hladkolistou petržel na ozdobu při podávání
- Maso nakrájíme na kostky, salt, opepříme a opečeme na rozpáleném oleji, aby se zatáhlo a trochu opeklo dohněda. Opečené kostky dáme stranou.
- Nadrobno nakrájené cibule dáme do kastrolu, kde jsme opékali maso, přilijeme vinný ocet, promícháme a povaříme, aby cibule změkla. Asi 5 minutes. Dobře promícháme a ode dna kastrolu nejlépe dřevěnou špachtlí oškrábeme přípečky po mase. Přidáme papriku, kmín a rajčatový protlak. Povaříme ještě 1 minutu a přilijeme hovězí vývar. (Ten je nejlepší si připravit a ne spoléhat na kostku!) Vše přivedeme k varu.
- Vrátíme do kastrolu kostky masa, zmírníme teplotu. Zakryjeme a dusíme na mírném ohni minimálně 30 minutes. Pak odkryjeme, přidáme na kostky nakrájené syrové brambory a na mírném ohni vaříme ještě asi minimálně dvě a půl hodiny. Maso by mělo být měkkoučké, což zjistíte, how else, ochutnáním. Jinak vaříme opravdu do měkka.
- Ještě můžeme dochutit solí a pepřem, případně přidat trochu majoránky.
- Při servírování přidáme na guláš lžíci zakysané smetany a dozdobíme nasekanou petrželkou.
Poznámka: Martha vaří guláš ze steaků, takže je napřed opeče, po vyjmutí nakrájí na kostky. Ve fázi, kdy přidáme vývar, přidá i brambory a vaří 30 minutes, aby brambory změkly, pak přidá kostky masa a prohřeje je. Něco takového je pro kližku jakési šimrání, tady potřebujeme víc, mnohem víc času. Takže můžeme přidat brambory i maso současně, brambory se na mírném ohni příliš nerozvaří, pokud se toho nějak obáváte, můžete jít podle postupu výše. Already, i Martha doporučuje část guláše odložit na druhý den, bude ještě lahodnější.
Co je co?
Guláš je původně maďarský pokrm tvořený nakrájenými masovými kostkami v omáčce z cibule, kořeněné paprikou. Slovo je odvozeno z maďarského „gulya“ (stádo hovězího dobytka), ze kterého pochází maďarský název gulyás (výslovnost [gujáš]) a z toho dále české guláš. V původní maďarské verzi jde o hovězí (jak název napovídá) polévku. Častou přísadou v ní je mrkev a malé bílé knedlíčky zvané csipetke. V maďarské verzi není nikdy zahušťován moukou. Gulyás ač má blízko k polévce, může být i hlavním jídlem, a v maďarštině není výrazného rozdílu mezi gulyás (guláš) a gulyásleves (gulášová polévka). Nejde nutně o krmi ostře kořeněnou, většina papriky v prášku obsažená v guláši je paprika sladká, chceme-li získat verzi pikantní (pálivou), můžeme při podávání talíře či misky polévky dodat kousky čerstvé pálivé papriky anebo přidat rozmačkanou konzervovanou pálivou papriku (e.g.Erős Pista). Gulyás je vždy podáván s bílým chlebem.
Mimo Maďarsko se pod pojmem guláš rozumí dušené maso následně zahuštěné, podávané se všemožnými přílohami. Tato krmě není identická, ale blíží se maďarskému pörköltu. V angličtině by odpovídal přibližně termín „stew“.
Takže malé Dadalovo shrnutí, abychom se netopili v termínech:
- Paprikáš ("paprikás") můžeme připravit z jakéhokoliv masa, hovězího, vepřového, telecího jehněčího, z kuřete, králíka z ryby. Obvykle obsahuje méně papriky než perkelt. Do paprikáše se přidáváme několik minut před podáním hustá smetana, ke zjemnění chuti.
- Perkelt ("porkölt") je vždy připravován z kuřecího,vepřového, hovězího, skopového nebo jehněčího masa; čerstvé hovězí maso však má přednost. Název zní velmi vznešeně, ale představuje vlastně jednoduchou praženici s malým množstvím husté šťávy, která je vytvořena rozvařením velkého množství nadrobno nakrájené cibulky. U nás se často perkelt znám a podáván jako "vídeňský guláš", který se vyznačuje se malým množstvím husté šťávy.
- Tokáň ("tokány") je obvykle připravován z hovězího, skopového a jehněčího masa. Od perkeltu se liší tím, že maso krájíme na krátké, tenké proužky. Připravujeme ho bez papriky, místo dáme jiná koření jako je černý pepř a majoránka, které nikdy nepřidáváme do perkeltu a paprikáše. Někdy můžeme přidat houby nebo fazole a hlavně smetanu.
