Fakt, že tenhle pokrm věnuji Žižkovu je ten, že jde o kombinaci několika receptů. Všechny mi nějak nevyhovovaly, ale průnikem vznikly žižkovské čufty. A hned je tu mám ve dvou variantách. Je libo místo těstovin rýži? Not a problem. Stejný recept, jiný vjem.
Need: |
- 350 g hovězího mletého masa
- 3 šalotky
- 1/2 lžíce sladké mleté papriky
- salt
- 2 plátky toastového chleba
- milk
- olej – preferuji řepkový
- 100 g butter
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 palivo peppers – nakrájíme na nudličky
- 1 zelenou papriku – nakrájíme na nudličky
- 4 gherkins – nakrájíme na kostičky
- 1 plechovku krájených rajčat – 400 g
- 130 g tomatové pasty
- 140 g hrášku
- nové koření
- celý černý pepř
- 1 tickets bobkového listu
- 500 ml beef broth
- petrželku
- Nakrájíme nadrobno šalotku.
- Na oleji rozpustíme máslo.
- Osmahneme nadrobno nakrájené šalotky, necháme zesklovatět. Vmícháme sušené koření, necháme rozvonět.
- Remove from. Necháme chvíli chladnout.
- Připravíme si toastový chléb a mléko.
- Chléb namočíme.
- Základ se šalotkou smícháme s mletým masem.
- Přidáme mletou papriku a osolíme. mix well, přidáme trochu vody a dobře prohněteme.
- Přidáme namočený vyždímaný toastový chléb.
- Toss, propracujeme, nejlépe rukama, abychom vytvořili kompaktní hmotu.
- Vypracujeme koule. Ruce si namočte do studené vody, jde koule tvarovat líp.
- Do dobré vrstvy oleje dáme koule a smažíme ze všech stran. Někdo je peče v troubě při teplotě 180 °C 20 minutes. Na oleji to trvá 10 minutes.
- Koule při smažení otáčíme. Opečené koule dáme stranou.
- Nakrájíme cibuli.
- Nachystáme zeleninu.
- Očistíme papriky a nakrájíme na nudličky. Hrášek scedíme a necháme okapat, okurky pokrájíme na kostičky.
- Zelenina je připravena.
- Na části oleje, kde jsme smažili koule přidáme nakrájenou cibuli a osmahneme do sklovata. Pozor, nenechte toho oleje v pánvi příliš moc, raději ho redukujte.
- Přidáme hladkou mouku.
- Just 2 lžíce.
- Vytvoříme jíšku.
- Přidáme konzervu nasekaných rajčat. Toss.
- Pour in beef broth, about 500 ml. Opět dobře promícháme.
- Přidáme bobkový list, černý pepř a nové koření. Osolíme.
- Vaříme tak asi 20 minutes. V případě hustější konzistence ještě přidáme vodu.
- Přidáme tomatovou pastu. Promícháme a necháme na mírnějším ohni vařit. So 10 minutes.
- Omáčku přecedíme a propasírujeme.
- Do scezené omáčky přidáme papriky s okurkami a hráškem.
- mix well. Na střední teplotě držíme ještě tak 10 minutes, aby se provařila zelenina.
- Vložíme usmažené koule a všechno společně ještě pár minut povaříme.
- Ještě prohřejeme, aby se koule ohřály.
- Mezitím uvaříme přílohu. V tomto případě vrtule eliche Riscossa. Ty se vaří 6 minutes. then drain.
- Podáváme zdobené petrželkou.
Eliche vrtule
Vrtule jsou italské těstoviny ze semoliny z tvrdé pšenice. V suchém stavu jsou 3 cm dlouhé a mají šroubovitý tvar. Nejpoužívanější jsou s omáčkami, ale hodí se i do těstovinových salátů.
