Inspiroval jsem poctivou hustou zelňačkou. Vždyť je to docela triviální, tak jak to, že to nevyšlo? První pokus se nějak nezdařil, zelí bylo dost kyselé a to jsem přecenil. Klobása v ní mizela. Takže jinak. Úsporněji a lépe. Bude to polévka pro dva. Alespoň nemusíte tentokrát nic dělit, když tak spíš budete násobit.
Need: |
- 250 g bílého kysaného zelí
- 1,5 l vývaru nebo vody | voda v případě, že si pomůžete masoxem
- 1 Bay leaf
- 5 beads allspice
- 1/2 lžičky crushed cumin
- 1 cibuli
- 1 spoon sweet peppers
- 2 lžíce hladké mouky
- sádlo
- 2 kostky masoxu v případě, že nemáte po ruce vývar
- Zelí raději propereme, pokud se vám zdá dost kyselé. Zalijeme vodou a přidáme bobkový list a nové koření. Pokud máme vývar, nasadíme ho nyní místo vody a krok s masoxem pak vynecháme.
- Přidáme drcený kmín. Tenhle bod můžete klidně spojit s prvním, jen jsem na něj při první fotce zapomněl. Pak už zelí s kořením vaříme skoro doměkka. I guess 40 minutes.
- Na sádle orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli. Do sádla můžete přidat i kousek sádla ze šunky, why not?
- Přidáme na půlkolečka nakrájenou klobásu. Orestujeme.
- Zasypeme moukou a upražíme jíšku.
- Přidáme papriku, promícháme a necháme chvíli stranou.
- Cibuli s klobásou pak vmícháme do zelí a vaříme tak 12 minutes.
- Pokud je polévka až příliš hustá, přidáme vodu.
- Pokud jsme se spokojili s masoxem, tak nyní přidáme kostky masoxu, který se má jen krátce povařit. Proto až na poslední chvíli. Vaříme ještě tři minuty.
- served. Enjoy your meal.
Divoká kyselica | Klasika posunutá trochu jinam
Asi mě pravověrní budou chtít hnát potěhem ulicí deset kilometrů na jejímž konci je propast. Ale dopustil jsem se toho, že jsem sáhl po feferonce. Už to, že jsem použil uzenou krkovici místo žebírek mi může přitížit. No, a když jsem to ještě přitunil chilli vločkami, tak musí při mně stát všichni svatí. Ale fakt je to chutná polévka.
Servings | Prep Time |
4 osoby | 5 minutes |
Cook Time |
2-3 hodiny |
|
|
Pokud jste ortodoxní, můžete vynechat chilli papričku i chilli vločky. Také jsem musel sáhnout po uzené krkovičce, když jsem neměl k dispozici uzená vepřová žebírka, ale to není na závadu. Zásadní je, že se maso musí vařením rozpadnout. Pak ho můžete vyjmou, ještě víc roztrhat a pak vrátit do polévky. Solit nemusíte, uzené maso je už tak docela dost osolené.
Pokud jste ortodoxní, můžete vynechat chilli papričku i chilli vločky. Také jsem musel sáhnout po uzené krkovičce, když jsem neměl k dispozici uzená vepřová žebírka, ale to není na závadu. Zásadní je, že se maso musí vařením rozpadnout. Pak ho můžete vyjmou, ještě víc roztrhat a pak vrátit do polévky. Solit nemusíte, uzené maso je už tak docela dost osolené. |
Need: |
500 g
sauerkraut
200 g
bacon
220 g
uzené krkovičky
1
pikantní klobásu
1 handful
sušených švestek
1 handful
sušených hub
1
chilli papričku
chilli vločky
2
Bobkov list
5 beads
černého pepře
5 beads
allspice
pepper
vodu
1 spoon
sádla
3
jarní cibulky
2 cloves
garlic
zakysanou smetanu
Units:
-
Osmahneme slaninu nasucho.
-
Přidáme zelí a krkovičku. Maso vaříme tak dlouho, aby se začalo rozpadat.
-
Zalijeme vodou a vaříme tak asi 1 hodinu.
-
Přidáme švestky a houby, koření a bobkové listy.
-
Přidáme nakrájenou chilli papričku. Ještě přidáme trochu mletých chilli vloček, podle chuti.
-
Na sádle osmahneme cibulky a pak česnek, který rychle orestujeme.
-
Přidáme papriku.
