Kuřecí stehna na zelí s bramborami | Variations on the same theme

Year, chicken with cabbage we were going and it was great. This time I have sought, it will be different, slight variation of food can also make.

Votes: 1
Rating: 5
You:
Rate this recipe!
Tiskni
Servings Prep Time
2 serving 6 minutes
Cook Time
40 minutes
Servings Prep Time
2 serving 6 minutes
Cook Time
40 minutes
Pálivou papriku zaměníme sladkou, změníme trochu technologii a vlastně i trochu ušetříme čas. Krom toho je to verze pro střední jedlíky. Pokud vaříte pro větší, pak jenom upravíte vstupní suroviny – kuře ve větší podobě. Třeba celá stehna. Jen přizpůsobíme velikost zapékací misky nebo použijeme pekáček.
Votes: 1
Rating: 5
You:
Rate this recipe!
Tiskni
Servings Prep Time
2 serving 6 minutes
Cook Time
40 minutes
Servings Prep Time
2 serving 6 minutes
Cook Time
40 minutes
Pálivou papriku zaměníme sladkou, změníme trochu technologii a vlastně i trochu ušetříme čas. Krom toho je to verze pro střední jedlíky. Pokud vaříte pro větší, pak jenom upravíte vstupní suroviny – kuře ve větší podobě. Třeba celá stehna. Jen přizpůsobíme velikost zapékací misky nebo použijeme pekáček.
Kuřecí stehna na zelí s bramborami | Variations on the same theme
Need:
Units:
How do you:
  1. Do zapékací misky rozložíme kysané zelí, jemně osolíme a pokmínujeme. Na zelí položíme horní kuřecí stehna, která trošku osolíme, mírně popepříme a posypeme sladkou paprikou.
  2. Ke kuřeti přidáme na větší kousky nakrájenou anglickou slaninu, tak, aby byla nejblíže masu a přidáme na osminky nakrájené brambory. Poprášíme sladkou paprikou a navrch ještě dáme zelí – už jen lehce, žádnou vrstvu. Podlijeme trochou vody a zakryjeme alobalem.
  3. Dáme do spodní části trouby předehřáté na 200 ° C and bake 20 minutes. Pak alobal sejmeme, přidáme případně trochu vody a necháme péct odkryté ještě 20 minutes.
    Vyndáme z trouby
  4. Při servírování ještě pokapeme nebo mírně polijeme výpekem.
    Kuře na zelí podáváme, přelijeme výpekem
Tip:

Pokud vás láká peprnější varianta, zkuste kuřecí stehna na zelí se zelenou pálivou paprikou.

Špekáčkový stew with potatoes | Paprika in the must-haves!

Takové guláše bývaly hitem, buřtguláš or stew kabanos, goulash… When there was meat (Can you imagine today?) or for reasons of economy reached after the sausage, He appeared on the table of this type of stew. And sometimes with potatoes. But today, is another. Ale co zkusit nějaký trochu jiný guláš, just like that? Základem jsou samozřejmě kvalitní masité špekáčky od dobrého řezníka. Trochu mě k nákupu svádí, že jsou ručně vázané. No, ten provázek jde mimo, ale tak si říkám, že obsah nebude samá náhražka, když už se s tím vázáním namáhali.

Votes: 1
Rating: 5
You:
Rate this recipe!
Tiskni
Servings Prep Time
4 osoby 15 minutes
Cook Time
40 minutes
Servings Prep Time
4 osoby 15 minutes
Cook Time
40 minutes
Thank the. I added green hot peppers, but somehow it wanted something else. So come in handy piece of carrot and celery. And for the defendant tomatoes, even as a paste, I appeasement: nothing like that. Even though I had a pretty twitching.
Votes: 1
Rating: 5
You:
Rate this recipe!
Tiskni
Servings Prep Time
4 osoby 15 minutes
Cook Time
40 minutes
Servings Prep Time
4 osoby 15 minutes
Cook Time
40 minutes
Thank the. I added green hot peppers, but somehow it wanted something else. So come in handy piece of carrot and celery. And for the defendant tomatoes, even as a paste, I appeasement: nothing like that. Even though I had a pretty twitching.
Špekáčkový stew with potatoes | Paprika in the must-haves!
Need:
Units:
How do you:
  1. Překrojíme sausages in half lengthwise and crosswise cut into slices.
    Špekáčky nakrájíme
  2. Heat a tablespoon of lard and fry the sausages on medium heat, asi tak 8 minutes. And then we put aside. Chop the onion and put it into the cooking juices, fry until golden.
    Špekáčky osmahneme
  3. Cibuli osmahneme
  4. Peppers rid of the seeds and cut into small circles, Crush the garlic with the flat side knives and chop finely.
    Česnek a papriky
  5. To add fried onion ground sweet paprika and garlic, Melt pepper and add the green pepper. We pour a little water and cook for a minute. Opepříme.
    Papriky přidáme
  6. Return to saucepan sausage. Potatoes cut into smaller chips and add to the casserole. Mix well and add a cup (250 ml) vody. Zakryjeme a necháme asi 15 minut dusit.
    Nakrájíme brambory
  7. Add the bay leaf and oregano.
    Vložíme bobkový list
  8. Chop the carrots and celery. Add to the pan.
    Mrkev a celer
  9. Cover on 20 minutes and cook on low heat. Then uncover and let it continue to simmer, to reduce water.
    Redukujeme
  10. serve independent, sprinkled with green scallions, or even with bread or bread rolls.
    Servírujeme