Novoroční čočka | Tradition is tradition
Na Nový rok obědvejte čočku – nosí peníze! Tak se to traduje. Novoroční čočka je prostě klasika, kterou nemůžeme vynechat – dokonale si ji vychutnáte nejen na Nový rok, ale kdykoliv budete mít chuť. Luštěniny jsou zdravé aNew Year's lens už tu máme a hned několikrát. Atady, a zase jiná může být bylinková čočka, nebe je libo Turkish? Máme tu verzi novoroční čočky 2023…
Zase se o něco pokouším. broth, který by měl být v čočce zeleninový nebo kuřecí zaměňuji za vývar z uzeného kolene. Furt lepší než obyčejná voda a navíc tu tekutinu můžeme využít a ne ji vylívat bez užitku. Vývar dá čočce příchuť uzeného masa. Na fotkách postupu je to tak pro dva, ale když přidáte klobásu a vejce na oko, čtyři budou spokojení. |
Need: |
- 350 g zelené čočky
- 1 cibuli
- 500 ml vývaru zeleninový, kuřecí, já zkouším vývar z uzeného kolene
- 1 Bay leaf
- 1 špetku thyme
- 1,5 lžíce sádla
- 2,5 lžíce hladké mouky
- ocet podle chuti
- pepper
- salt
- 2 egg
- pikantní klobásu
- Čočku přebereme a propláchneme, abychom se zbavili drobných nečistot. Pak namočíme a necháme minimálně dvě hodiny v klidu, dělává se to i přes noc. Pokud nasákla čočka veškerou tekutinu, přidáme vodu tak, aby byla čočka pod hladinou.
- Zakryjeme a vaříme ji pak v téže vodě doměkka. Asi 45 minutes. (Někdo vodu sleje a dá novou, je to na vás.) Čočku scedíme. Voda se nám hodí.
- Mezitím nakrájíme cibuli najemno.
- Přidáme na rozpálené sádlo.
- Cibuli osmahneme na sádle dosklovata.
- Přidáme mouku a promícháme, abychom získali zlatavou jíšku.
- Zamícháme a vytvoříme jíšku.
- Postupně přidáváme vodu z čočky a mícháme.
- Zalijeme vývarem.
- Přivedeme k varu a vaříme tak 10 minutes.
- Přidáme bobkový list a tymián.
- Vyjmeme bobkový list a přidáme čočku. Toss.
- Osolíme, opepříme a přidáme trochu octa. A ještě chvilku povaříme.
- Opečeme na sádle klobásu.
- Připravíme volské oko.
- Podáváme s kyselou okurkou.
Poctivá zelňačka | Pro dva
Inspiroval jsem poctivou hustou zelňačkou. Vždyť je to docela triviální, tak jak to, že to nevyšlo? První pokus se nějak nezdařil, zelí bylo dost kyselé a to jsem přecenil. Klobása v ní mizela. Takže jinak. Úsporněji a lépe. Bude to polévka pro dva. Alespoň nemusíte tentokrát nic dělit, když tak spíš budete násobit.
Need: |
- 250 g bílého kysaného zelí
- 1,5 l vývaru nebo vody | voda v případě, že si pomůžete masoxem
- 1 Bay leaf
- 5 beads allspice
- 1/2 lžičky crushed cumin
- 1 cibuli
- 1 spoon sweet peppers
- 2 lžíce hladké mouky
- sádlo
- 2 kostky masoxu v případě, že nemáte po ruce vývar
- Zelí raději propereme, pokud se vám zdá dost kyselé. Zalijeme vodou a přidáme bobkový list a nové koření. Pokud máme vývar, nasadíme ho nyní místo vody a krok s masoxem pak vynecháme.
- Přidáme drcený kmín. Tenhle bod můžete klidně spojit s prvním, jen jsem na něj při první fotce zapomněl. Pak už zelí s kořením vaříme skoro doměkka. I guess 40 minutes.
- Na sádle orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli. Do sádla můžete přidat i kousek sádla ze šunky, why not?