-
Promícháme papriku s cibulkou a česnekem.
-
Přidáme do hrnce se zelím. Opepříme.
-
Přidáme nakrájenou klobásku.
-
Promícháme a povaříme. Maso buď vyjmeme a roztrháme nebo roztrháme dobrou lžící v polévce.
-
Podáváme s kopečkem zakysané smetany a dalamánkem.
-
Další možnost podávání.
Červená kyselá polévka | Trochu jiná, how else
You can call or otherwise kyselica, This recipe is inspired by similar soups, but it is different. Kyselica is bright, because it is made of green cabbage, but also for us to appear red, which is logically prepared from red cabbage. They tend to be in the mushrooms and potatoes, Do not expect anything like that this time.
Servings | Prep Time |
4 osoby | 10 minutes |
Cook Time |
50 minutes |
|
|
|
Need: |
- 2 lžíce řepkového oleje
- 500 g pickled red cabbage
- 2 cibule
- 150 g hasičské klobásy (or other spicy, nejlépe s paprikou)
- 6 beads allspice
- 2 Bobkov list
- 3 špetky chilli flakes
- salt
- pepper
- 750 ml zeleninového vývaru
- 190 g zakysané smetany
- 2 lžičky hladké mouky
- vodu
- Sauté onion in oil, finely chopped. So 3 minuty, Onions should zesklovatět.
- Add chopped sausage. fry about 3 minuty.
- Přidáme zelí.
- Přidáme nové koření a bobkové listy. Salt and pepper. Promícháme a povaříme. Just 10 minutes.
- The cabbage pour warm broth.
- Add the chilli flakes. All boil and about 20 minutes. V případě potřeby přidáme trochu vody.
- Stir in sour cream.
- Mouku rozmícháme ve vodě a pak vmícháme do polévky.
- Promícháme a necháme vařit nezakryté asi 15 minutes.
- served.
Herb lentils with spinach and tomatoes | New Year's affair
Na Nový rok má být čočka, to hold us money. But let's be a little bit different than usual. No, probably will not multimillionaires, But that tradition is good honor. Už proto, it does not cost us anything and enjoy himself differently, than we indulge at Christmas. Already, lens here you have a choice, must try Turkish. It's similar to this mild herb, and yet another.
Servings | Prep Time |
2 osoby | 10 minutes |
Cook Time |
55 minutes |
|
|
|
Need: |
- 200 g čočky
- 560 g smoked pork neck boneless
- 1 parsley
- 2 střední mrkve
- 1 cibuli
- 2 šalotky
- 5 beads allspice
- 5 beads whole black peppercorns
- 2 šálky zeleninového vývaru - that 500 ml
- 1 a 1/2 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce olivového oleje
- 15 cherry rajčat
- 1 large handful baby spinach
- basil
- estimated
- hladkolistou petržel
- salt
- pepper
- We can take the lens, Rinse and soak both 1 until 2 hours in water.
- Mezitím dáme vařit maso s oloupanou cibulí, parsley and carrots, přidáme koření. Přivedeme k varu a pak na mírném ohni (as broth) drag and 60 minutes.
- From time to time we collect foam.
- Remove the meat and wrap in aluminum foil, to rest. Also releases the juice.
- Lentils, pour broth and boil. The liquid level should be so about 1 cm above the lens,.
- Chop the herbs and chop tomatoes into halves.
- Když přivedeme k varu, Cover and simmer on a moderate fire and 30 until 35 minutes.
- Drain lentils and broth aside the.
- Heat the oil in a pan over medium heat and sauté the chopped shallot. I guess 3 minuty.
- Add the larger handful of baby spinach and cook, about 2 minuty, wilted spinach to.
- Add the tomatoes cut in half cherry, lens, some chopped basil leaves, parsley and mint. Stir and cook so 1 until 2 minuty.Můžete add a little broth, wherein the cooked lentils.
- Sprinkle with lemon juice, osolíme a opepříme.
- Knock and simmer for about 5 minutes, pak poklici sejmeme and Nechama vývar odpařit.
- Finished. Můžeme podávat.
- When tinfoil expand, peeks at you juicy meat. Pak nakrájíme a přidáme k čočce.
When you cook meat well, počítejte s dobrou hodinkou, což vyjde prakticky souběžně s čočkou. Ale použijte ještě ten fígl s alobalem, meat will eňoňuňo, So really juicy.