Americký guláš | Klasika poněkud jinak | Maďarská inspirace přes americkou variantu v českém provedení

Guláš je až chronicky známé hospodské jídlo. A jsou podniky, které jsou jeho skvělostí vyhlášené, jiné zvládnou dobrý průměr. Some just so, nearly falsely, play Umtata Umtata, ale to tady nebudeme řešit. Dělává se při volebních kampaních, na nejrůznějších slavnosti, třeba i pro posílení aktérů masopustních průvodů, kdy do sebe masky hážou panáčky dům od domu a přikusují tu koláčky, tu řízečky. Ale gulášek si dají! Zažil jsem veselici na Ostatky ve Vortové, kde jsem měl tu čest být přizván k dochucování rodiného guláše a také jsem se do toho docela drze pustil.

Votes: 3
Rating: 5
You:
Rate this recipe!
Tiskni
Servings Prep Time
2 osoby 10 minutes
Cook Time
180 minutes
Servings Prep Time
2 osoby 10 minutes
Cook Time
180 minutes
Guláš patří k těm jídlům, které dobyly svět. A všichni se prakticky odkazují na jeho kořeny v Maďarsku, byť jsou to guláše poněkud jinačí. V řecké taverně vám majitelka rovnou řekne, že jejich guláš na jídelním lístku je jiný než ten český, víc maďarský, tedy víc polévkovitější. A tentokrát jsem při hledání inspirace narazil ještě na inspirativní americkou dámu, jméno Martha Stewart by vám asi mohlo něco říkat. Do jaké míry vymýšlí a do jaké míry "pouze" variuje těžko říct, má to však všechno skvěle marketingově propracované. Její guláš je jiný než ten náš, říká mu maďarský, ale také je jiný. S Martou se rozcházíme už v použití masa – ona volila steaky, já po domluvě s řeznicí kližku. Čímž se budeme rozcházet v čase vaření. No, nevadí, jedeme. A pozor, vlastně ničím nezahušťujeme a přece bude guláš optimálně hustý, jaký si představujeme. Za inovativní považuju přidání zakysané smetany při podávání. Je to skvělé! Za jméno už mi na topreceptech.cz, kde se recepty z této stránky také objevují, mi už vyprášili kožich za jméno receptu. Až dovaří a ochutnají, odpustí mi to, doufám.
Votes: 3
Rating: 5
You:
Rate this recipe!
Tiskni
Servings Prep Time
2 osoby 10 minutes
Cook Time
180 minutes
Servings Prep Time
2 osoby 10 minutes
Cook Time
180 minutes
Guláš patří k těm jídlům, které dobyly svět. A všichni se prakticky odkazují na jeho kořeny v Maďarsku, byť jsou to guláše poněkud jinačí. V řecké taverně vám majitelka rovnou řekne, že jejich guláš na jídelním lístku je jiný než ten český, víc maďarský, tedy víc polévkovitější. A tentokrát jsem při hledání inspirace narazil ještě na inspirativní americkou dámu, jméno Martha Stewart by vám asi mohlo něco říkat. Do jaké míry vymýšlí a do jaké míry "pouze" variuje těžko říct, má to však všechno skvěle marketingově propracované. Její guláš je jiný než ten náš, říká mu maďarský, ale také je jiný. S Martou se rozcházíme už v použití masa – ona volila steaky, já po domluvě s řeznicí kližku. Čímž se budeme rozcházet v čase vaření. No, nevadí, jedeme. A pozor, vlastně ničím nezahušťujeme a přece bude guláš optimálně hustý, jaký si představujeme. Za inovativní považuju přidání zakysané smetany při podávání. Je to skvělé! Za jméno už mi na topreceptech.cz, kde se recepty z této stránky také objevují, mi už vyprášili kožich za jméno receptu. Až dovaří a ochutnají, odpustí mi to, doufám.
Americký guláš | Klasika poněkud jinak | Maďarská inspirace přes americkou variantu v českém provedení
Need:
Units:
How do you:
  1. Maso nakrájíme na kostky, salt, opepříme a opečeme na rozpáleném oleji, aby se zatáhlo a trochu opeklo dohněda. Opečené kostky dáme stranou.
  2. Nadrobno nakrájené cibule dáme do kastrolu, kde jsme opékali maso, přilijeme vinný ocet, promícháme a povaříme, aby cibule změkla. Asi 5 minutes. Dobře promícháme a ode dna kastrolu nejlépe dřevěnou špachtlí oškrábeme přípečky po mase. Přidáme papriku, kmín a rajčatový protlak. Povaříme ještě 1 minutu a přilijeme hovězí vývar. (Ten je nejlepší si připravit a ne spoléhat na kostku!) Vše přivedeme k varu.
  3. Vrátíme do kastrolu kostky masa, zmírníme teplotu. Zakryjeme a dusíme na mírném ohni minimálně 30 minutes. Pak odkryjeme, přidáme na kostky nakrájené syrové brambory a na mírném ohni vaříme ještě asi minimálně dvě a půl hodiny. Maso by mělo být měkkoučké, což zjistíte, how else, ochutnáním. Jinak vaříme opravdu do měkka.
  4. Ještě můžeme dochutit solí a pepřem, případně přidat trochu majoránky.
  5. Při servírování přidáme na guláš lžíci zakysané smetany a dozdobíme nasekanou petrželkou.
    Americký guláš
Tip:

Poznámka: Martha vaří guláš ze steaků, takže je napřed opeče, po vyjmutí nakrájí na kostky. Ve fázi, kdy přidáme vývar, přidá i brambory a vaří 30 minutes, aby brambory změkly, pak přidá kostky masa a prohřeje je. Něco takového je pro kližku jakési šimrání, tady potřebujeme víc, mnohem víc času. Takže můžeme přidat brambory i maso současně, brambory se na mírném ohni příliš nerozvaří, pokud se toho nějak obáváte, můžete jít podle postupu výše. Already, i Martha doporučuje část guláše odložit na druhý den, bude ještě lahodnější.

Co je co?

Guláš je původně maďarský pokrm tvořený nakrájenými masovými kostkami v omáčce z cibule, kořeněné paprikou. Slovo je odvozeno z maďarského „gulya“ (stádo hovězího dobytka), ze kterého pochází maďarský název gulyás (výslovnost [gujáš]) a z toho dále české guláš. V původní maďarské verzi jde o hovězí (jak název napovídá) polévku. Častou přísadou v ní je mrkev a malé bílé knedlíčky zvané csipetke. V maďarské verzi není nikdy zahušťován moukou. Gulyás ač má blízko k polévce, může být i hlavním jídlem, a v maďarštině není výrazného rozdílu mezi gulyás (guláš) a gulyásleves (gulášová polévka). Nejde nutně o krmi ostře kořeněnou, většina papriky v prášku obsažená v guláši je paprika sladká, chceme-li získat verzi pikantní (pálivou), můžeme při podávání talíře či misky polévky dodat kousky čerstvé pálivé papriky anebo přidat rozmačkanou konzervovanou pálivou papriku (např. Erős Pista). Gulyás je vždy podáván s bílým chlebem.
Mimo Maďarsko se pod pojmem guláš rozumí dušené maso následně zahuštěné, podávané se všemožnými přílohami. Tato krmě není identická, ale blíží se maďarskému pörköltu. V angličtině by odpovídal přibližně termín „stew“.

Takže malé Dadalovo shrnutí, abychom se netopili v termínech:

 

  • Paprikáš ("paprikás") můžeme připravit z jakéhokoliv masa, hovězího, vepřového, telecího jehněčího, z kuřete, králíka z ryby. Obvykle obsahuje méně papriky než perkelt. Do paprikáše se přidáváme několik minut před podáním hustá smetana, ke zjemnění chuti.
  • Perkelt ("porkölt") je vždy připravován z kuřecího,vepřového, hovězího, skopového nebo jehněčího masa; čerstvé hovězí maso však má přednost. Název zní velmi vznešeně, ale představuje vlastně jednoduchou praženici s malým množstvím husté šťávy, která je vytvořena rozvařením velkého množství nadrobno nakrájené cibulky. U nás se často perkelt znám a podáván jako "vídeňský guláš", který se vyznačuje se malým množstvím husté šťávy.
  • Tokáň ("tokány") je obvykle připravován z hovězího, skopového a jehněčího masa. Od perkeltu se liší tím, že maso krájíme na krátké, tenké proužky. Připravujeme ho bez papriky, místo dáme jiná koření jako je černý pepř a majoránka, které nikdy nepřidáváme do perkeltu a paprikáše. Někdy můžeme přidat houby nebo fazole a hlavně smetanu.
  • Guláš ("gulyásleves") se liší od perkeltu tím, že má mnoho řídké štávy. Elek Magyar maďarský mistr kuchař říká ("Kuchařská kniha Labužník"; vydala Pannonia Budapešť, 1960), že rozdíl mezi gulášem a perkeltem je ten, že perkelt podléváme během dušení co nejméně, kdežto guláš ředíme hodně vodou z brambor, vařených pro guláš. Jinak jej připravujeme stejným způsobem jako perkelt, avšak ke konci vaření obsahuje velké množství řídké šťávy.