- Přidáme na půlkolečka nakrájenou klobásu. Orestujeme.
- Zasypeme moukou a upražíme jíšku.
- Přidáme papriku, promícháme a necháme chvíli stranou.
- Cibuli s klobásou pak vmícháme do zelí a vaříme tak 12 minutes.
- Pokud je polévka až příliš hustá, přidáme vodu.
- Pokud jsme se spokojili s masoxem, tak nyní přidáme kostky masoxu, který se má jen krátce povařit. Proto až na poslední chvíli. Vaříme ještě tři minuty.
- served. Enjoy your meal.
Klobásky s bramborovou kaší | Bangers & Mash | Inspirace z Korfu
Základ anglické snídaně tvoří vejce, bacon, sausage, fazole v tomatě, pečené žampióny a rajčata. Vejce se dělá nejčastěji v podobě mírně tekutého volského oka, přípustná jsou však i vajíčka míchaná. Anglická slanina s rovnoměrným poměrem tuku a masa obvykle pochází z Yorkshiru. Tolik na první dobrou na vás vyletí na síti. Jenže já chodil pár dní kolem taverny Condor na Korfu, kde mě provokoval poutač s nápisem Bangers & Ham jako pravá anglická snídaně. Můžete namítnout, že co asi Řekové vědí o anglické snídani, ale oni vědí. I když se nápisem mýlí, obrázek nelhal. Bangers and Mash je jedním z nejznámějších britských jídel na světě, v hlavní roli s velmi oblíbenou britskou klobásou alias Banger. No už jenom pohled na obrázek mi napověděl, že to bych asi jako snídani nedal, ale jako večeře by to šlo.
Servings | Prep Time |
2 osoby | 5 minutes |
Cook Time |
35 minutes |
|
|
|
Need: |
- 300 g klobásy saliccia je nepálivá a bez lepku
- 300 g potato
- 1 cibuli
- 5 cloves garlic
- 250 ml beef broth
- 1 spoon hladké mouky
- 1 malou konzervu sterilized peas
- 4 lžíce řepkového oleje
- 2 lžíce butter
- 100 ml mléka
- salt
- pepper
- Dáme vařit oloupané překrájené brambory v mírně osolené vodě.
- Nakrájíme cibuli na půměsíčky.
- Česnek rozdrtíme plochou stranou nože a nasekáme.
- Na oleji osmahneme cibuli.
- Přidáme nasekaný česnek a necháme provonět.
- Přidáme lžíci mouky a promícháme, aby vznikla jíška.
- Přidáme po částech vývar a promícháme, to form a sauce.
- Klobásy osmahneme ze všech stran na oleji.
- Hrášek orestujeme na troše másla.
- Brambory rozšťoucháme, přidáme máslo a mléko. Vytvoříme kaši. Ještě mírně posolíme.
- Na talíř dáme kaši. Přidáme krásek a kaši překryjeme zčásti klobáskami. pour sauce.
- Enjoy your meal.
Salsiccia je typická svým původem (Itálie) a použitým masem (nejčastěji vepřové, může ale obsahovat například i maso divočáka, jehněčí či koňské maso). Její příprava se liší podle koření, používaných v různých oblastech Itálie. V některých italských regionech chutná salsiccia po fenyklu nebo muškátovém oříšku, jinde do ní zase rádi přidávají například peperoncino (feferonku).
Salsiccia má dvě hlavní podoby: ochutnáte ji čerstvou (salsiccia fresca) nebo sušenou/vyzrálou (salsiccia stagionata). V Itálii můžete narazit na různé typy salsiccie podle toho, ve kterém regionu se nacházíte. Podle toho se mění i pojmenování a obsah koření v této dobrotě. Salsicciu ochutnáte například pod názvy lucanica, salamella, salamina, salametto, sarsizza, sarzizza a dalšími.
Tolik pár mouder od Michaely, která žije s Italem a naší kočkou v Brně.