- Guláš ("gulyásleves") se liší od perkeltu tím, že má mnoho řídké štávy. Elek Magyar maďarský mistr kuchař říká ("Kuchařská kniha Labužník"; vydala Pannonia Budapešť, 1960), že rozdíl mezi gulášem a perkeltem je ten, že perkelt podléváme během dušení co nejméně, kdežto guláš ředíme hodně vodou z brambor, vařených pro guláš. Jinak jej připravujeme stejným způsobem jako perkelt, avšak ke konci vaření obsahuje velké množství řídké šťávy.
Ředkvičkový salát s okurkou, rajčaty a smetanou | Slightly kitchen, slightly while falling asleep
Once you had driven off, I can not stop. No, I say this with hyperbole, But the popularity of salads grown with us. Is this jednoduché, fast as dinner at a later time and light. After a series of acidic salads I pulled milder card. This time, the cream dressing.
Salad much experience do not need. Všechno nakrájíte, mix, pouring, vychladíte and inject. You have dinner in a few minutes. And if you wait just ten minutes, to advise the refrigerator cooling, a quarter of an hour they can serve dinner. Unless you have at home a fanatic opponent of vegetables and meat unambiguous preferenty. |
Need: |
- 1 volume ředkviček - There are so 8 beads
- 3 meatier tomatoes
- 1/2 cucumbers
- 2 jarní cibulky
- sprig Koper
- 100 ml cream
- salt
- pepper
- Slice cucumber and radish slices, tomatoes into eighths, scallions (white and green part) on soft castors. mix together, osolíme a opepříme.
- Add the chopped dill.
- Pour in the cream and mix well. Let the moment in the refrigerator to cool down.
Dvojctihodný rajčatový salát | Červená cibule s okurkou v akci
Když mohou být dvojctihodné koláče, proč to nezkusit i se salátem. Sáhl jsem po rajčátkách červených a žlutých, ze zelené říše jsem přidal petrželku a kopr a dvojité zastoupení má i ocet – vinný červený a bílý. Je to vlastně varianta okurkového salátu s rajčaty.
Need: |
- 8 žlutých cherry rajčat
- 8 červených cherry rajčat
- 1/2 cucumbers
- 1 red onion
- 2 lžíce red wine vinegar
- 2 lžíce bílého vinného octa
- 2 lžíce olivového oleje
- sprig hladkolisté petržele
- sprig Koper
- salt
- pepper
- Rajčátka překrájíme na poloviny, část na čtvrtiny. Okurku podélně rozřízneme na čtvrtiny a pak napříč nakrájíme na plátky. Červenou cibuli překrojíme podélně na poloviny a pak napříč nakrájíme měsíčky.
- Přidáme nasekanou petrželku a kopr, salt, pepper. Pour over the vinegar and oil, jemně, ale dobře promícháme a dáme chladit. Chutě se pěkně propojí a salát bude osvěžující.
Kuřecí paličky jako od babičky | Do not miss this, and pošmáknete | Dvě přílohy podle chuti
Nevím přesně, jestli takový recept přesně používala babička Antonie, but surely would be just such a dish appeared on her desk, protože měla ráda jídla jednoduchá a lahodná. To, že nejraději vařila na velkém kamnovém sporáku s pláty, kde věčně postávala také nezbytná konvice s kafem, nás nemusí odrazovat, although in the case of, I gave you such a stove in the kitchen, He would have to be a robot and prepare the food itself the voice prompts from afar. But suffice it to smaller stove with oven, ke kterému se dá v jistém slova smyslu i pohodlně vejít.
Servings | Prep Time |
2 osoby | 15 minutes |
Cook Time |
40 minutes |
|
|
|
Need: |
- 500 g chicken drumsticks
- 100 g bacon
- 1 pórek zelenou a bílou část, rozpůlíme a překrájíme
- 3 cloves garlic
- 250 ml kuřecího vývaru – jasně, ten náš domácí je nejlepší
- 1/2 lžíce rostlinného oleje
- 1 spoon hladké mouky
- 1/2 šálku půl na půl – což je 1/4 šálku mléka a 1/4 šálku smetany ke šlehání
- salt
- pepper
- leaf parsley
- Troubu si předehřejeme na 220 °C. Na pánvi opečeme nasucho nakrájenou slaninu.
- Slaninu odhrneme ke krajům pánve a doprostřed dáme osolené a opepřené kuřecí paličky. Přidáme trochu oleje.
- Opečeme kuřecí paličky dozlatova. Přidáme k nim nakrájený pórek a česnek.
- Zakryjeme a necháme asi 8 minut dusit.
- Dáme do pekáčku a pečeme při 200 °C ve střední části trouby asi 30 minutes.
- Paličky dáme stranou, vše z pekáčku dáme do pánve a zalijeme trochou vývaru. Jakmile se vaří, posypeme vše lžící hladké mouky, promícháme a provaříme. Jakmile směs zhoustne, přilijeme zbytek vývaru a přivedeme k varu.
- Pak přidáme směs mléka se smetanou. Toss.
- Směs vrátíme do pekáčku, přidáme kuřecí paličky a necháme už jen asi 5 minut ještě prohřát.
- Podáváme s vařenými brambory nebo rýží. Před podáváním ještě posypeme nasekanou listovou petrželkou.